Coordonatorul medicilor români care au ajutat Republica Moldova: „Cadrele medicale nu cunosc nici granițe, nici continente”

Data:

La sfârșitul lunii aprilie, o echipă formată din 42 de cadre medicale și personal auxiliar a fost trimisă în Republica Moldova pentru a veni în ajutorul fraților de peste Prut. 7 s-au infectat cu coronavirus.

Misiunea cadrelor medicale a durat 15 zile, iar lupta cu COVID-19 s-a dus în Cahul, Bălţi şi mai multe spitale din Chişinău.

 România a ajutat Republica Moldova nu doar cu specialişti, ci şi cu o importantă donaţie de echipamente medicale şi medicamente, în valoare de 3,5 milioane de euro, distribuite în toate instituțiile medicale din Republica Moldova.

Abia revenit din Italia, dintr-o zonă greu încercată de coronavirus, dr. Alin Suciu a răspuns la chemarea de voluntariat în R. Moldova. Alin Suciu este medic la UPU-SMURD Oradea și a fost coordonatorul medicilor care au mers voluntar în Republica Moldova.

Misiune în Italia

Născut în Târgu-Mureș, Alin Suciu (37 ani) face voluntariat în cadrul UPU-SMURD Oradea de peste 20 de ani și lucrează la Spitalul Județean de Urgență din Oradea de 10 ani. Vorbește despre plăcerea de a ajuta.

Medicii din Bihor care au mers în Republica Moldova

„Este un act de normalitate. Medicii tratează pacienți indiferent de naționalitate, de etnie, de religie. Medicul este medic, asistentul este asistent și tratează oameni și toți suntem oameni. Atât timp cât virusul nu cunoaște granițe sau continente, este normal ca și cei care sunt cadre medicale să nu cunoască nici granițe, nici continente și să își aducă aportul pentru a rezolva o situație care a afectat întreaga planetă, redând sănătatea oamenilor. E un act de normalitate, solidaritate, nu este absolut nimic special”, a declarat medicul Alin Suciu, contactat de Jurnalul de Argeș.

Misiunea din Italia a doctorului s-a desfășurat în Lombardia, la Spitalul din Lecco, pentru o perioadă de 18 zile, în aprilie.

„Am fost 12 cadre medicale din România, din Oradea, Târgu-Mureș, București, din Brăila, am fost un grup omogen, cu densitatea cea mai mare în Bihor și Timișoara. Am lucrat pe toate secțiile de Terapie Intensivă. Erau 5 etaje, toate cu pacienți de terapie intensivă. Pentru că fac diagnostic, tratament și evaluare bronhoscopică, activam pe toate secțiile”.

Medicul spune că în Italia se folosesc aceleași protocoale terapeutice, diferența era dată de numărul de personal medical existent. „Dacă în România este un asistent la 4 pacienți de Terapie Intensivă, în Italia era un asistent la maxim 2 pacienți, lucru care contribuie la calitatea nursingului”.

Numărul foarte mare de pacienți în stare critică a rămas în aminirile doctorului.

 „Când am ajuns, erau 62-63 de pacienți intubați și ventilați în stare critică. Sigur că este un număr foarte mare, având în vedere că localitatea Lecco nu era o metropolă. E un orășel turistic cu 50. 000 de locuitori, deci nu este un oraș foarte mare. Cu toate acestea, au avut acest număr mare de pacienți critici”.

Alin Suciu ține legătura cu mai mulți medici din Lecco, de la care află vești bune despre pacienții pe care i-a tratat.

„Toate aceste vești ne bucură. Înseamnă că scopul misiunii noastre a fost îndeplinit, obiectivul a fost atins”, adaugă medicul.

„Foarte multe cadre medicale din Republica Moldova au fost infectate.  Au avut puterea să se reinventeze și să muncească foarte mult peste program, neremunerați”

dr. Alin Suciu.

Echipa de medici și asistenți medicali a plecat în Republica Moldova joi, 30 aprilie, pentru a completa echipele medicale din țara vecină în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

Medicii și asistenții medicali cu specializări în Anestezie și Terapie Intensivă, Pneumologie, Medicină de Urgență și Medicină Internă au desfășurat, timp de 15 zile, activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu COVID-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical din unități sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul.

