Izabela Tiberiade, tânăra de etnie romă care vrea să ajungă la ONU: „Școala, singura soluție pentru a evita radicalizarea”

Data:

Izabela Tiberiade provine dintr-o familie tradiţională de romi din Craiova. Tânăra a spart tiparele şi a făcut tot ceea ce i-a stat în putinţă să-şi depăşească condiţia socială. S-a dus la un liceu de top din Craiova, apoi a studiat Dreptul la Malmo, în Suedia, iar în prezent, este asistent la Universitatea din Barcelona, Spania. Tinerei nu i-a fost uşor şi spune că singurul sprijin pe care l-a avut în tot parcursul său educaţional, a venit din partea tatălui său, Romeo Tiberiade, care în urmă cu câţiva ani a absolvit și el Facultatea de Drept din Craiova. El este şi preşedintele Partidei Romilor „Pro Europa” Dolj.

Educaţia este primul pas către integrare şi trăire într-o societate normală. Ea înseamnă un comportament bun al omului în societate, civilizaţie. Bătrânii spuneau că „dacă ai carte, ai parte” şi aveau dreptate. Educaţia nu se face într-o seară, ci trebuie să se lucreze cu părinţii, fiindcă ei îi îndrumă pe copii”, ne-a spus Romeo Tiberiade, chiar în ziua în care devenea bunic pentru a 14-a oară. Ultimul nepot e de la fiul său stabilit cu mulţi ani în urmă în SUA.

Izabela a absolvit Colegiul Naţional Carol I, unul din cele mai bune din ţară. Tatăl său spune că există o problemă în ceea ce priveşte accesul în sistemul educaţional al copiilor de etnie rromă, atunci când aceştia doresc să studieze la licee din centrul oraşului.

Izabela Tiberiade la Universitatea din Barcelona

S-a constatat că ai noştri nu sunt primiţi în liceele bune, acolo unde sunt elevi ai majoritarilor… Într-o zi a venit acasă de la şcoală fiul meu cel mare, Ahmed. L-am văzut că e trist, nu mai mânca şi nu ştiam despre ce este vorba. Era elev la Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu”. Mi-a spus că a fost făcut „cioară” şi îi era ruşine să se mai ducă. Desigur că am insistat să se ducă, nu avea ce să facă acasă. Dacă stai acasă și te izolezi, începi să faci și prostii. Era umilit mai tot timpul de colegi, ne-a fost greu să trecem peste, dar am fost nevoiți. Îmi aduc aminte şi de cele două fete gemene ale mele, mai mici decât băiatul, una dintre ele fiind Izabela. Erau în clasa a V-a şi m-au rugat să le transfer de la Şcoala nr. 13, actuala „Anton Pann”, la una de elită, deoarece doreau să aibă şi colegi români. Am avut multe probleme până să rezolv situaţia. Am fost purtat pe drumuri, am ajuns până la Ministerul Educaţiei Naţionale şi abia atunci am reuşit transferal. Pentru că așa se radicalizează tinerii, de la marginalizare în școli, în comunități, până la radicalizare nu mai e decât un pas…”

Izabela a demonstrat prin rezultatele excepţionale obţinute pe parcursul anilor de liceu, că locul ei era acolo. A fost olimpică naţională şi internaţionalăla diverse materii; a studiat limba engleză şi a obţinut Certificatele Cambrigde cu puntaje mari; a luat şi bacalaureatul american pentru că şi-a dorit să ajungă în SUA, la facultate sau la master. În clasa a XI-a de liceu Izabela şi-a lansat primul volumul de versuri intitulat „Magia Albastră”. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa artistei Maia Morgenstern.

De ce Magia Albastră? Lumea este obişnuită cu noţiunile de magie albă şi magie neagră. Eu vreau să vă conving că există şi o magie albastră, o magie a speranţei, a echilibrului şi a dorinţei de mai bine. Această magie albastră există. Ascunsă în suflet, gata să nască gânduri şi paşi noi, care să străbată noi drumuri. În lumea mea există puterea cuvintelor care zidesc, care schimbă, transformă, există jocul de lumină, tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte, există un gând nesfârşit de bine şi de frumos pe care vreau să îl transmit tuturor”, ne-a explicat autoarea.

După liceu, Izabela a urmat cursurile Facultăţii de Drept ale Universităţii din Malmo, Suedia, unde rigoarea şi disciplina sunt la ele acasă, unde cartea este pe primul loc şi unde, dacă nu eşti serios, sistemul te trimite de unde ai venit. Izabelei nu i-a fost uşor să ajungă acolo. Comunitatea romă nu vede cu ochi buni ideea ca fetele să plece de acasă, să înveţe carte. Ele trebuie doar să se mărite şi să facă copii. Cine îndrăznește să încalce regulile, de regulă, e marginalizat, e arătat cu degetul… Situații similare întâlnim și în comunitățile de romi din Republica Moldova. Partida Romilor „Pro Europa” a avut mai multe proiecte în parteneriat cu romii de peste Prut.

La noi cel mai greu este să te lupţi cu mentalitatea. Mă simt marginalizată în comunitatea mea. Inclusiv o parte din familia mea nu vede cu ochi buni ceea ce fac eu, pentru că la romi fetele trebuie să facă cu totul altceva. Dar eu vreau să îmi continui visul, vreau să ajung în SUA, la ONU. Şi nimic nu îmi stă-n cale. Cel care m-a susţinut cel mai mult şi m-a încurajat a fost tatăl meu. El încearcă tot timpul să-i îndrume şi pe ceilalţi copii către învăţătură, a povestit Izabela.

