PSD și PNL și-au smuls din mâini șefia spitalelor din Argeș

Data:

În Argeș, patru manageri de spitale, un director medical și directorul executiv de la DSP au fost schimbați în starea de urgenţă, prin ordin de ministru. Spitalele administrate de autoritățile locale au revenit în subordinea acestora după încheierea stării de urgență, iar în Argeș toți interimarii numiți de ministrul Sănătății au fost înlocuiți prin decizii ale primarilor sau ale președintelui de Consiliu Județean.

Este și cazul Adrianei Molfea, managerul Spitalului Județean Argeș, care a fost înlocuită de liberalul Tiberiu Irimia în timpul stării de urgență și care a revenit în funcție după ce Dan Manu, președintele CJ Argeș (membru PSD), a făcut o serie de noi numiri. Tot la Spitalul Județean de Urgență, dr. Gheorghe Frătoaica, cel care a fost până de curând director medical, a fost  înlocuit de dr. Gabriel Copciag după dispozițiile date de președintele CJ.

Conducerea Spitalului Municipal Câmpulung a fost asigurată de interimarul Andrei Aron timp de aproape o lună, până când primarul Liviu Țâroiu l-a repus în funcție pe fostul manager Nicolae Alexe.

Nicolae Alexe, managerul Spitalului din Câmpulung

Și Spitalul de la Curtea de Argeş a fost condus pentru o scurtă perioadă de Bogdan Georgescu, iar săptămâna trecută, primarul l-a schimbat cu dr. Florian Badea, manager interimar până la organizarea concursului.

___________________________________________________________________________
CITEȘTE ȘI:

Politizarea spitalelor sub pretextul luptei cu COVID-19

Ping-pong cu oameni la conducerea DSP Caraș-Severin

Detaşarea care a lăsat DSP Galaţi fără conducere

Cel mai mare spital din județul Hunedoara, lovit de epidemia politică de patru ani

La Arad, COVID-ul a „ras” mai mulți șefi din sistemul sanitar   

Timișoara. De-a „Spânzurătoarea” cu managerii din sănătate 

___________________________________________________________________________

La Spitalul de Pediatrie Pitești, manager interimar este medicul UPU Tudor Ionescu, numit din timpul stării de urgență și menținut în funcție de președintele CJ Argeș. 

Tudor Ionescu, manager al Spitalului de Pediatrie din Pitești

O serie de schimbări succesive au fost și la Direcția de Sănătate Publică, care a ajuns să fie condusă, într-un final, de dr. Alexandru Guiță, numit manager interimar a doua oară, după ce Sorina Honțaru a fost detașată subit la DSP Galați.

Alexandru Guita

Scandal cu iz politic la conducerea Spitalului Județean Argeș

Schimbată pe 27 aprilie din funcţia de manager al Spitalului Judeţean Argeş pentru management defectuos pe perioada pandemiei, Adriana Molfea a revenit la birou luni, 18 mai, ca urmare a încetării stării de urgenţă și a unor dispoziții de numiri realizate de președintele CJ Argeș, Dan Manu.

Adriana Molfea

„În ceea ce privește conducerea Spitalului Județean de Urgență Pitești, Ordinul de Ministru privind suspendarea doamnei Adriana Molfea din funcția de manager pe durata stării de alertă, emis în baza art. 21 din Ordonanța de urgență nr. 70/2020, a încetat să își producă efectele ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 55/2020.

În consecință, doamna Adriana Molfea a revenit de drept în funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență Pitești, începând din 18 mai 2020”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de CJ Argeș.

Doar că managerul din acea vreme, numit prin ordin de ministru, dr. Tiberiu Irimia, a întors-o din drum pe Adriana Molfea, anunțând că Ministerul Sănătăţii a emis un ordin prin care aceasta a fost suspendată din nou pe perioada stării de alertă.

dr. Tiberiu Irimia

Pe 19 mai, Spitalul Județean emite o informare în care se spune: „Potrivit ordinului nr. 670, emis de Ministerul Sănătății, dr. Tiberiu Gabriel Irimia continuă să fie manager interimar al Spitalului Județean de Urgență Pitești (SJUP). Doctor în științe medicale, Tiberiu Irimia va ocupa funcția de conducere pe întreaga perioadă a stării de alertă instituite în condițiile art. 1 din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 24/2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel national și a măsurilor de prevenire și control al infecților, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS – CoV-2. (…)”, transmite SJUP.

Tot pe 19 mai, prefectul Emanuel Soare anunță că „spitalele rămân în coordonarea MS, implicit abilitarea acestuia de a suspenda/numai manageri, conform OUG 70/14.05.2020. În județul Argeș, managerii care au ordin de numire pe perioada stării de alertă nu au niciun motiv să părăsească locul de muncă”.

Ulterior, Consiliul Județean Argeș a trimis adresă la Ministerul Sănătății în care a cerut anularea Ordinelor prin care au fost numiți managerii spitalelor din Argeș.

Liberalii acuză interese de partid în cazul schimbării managerului de la Spitalul Județean Argeș. „PSD Argeș și președintele Consilului Județean, Dan Manu se joacă cu sănătatea argeșenilor și, în ciuda ordinelor de ministru foarte clare, insistă să numească pe criterii politice manageri la conducerea spitalelor din județ doar pentru a-și satisface clientela politică.

Emanuel Soare, prefectul județului Argeș

Altfel, nu ne explicăm ambiția șefului CJ Argeș de a menține în poziții de management oameni care și-au arătat doar obediența față de PSD și și-au dovedit incompetența la nivelul conducerii spitalelor. (..)”, au transmis reprezentanții PNL Argeș pe 19 mai.

Așa se face că, în perioada 18- 21 mai, Spitalul Județean de Urgență Argeș a avut doi manageri, unul numit prin Ordin de Ministru (Tiberiu Irimia), iar altul (Adriana Molfea) printr-o dispoziție dată de președintele CJ Argeș, Dan Manu.

Situația incertă de la nivelul conducerii spitalului a creat confuzie, iar dr. Tiberiu Irimia spunea într-un interviu acordat Jurnalului de Argeș, pe 19 mai, că atât el, cât și managerul Adriana Molfea nu aveau drept de semnătură în perioada amintită.

Președintele CJ Argeș, Dan Manu

Pe 21 mai CJ Argeș îi demite oficial pe cei numiți în fruntea spitalului în perioada stării de urgență și menține numirile făcute la data de 18 mai.

„Totul are o limită. Pentru conducerea PNL a Spitalului Județean de Urgență Argeș, legea este opțională, iar abuzul un lucru normal. În ultimele zile am avut parte atât de vid legislativ, cât și de contradicții legislative care au dat naștere unor interpretări cel puțin bizare din partea Instituției Prefectului și a celor numiți la conducerea spitalului județean, care nu mai vor să plece.

Ca atare, în temeiul art 3^1 din Hotărârea 5/2020 pentru încuviințarea stării de alertă, președintele Consiliului Județean Argeș eliberează din funcție pe managerul interimar Tiberiu Irimia și pe directorul medical Gheorghe Frătoaica.《I-am eliberat din funcție chiar dacă nu eu i-am numit acolo, oricât de ciudat ar suna.

Rămâne totuși un semn de întrebare pentru perioada 18 mai – 21 mai. În viață totul are o limită! Am așteptat din bun simț, din colegialitate și în special din respect față de salariații Spitalului Județean de Urgență Argeș și față de pacienți ca ei să înțeleagă că Spitalul Județean de Urgență Argeș trebuie respectat, protejat și trebuie să funcționeze. Din păcate așteptările au fost în van》”– președintele Consiliul Județean Argeș, dr. Constantin Dan Manu.

Instituția Prefectului Argeș a avut următorul punct de vedere, emis pe 21 mai, cu privire la schimbările făcute de către Dan Manu în sistemul de sănătate argeșean: „Președintele Consiliului Județean Argeș s-a grăbit să înlocuiască managerii/ directorii interimari încă din data de 18 mai 2020, fără să aibă un cadru legal în acest sens și fără a ține cont de performanța managerială.

Managerii și directorii au fost numiți în funcții prin ordin al ministrului Sănătății, în timpul stării de urgență, ordinul fiind prelungit și în perioada stării de alertă, pe 15 mai. Ei puteau fi înlocuiți abia în data de 20 mai, când a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea nr. 5, emisă de Parlamentul României, prin care autorităţile publice locale au preluat din nou atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii de conducere în unitățile sanitare din subordine.

Prin graba nejustificată, decizia Consiliului Județean Argeș a creat, timp de câteva zile, blocaje, neliniște și incertitudine în Spitalul Județean de Urgență Pitești. (…)

Motivul suspendării respectivilor manageri din funcție, în timpul stării de urgență, de către ministrul Sănătății, a fost “neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu”, iar reconfirmarea lor în funcție acum, de către autoritățile locale, reprezintă un demers periculos pentru sistemul de sănătate argeșean și pentru argeșeni”, a transmis prefectul Emanuel Soare la scurt timp după demiterea conducerii de la SJUP.