La această misiune, din județul Bihor au participat 7 cadre medicale, plus un pompier, care a fost și șoferul mijlocului de transport cu care s-au deplasat. Coordonatorul tuturor medicilor români deplasați în Moldova, medicul Alin Suciu, a fost repartizat la Spitalul din Cahul și, la fel ca toți ceilalți medici români de acolo, a fost cazat la Sanatoriul «Nufărul Alb».

Activitatea sa medicală s-a desfășurat la Cahul, iar din punct de vedere organizatoric, în toată Republica Moldova. „Activitatea s-a desfășurat pe mai multe planuri: în secția de Terapie Intensivă COVID, în compartimentul de Primire a Urgențelor și în operaționalizarea unei mașini de Terapie Intensivă Mobilă.

Am acoperit toată paleta de intervenții medicale care erau necesare. Plus misiuni de transfer a pacientului critic, care au fost destul de multe și foarte apreciate de colegii din Republica Moldova. În plus, activitatea de bronhoscopie, diagnostică și terapeutică, care a fost o noutate pentru Spitalul din Cahul. Din câte mi-au spus colegii moldoveni, în Spitalul Cahul am făcut primele bronhoscopii. Nu s-au mai făcut până atunci. Aveau aparatul, dar nu aveau personal”, a explicat dr. Alin Suciu.

Programul standard era de 12 cu 24 ore, dar „ori de câte ori era nevoie, reveneam sau rămâneam în plus la spital. Practic, noi ne-am pus la dispoziția spitalului 24/24”, a mai adăugat dr. Suciu.

Care era situația COVID din Republica Moldova când au ajuns cadrele medicale?

„În Republica Moldova, foarte multe cadre medicale au fost infectate. Conform declarațiilor, undeva la 25 %, ceea ce este mult. Am apreciat dăruirea lor, chiar dacă erau grav afectați ca număr de personal medical care acordă îngrijiri, au avut puterea să se reinventeze și să muncească foarte mult peste program, neremunerați, doar ca să acorde asistență medicală. M-a impresionat solidaritatea și unitatea lor”, a precizat medicul.

Dr. Alin Suciu în Republica Moldova

Medicii români au avut parte și de un incident neașteptat în Republica Moldova. Primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi, a oferit câte 1000 de dolari medicilor din România care au venit să ofere ajutor personalului medical din Bălți. Sumele de bani au fost returnate în prezența presei, iar pe 1 mai, Ambasada României a publicat o reacție pe pagina de Facebook a instituției, în care asigura că personalul medical nu a știut ce se află în cadourile primite și că și-ar dori ca acest ajutor să fie redirecționat spre alte necesități ale municipiului Bălți.

„A fost un incident în Bălți. Colegii mei nu au știut ce este în plicul respectiv, dat de primar. Au crezut că sunt informații legate de oraș, o broșură/hartă a orașului, nu s-au gândit că sunt bani. Ei s-au dus, ca noi toți, voluntari și asta înseamnă că nu acceptăm niciun fel de remunerație. În momentul în care au constatat că sunt bani în plic, au și returnat banii în aceeași zi și i s-a explicat dlui primar că scopul nostru acolo este unul profund umanitar și că nu acceptăm niciun fel de remunerație”.

dr. Alin Suciu.

Diplome şi mulţumiri pentru medicii din România

Autorităţile din Moldova au organizat ceremonii de mulţumire pentru medicii din România, la încheierea misiunii umanitare. Medicul român Alin Suciu a simțit empatia și recunoștința moldovenilor.

 „A fost o întâmplare foarte drăguță, care m-a impresionat. Mergeam cu mașina în spatele unui autobuz, în Chișinău, si mașina era inscripționată cu pompierii SMURD. O persoană din autobuz a văzut și ne-a făcut semnul inimii, că ne apreciază și că ne mulțumește. A fost un gest atât de mic, dar care ne-a impresionat foarte mult”, și-a amintit medicul.

Au salvat, dar s-au infectat

Pe 16 mai, cadrele medicale s-au întors în România și au fost întâmpinate la vama Albița de secretarul de stat Raed Arafat, premierul Ludovic Orban și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Tot atunci, medicii au fost testați, iar ulterior s-a constatat că 7 dintre cadrele medicale s-au îmbolnăvit cu noul coronavirus.

