luni, 18 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletter1.166 plăcuțe comemorative amplasate în Piața Revoluției amintesc de eroi

1.166 plăcuțe comemorative amplasate în Piața Revoluției amintesc de eroi

Mai multe organizații non-guvernamentale au pregătit astăzi un eveniment de comemorare a eroilor Revoluției Române în Piața Revoluției. Este vorba despre amplasarea a 1166 plăcuțe comemorative care amintesc de cei care au căzut pentru ca astăzi să avem noi dreptul de a fi liberi în acțiune, în gândire și în exprimare.

Diana Voicu din cadrul ONG-ului Inițiativa România a scris astăzi despre acest eveniment.

“Dacă faceți astăzi o plimbare comemorativă în Piață, nu treceți în fugă pe lângă numele celor 1.166 de eroi ai Revoluției anticomuniste care ne-a eliberat! Ei sunt și trebuie să rămână în mințile și sufletele noastre. Le datorăm recunoștință și respect. Și chiar dacă anul acesta nu am putut să facem un marș comemorativ, nu înseamnă că i-am uitat. Tineri și mai puțin tineri, unii doar copii, și-au pierdut viețile în încleștarea sângeroasă care a dus la sfârșitul dictaturii. Lângă fiecare nume veți găsi și vârsta. Citiți-le numele în gând sau cu glas tare așa cum rostim numele celor dragi duși dintre noi”, a scris Diana Voicu pe Facebook.

Artizanii evenimentului sunt Alina Predescu, Marian Rădună, Horatiu Agafiței, Andi Cârlan și Gabriel Ghiță. Aceștia au organizat toate cele 1.166 de plăcuțe comemorative.

În timp ce făceau asta, povestește Diana Voicu, mai multe persoane ieșeau din Muzeul Național de Artă. Erau elevi ai unui liceu din București.

“S-au uitat cu uimire la numele în dreptunghiuri negre. Noi le-am spus imediat ce semnificație au aceste nume. Profesoara lor de istorie care îi însoțea și cu siguranță inițiase vizita la muzeu s-a apropiat de noi și ne-a rugat ca după sărbători să fim de acord să facem o lecție de istorie vie cu elevii ei, să le spunem despre revoluție și ce a însemnat comunismul. Îngrijorată că aude în jur tineri de 30 de ani spunând “era mai bine pe vremea lui Ceaușescu”, doamna profesoară Ioana Rieber ne-a zis că nu își dorește ca și elevii săi să ajungă să creadă asta.

“Eu le povestesc cum era în comunism, dar pentru ei par doar povești. Aș vrea să le mai vorbească și alți oameni!” Iar vouă, părinți și bunici, azi o rugăminte: nu lăsați să se aștearnă praful și tăcerea peste rănile dictaturii. Ați trăit atunci, ați suferit. Vorbiți-le tinerilor despre asta!”, a mai punctat Diana Voicu.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE