1 milion de lei pierduți pentru că Primăria Iași n-a făcut retrocedări la timp

Data:

Primăria Iași, obligată să plătească alți 350.000 de lei penalități pentru un teren pe care nu l-a retrocedat, deși există sentință definitivă din 2013. Alte penalizări au fost plătite în trecut. Cu 1 milion de lei se mai puteau face două terenuri de sport sau se puteau reabilita complet 10 săli de clasă, cât o școală întreagă.

Sute de mii pe caz, milioane de lei, în total, sunt plătite de Primăria Iași din bugetul orașului drept penalități către persoane cărora nu le-a retrocedat terenuri. Cu sentințe judecătorești definitive, vechi de ani și ani, aceste persoane se îndreaptă, în final, către instanțe și primesc despăgubiri pentru întârziere.

Unii mor în timpul judecății. Cel mai recent, doi frați au obținut 305.000 lei, după ce, în 2021, mai primiseră 45.000 de lei. Cu aceste sume, ei intră pe locul 2 în topul celor mai mari sume achitate de Primărie pentru tergiversarea, la infinit, a unor retrocedări.

Citește și: Judecătoarele care aveau în lucru dosarele Puiu Popoviciu și Duță, excluse din magistratură

Sancționați o dată: 45.000 de lei

Frații Horațiu Savu și Carmen Scărlătescu au obținut, în iulie 2013, o decizie definitivă care obligă Comisia Municipală de Fond Funciar din cadrul Primăriei Iași să le retrocedeze 2,5 hectare de teren identificate în interiorul Stațiunii de Cercetare Vitivinicole din Iași, în zona Copou.

La șase ani de la pronunțarea deciziei definitive, în iulie 2019, văzând că Primăria nu le-a dat terenul, cei doi frați au mers la un executor judecătoresc și i-au cerut să se adreseze instanței pentru a obține o altă decizie, de „încuviințare executare silită” – act care să forțeze Comisia și Primăria la punerea în posesie. În ianuarie 2020, un judecător a admis acțiunea și a decis aplicarea unei penalităţi de 500 lei/zi de întârziere până la executarea obligaţiei.

Continuarea în Reporter de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Inspector șef adjunct al ITM Bihor, trimis în judecată pentru luare de mită | Crișana

Inspector șef adjunct al ITM Bihor, trimis în judecată...

Flagelul care afectează milioane de vieți | The Epoch Times-Romania

Flagelul care afectează milioane de vieți a fost discutat...

Expoziția-muzeu Triaj: educație prin cultură | Puterea a cincea

Expoziția-muzeu Triaj: educație prin cultură, reprezintă o versiune reinterpretată a...

Un primar fără casă locuiește în vila soacrei sale bogate | Gazeta de Dimineață

Un primar fără casă locuiește în vila soacrei sale...