Pentru a-și proteja colegii, Alin Suciu nu a dorit să spună public dacă este infectat. „Din nefericire, o parte din colegi, 7, au fost depistați pozitiv, din fericire, sunt asimptomatici. Nu aș dori să intru în aceste detalii pentru că sunt pacienți și au dreptul la intimitate. O să prefer să nu zic nimic nici despre mine, din aceleași considerente”.

În presa locală se spune că mai bine de jumătate dintre cei infectați sunt de la Oradea. „Vreme de mai bine de două luni, de la izbucnirea crizei sanitare, în judeţul Bihor nu a fost contaminat cu coronavirus niciun medic, dar numai până la revenirea membrilor misiunii umanitare care a ajutat la tratarea bolnavilor în R. Moldova. Nu unul, ci patru din cei şapte orădeni care au făcut parte din delegaţia românească de 42 cadre medico-sanitare revenită din Republica Moldova sunt Covid pozitivi”, scrie site-ul ebihoreanul.ro. Toate persoanele sunt asimptomatice, cu stare generală bună și sunt tratate în România.

Ce transmite medicul Alin Suciu celor care nu cred în existența virusului Sars-Cov 2.

„Le transmit că virusul nu cunoaște vârstă, nu cunoaște etnie și nu alege. Absolut oricine poate fi infectat cu acest virus. După ce ești infectat, ai regrete că nu ai păstrat distanța socială, că nu ai ascultat îndrumările date de autorități, dar este prea târziu. Așa că este un motiv să fim proactivi. E o normalitate să ne protejăm pe noi, dar și pe cei din jur. Purtarea măștii, distanțarea socială, elementele de igienă personală sunt definitorii și, în lupta împotriva COVID, fiecare dintre noi trebuie să își aducă contribuția, fiecare în măsura pregătirii pe care o are. Medicii și asistenții să trateze pacienții, autoritățile să îndrume, dar și populația să conștientizeze contribuția lor în oprirea pandemiei, care e definitorie”, a încheiat medicul Alin Suciu.

30 de ani de la Podul de Flori

Guvernul României a acordat și un ajutor umanitar pentru Republica Moldova în valoare de 16,5 milioane de lei, sub forma unor materiale sanitare necesare pentru sprijinirea în lupta împotriva epidemiei de COVID-19.

Camioane cu echipamente medicale trimise în Republica Moldova

Convoiul de 20 de camioane, încărcate cu echipamente medicale și medicamente pentru Republica Moldova, printre care 500.000 de măști de protecție, 25.000 de combinezoane, mii de viziere, ochelari de protecție, mănuși, alcool sanitar și cutii de medicamente, a pornit miercuri, 6 mai, din București spre Chișinău și  a ajuns în zeci de instituții medicale din republică.

Deplasarea camioanelor s-a realizat în ziua în care se aniversa 30 de ani de la Podul de Flori, un eveniment istoric cu puternică încărcătură afectivă.

 „Pe 6 mai 1990, acum 30 de ani, a avut loc trecerea liberă a Prutului, frontiera dintre România și fosta URSS, o manifestație cunoscută drept Podul de Flori, la care au participat peste un milion de români de pe ambele maluri ale Prutului. A fost simbolul puternicelor legături fraterne dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului. Azi, guvernul României face un gest umanitar de solidaritate pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru sistemul de sănătate din Moldova, pentru a-i ajuta pe frații noștri de peste Prut”, a declarat premierul Ludovic Orban, miercuri, 6 mai, notează agerpres.ro. Transportul echipamentelor a fost realizat cu 20 de camioane care aparțin Ministerului Apărării Naționale din România și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) din cadrul Ministerului român de Interne, iar la această misiune au participat 40 de militari români.


Mari Tudor, Jurnalul de Argeș

Despre redacția informală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHubExpress de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea). 

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.

spot_imgspot_img
Mari Tudor
Mari Tudor
Redactor la Jurnalul de Argeș. Absolvent al specializării Jurnalism de la Universitatea din Pitești. Masterand în cadrul programului Comunicare Organizațională de la UPIT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related