Ce ar trebui să conțină noile legi privind serviciile secrete, aflate în prezent în fază de proiect, pentru ca aceste instituții să funcționeze în limitele democrației și să nu acționeze abuziv:
1. Demilitarizarea tuturor serviciilor secrete din Romania.
2. Limitarea mandatelor șefilor numiți politic și a celor operativi pentru o perioadă de 5 ani.
3. Interdicția de a intra în politică pentru 3-4 ani dupa terminarea mandatului atât pentru șefii numiți politic, cât și pentru cei operativi.
Citește și: Până la urmă, ne învinge pe toți Securitatea
4. Introducerea instituției inspectorului general în controlul serviciilor. Inspectorul General este un actor neutru, care probează integritate și studii în domeniu, numit politic, cu dreptul de a investiga suspiciunile de corupție sau presupusele ilegalități din interiorul serviciului, separat de comisiile parlamentare de control.
5. Interzicerea prin lege oricărui decident politic de a folosi serviciile secrete în interes politic. Asta înseamnă că dupa terminarea mandatului prezidențial, de exemplu, inclusiv președintele României să poate fi investigat pentru acest tip de infracțiune.
Citește și: Noua direcție a adevărului: distrugerea memoriei istorice românești
6. Interzicerea prin lege organică a angajaților serviciilor secrete de a participa sau influența viața politică. Aceasta ar constitui infracțiune ar fi pedepsită.
7. Introducerea prin lege a atribuției serviciilor secrete de a fi parte a fenomenului de combatere a crimei organizate, traficului de carne vie, infracțiunilor de terorism, criminalitate cibernetică etc prin suport informativ oferit organelor de urmărire penală.
8. Modul de colectare a informațiilor privind securitatea națională se stabilește prin lege organică, nu prin autorizări interne.
9. Obligarea prin lege ca Parlamentul să publice anual rapoartele de activitate ale serviciilor secrete și să organizeze cel puțin o audiere publică pe an cu șefii serviciilor de informații, în comisiile de control, pe teme de securitate națională care îngrijorează opinia publică.
10. Reglementarea prin lege organică a atribuțiilor CSAT, acolo unde serviciile secrete au un rol determinant.
Articolul atinge citeva puncte de vedere corecte, nu toate, insa mult prea putine. Nu ne spune nimic stimata doamna despre implicarea Serviciilor in economie, in viata de zi cu zi a populatiei (administratorii si presedintii de bloc sint inca securisto-sereisti, la fel si „responsabilii de scara”, apoi avem securisto-sereisti printre medici, printre preoti, printre inginerii din toate domeniile, printre economisti, ca sa nu mai spunem in justitie: procurori, judecatori, mai toti avocatii, etc., etc., etc.)…