Consiliul Județean Argeș amenință că va sesiza organele în drept în scandalul de la Județean

Pe 22 mai, fostul manager al SJUP, Adriana Molfea, a revenit în funcție. Potrivit legii, suspendarea sa a încetat, iar managerul interimar, dr. Tiberiu Irimia, care a fost numit prin Ordin de Ministru, i-a predat ștafeta. Și directorul medical al SJU Pitești, Gheorghe Frătoaica, a părăsit funcția, fiind înlocuit de Gabriel Copciag, numit prin dispoziție de Manu din 18 mai.

Gheorghe Frățoaica

Tot pe 22 mai, CJ Argeș a primit răspunsul de la Minister și argumentează de ce schimbările de conducere au fost legale. „Ministerul Sănătății a confirmat faptul că atribuțiile privind numirea de către președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, a managerilor de spitale începând cu data de 18 mai 2020 este perfect legală. Ministerul Sănătății a răspuns solicitării Consiliului Județean Argeș privind atribuțiile de numire a managerilor de spitale aflate în subordine administrației județene.

„Din analiza actelor normative cu putere de lege, respectiv OUG nr.70/2020 și Legea nr. 55/2020, începând cu data de 18.05.2020 Ministerul Sănătății nu mai deține atribuția de eliberare din funcție a persoanelor care ocupă funcții de conducere în cadrul unităților sanitare subordonate autorităților administrației publice locale” – se precizează în răspunsul Ministerului Sănătății.

Ca urmare a răspunsului primit de la Ministerul Sănătății, Consiliul Județean Argeș va analiza oportunitatea sesizării organelor în drept cu privire la faptele săvârșite de cei în cauză, având în vedere că în perioada 18-21 mai nu au fost respectate actele legislative în vigoare.

Vă reamintim faptul că, în data de 18 mai 2020, președintele Dan Manu, în baza Legii nr. 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, a emis dispozițiile de numire în funcții de conducere la nivelul spitalelor, cu aplicabilitate din aceeași zi, contestate și discutate de cei în cauză”, se arată în comunicatul de presă al CL Argeș.

Decizii importante la Spitalele Curtea de Argeș și Câmpulung

La Curtea de Argeş, primarul Constantin Panțurescu l-a schimbat din funcție pe directorul Spitalului Municipal Curtea de Argeș, Bogdan Georgescu, și l-a numit, vineri, 22 mai, pe dr. Florian Badea ca manager interimar, pe o perioadă de cel mult 6 luni, până la organizarea concursului.

Bogdan Georgescu

Și primarul de la Câmpulung l-a repus în funcție pe managerul suspendat Nicolae Alexe. Astfel s-a încheiat interimatul asigurat de Andrei Aron din 30 aprilie și până pe 25 mai, timp în care s-a reușit achiziționarea aparaturii de testare PCR și amenajarea locației pentru amplasarea acesteia.

Andrei Aron

Schimbări repetitive la conducerea DSP Argeș. Alexandru Guiță a preluat din nou interimatul

Vineri, 22 mai, prefectul Emanuel Soare a anunțat că directorul executiv al DSP Argeș, pe perioada stării de alertă, este Alexandru Guiță, fostul comandant al Spitalului Militar Pitești, membru PNL și președintele Comisiei de Sănătate din cadrul PNL Argeș. Decizia a venit după câteva schimări treptate la nivelul conducerii DSP.

Prima a avut loc în perioada stării de urgență, pe 16 aprilie, când Sorina Honțaru a pierdut locul fruntaș în DSP, fiind înlocuită cu Alexandru Guiță. Pe 14 mai, odată cu intrarea în starea de alertă, Honțaru a revenit la conducerea DSP. Ulterior, pe 19 mai, aceasta a fost detașată subit în afara județului, la DSP Galați.

Sorina Honțaru

De menționat că, pe 20 mai, după ce a fost detașată, Sorina Honțaru s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe a SJUP, invocând că se simte rău și că starea de sănătate are legătură cu „tot stresul acumulat în ultima perioadă”.

Pe 21 mai, conform organigramei, Aura Copciag a îndeplinit atribuțiile de director executiv. Pentru o scurtă perioadă însă, întrucât după o zi, Alexandru Guiță, fost medic militar, a revenit „la comandă”.

Despre redacția informală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea). 

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.

Secțiunea pentru atașamente
spot_imgspot_img
Mari Tudor
Mari Tudor
Redactor la Jurnalul de Argeș. Absolvent al specializării Jurnalism de la Universitatea din Pitești. Masterand în cadrul programului Comunicare Organizațională de la UPIT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ipocrizie în prag de alegeri! Discurs schimbat la 180 de grade al șefului PNL Brăila

Ipocrizie în prag de alegeri! Discurs schimbat la 180...

Sondajul RTV în care opțiunile de vot depășesc 100%. Ironii pe rețelele de socializare | Aktual24

Sondajul RTV, realizat de de Sociopol, institut patronat de...