VIDEO De ce vrea Crin Bologa, procurorul-șef al DNA, să candideze pentru un nou mandat

Data:

Mandatul procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție expiră în luna februarie. Ministerul Justiției a deschis în decembrie procedura de depunere a candidaturilor, care se va încheia la finalul lunii următoare.

Într-un interviu acordat PRESShub, Crin Bologa a confirmat că dorește să candideze pentru un nou mandat în fruntea DNA.


Autori: Sidonia Bogdan, Răzvan Chiruță


YouTube video

„Încă nu m-am înscris, dar sunt din ce în ce mai convins să continui ce am construit și să păstrez echipa, să o întăresc și să vedem unde putem ajunge cu Direcția Națională Anticorupție, să facem în așa fel încât să crească încrederea cetățenilor în noi și speranțele lor să fie justificate”, a declarat Crin Bologa, pentru PRESShub.

Procurorul-șef se laudă că în cei trei ani din primul său mandat în fruntea DNA, prin creșterea numărului de inculpați și a trimiterilor în judecată, s-au dublat de la un an la altul sumele reținute în prejudicii.

„De exemplu, anul trecut am avut 128 milioane de euro, iar anul acesta 270-280 de milioane de euro numai în dosare trimise în judecată în infracțiuni asimilate celor de corupție (fără cele de corupție directă – n.r.) cu o competență [a DNA] redusă, din ce în ce mai redusă.

În decembrie, aveam în lucru dosare cu prejudicii estimate la 4 miliarde de euro. Deci merită să fii și este o profesie frumoasă cea de procuror. Dacă pot influența lucrurile în bine, atunci este o motivație în plus?”, a menționat Crin Bologa.

Citește și: După un vot al fostului CSM, dosarele de corupție pot fi direcționate discreționar

DNA a rămas fără o mare parte din competențele sale

Întrebat dacă are totuși ce să-și reproșeze după primul său mandat ca procuror șef al DNA, magistratul a răspuns doar că îi pare rău că nu a reușit să obțină mai multă putere pentru Direcția Națională Anticorupție.

„Îmi pot reproșa că n-am reușit să conving celelalte puteri ale statului că DNA, așa cum este organizată, merită să i se extindă competența. Căci am pierdut din competențe în mod repetat. Noi avem competență redusă acum.

Ori ca să ne folosim toate forțele și pentru a proteja bugetul public, trebuie să recăpătăm sau să ni se extindă competența.

În cei 3 ani n-am reușit să extindem competența DNA. Cea mai mare lipsă a noastră, în acest moment”, a răspuns Crin Bologa, în interviul acordat PRESShub.

Procurorul-șef susține că a cerut mărirea jurisdicției DNA și asupra deturnării de fonduri publice naționale (pe modelul jurisdicției actuale asupra fondurilor europene) delapidării, gestiunii frauduloasă și combaterea evaziunii fiscale și a spălării banilor.

„Noi nu avem deloc competență pe spălare de bani. Putem ancheta numai dacă este împreună cu o infracțiune de-a noastră. Dacă prindem pe cineva pentru luare de mită și vrem să-i verificăm averea, dacă a spălat sumele, dacă disjungem cauza, trebuie să o declinăm către alte parchete.

Am cerut să ni se redea competența, pe evaziune fiscală, pe prejudicii mai mari de 5.000.000 de euro, pentru că acea competență pe care am avut-o la prejudicii de peste 1.000.000 de euro s-a dovedit a fi foarte extinsă și au fost foarte multe dosare care au sufocat la un moment dat Direcția Națională Anticorupție”, a susținut Crin Bologa.

Interviul integral acordat PRESShub de către procurorul-șef al DNA va fi difuzat săptămâna viitoare.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

SUA vrea să trimită mai mulți consilieri militari Ucrainei | Aktual24

SUA vrea să trimită mai mulți consilieri militari Ucrainei,...

Scabal, un brand inspirat din artă care a creat colecții de excepție | Ampress

Scabal, un brand inspirat din artă. De ce un...

Vizitele familiei regale a României în Oradea și Bihor, în perioada interbelică | Bihoreanul

Vizitele familiei regale a României în Oradea și Bihor....