Şi într-adevăr, Romeo Tiberiade, alături de colegii săi de la Partida Romilor, bate judeţul în lung şi-n lat.

Doljul este în top cu cei mai mulţi romi, nu doar din România, ci şi din Balcani. O parte din ei sunt răspândiţi în mediul rural, în localităţile Negoi, Sălcuţa, Ocolna, Sadova, Bistreţ, Coşoveni, Coţofeni, Cerăt etc. O altă parte, cea mai numeroasă, la Craiova, în cartierele Sineasca, Romaneşti, Popoveni, Craioviţa Nouă, Brestei, Bordei şi nu în ultimul rând, „Faţa Luncii”, aici trăind cele mai vestite neamuri de romi. Romii din rural sunt în marea lor majoritate săraci. Mulţi trăiesc din alocaţiile copiilor. Învăţământul online a creat discrepanţe şi mai abrupte între copii.

Vă daţi seama cât de greu le este la aceşti copii. Noi le aducem tot timpul rechizite, ghiozdane, fructe, hăinuţe. Dar nu e suficient. Ei sunt discriminaţi. Ce pretenţii să mai aibă ei, aici, la ţară, dacă noi, la oraş şi suntem marginalizaţi. Şi copiii mei, şi eu, personal, am avut dificultăţi pentru a merge în cluburi sau restaurante. Ni s-a spus mereu că patronii îşi rezervă clienţii. Întrebam şi ne răspundea că ori facem abonamente, ori ne facem rezervări. Şi eu, şi soţia mea suntem ţigani tradiţionali şi îmi era, de foarte multe ori, ruşine că nu o pot scoate într-un restaurant. Întreb şi eu, ca oricare om, nu suntem toţi egali?

Izabela îşi însoţeşte tata pentru ca, prin puterea exemplului, să-i încurajeze pe copiii romi să înveţe. În prezent, Izabela este asistent universitar la Universitatea din Barcelona, unde îşi pune în valoare toate cunoştiinţele dobândite cu muncă şi efort la Universitatea din Suedia. Ea a făcut şi câteva stagii la Bruxelles, la Comisia Europeană, şi îşi doreşte o carieră în drepturile omului

Romeo Tiberiade împreună cu un grup de copii rromi

Este greu, dar este frumos, asta le spun şi la ceilalţi copii romi şi îi îndrum să înveţe. Societatea are un rol important în ceea ce privește asimilarea minorităților. Am văzut asta în Suedia, la alți tineri, de alte religii, cum fiind neînțeleși de ceilalți, s-au radicalizat. Eu studiind drepturile omului, acolo am lucrat pe spețe exacte. De asta spun mereu că romii trebuiesc convinși să învețe…”, ne-a spus Izabela.


Proiectul abordează răspândirea populismului și radicalizarea cetățenilor slab informați, precum și influența analfabetismului mass-media asupra înțelegerii politicii și a interesului cetățenilor în probleme din sfera politicului. Activitatea editorială se concentrează cu precădere pe Republica Moldova, dată fiind poziția ei la confluența debitelor informaționale venind dinspre Est și Vest.

Proiectul face uz de un hub jurnalistic, capabil să ofere reacții rapide în încercarea de a demitiza procesul de dezinformare prin verificarea informațiilor vehiculate cu ajutorul următorilor parteneri: PressHubReport.md la nivel local și regional, HotNews la nivel național și Euractiv pentru atingerea audienței la nivel european. 

spot_imgspot_img
Marga Bulugean
Marga Bulugean
Marga Bulugean este redactor-șef la cotidianul regional “Cuvântul Libertății” din Craiova. A fost redactor, șef de departament, redactor-șef adjunct. Am avut în directa responsabilitate domeniul “Social”, dar și instituțiile județene și locale implicate în domeniul sănătății. În prezent, este responsabilă de coordonarea redacției, de identificarea de noi subiecte, editarea știrilor, reportajelor și interviurilor, precum și de coordonarea studenților de la Jurnalism care fac practică și internship-uri la ziarul Cuvântul Libertății. A făcut parte timp de patru ani din redacția grupului de presă Curentul-Monitorul, unde a fost reporter și redactor, domeniul fiind tot domeniul “Social”. Are dublă licență, în inginerie și filologie la Universitatea din Craiova și un master în Managementul Instituțiilor Publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Neamuri și pile politice parazitează primăria unei comune din Iași | Reporter de Iași

Neamuri și pile politice parazitează primăria unei comune din...

Agenția Națională de Integritate îl protejează pe Cătălin Cîrstoiu. Nu răspunde dacă este în incompatibilitate

Agenția Națională de Integritate îl protejează pe Cătălin Cîrstoiu....

Cătălin Cherecheş rămâne în închisoare. Fostul primar din Baia Mare ceruse anularea condamnării

Cătălin Cherecheş rămâne în închisoare. Curtea de Apel Cluj...

Percheziţii DNA la CJ Gorj în legătură cu încheierea unor contracte din bani publici

Percheziţii DNA la CJ Gorj. Procurorii anticorupție efectuează joi...