110 milioane de euro pentru un nou stadion în Iași, oraș în care oamenii stau blocați în trafic 5 ore/zi, iar termoficarea e în comă | Reporter de Iași

Data:

spot_img

110 milioane de euro pentru un nou stadion în Iași. Pentru un nou stadion la Iași sunt două variante: arenă nouă pe Șes Bahlui, proiect al primarului Mihai Chirica, sau modernizarea tribunelor pe actualul amplasament, cu extinderea capacității.

În prima variantă, nota de plată este de peste 110 milioane de euro, costul/loc e imens, stadionul este realizat în cel puțin 6-7 ani, banii împrumutați pentru o mică parte bugetul total stau blocați.

Viitoarele finanțări nu sunt certe, Iașul e puțin influent la împărțirea fondurilor la București, fiind singurul oraș mare fără un contract de stadion cu CNI. Timișoara și Constanța sunt ultimele care primesc bani pentru arene noi.

Citește și: O echipă de cercetători de la Craiova avansează un sistem inteligent de depistare a anomaliilor congenitale. Smaranda Belciug, conferențiar: „Inovația ar aduce experiența celor mai buni doctori în orice cătun”

În aceste condiții, apare și o problemă de oportunitate: Iașul dă o sumă uriașă pe două arene sportive, stadion și sală polivalentă, iar 100.000 de ieșeni sunt condamnați zilnic traversând orașul din suburbii pe o infrastructură veche de 70 de ani. Stadion sau pasaje esențiale în nodurile rutiere și o șosea de centură?

În paralel, a doua variantă este mai pragmatică: modernizarea stadionului din Copou, la un preț de 2-3 ori mai mic. Au făcut-o Sibiul, Ploieștiul, aceeași intenție are acum și Botoșaniul. Proiecte moderne, cochete, costuri rezonabile.

Avantajul este că poate fi realizat în 2-3 ani, poate fi amenajat cu tribunele lipite de gazon, în stil englezesc, iar prețul mai mic ar putea convinge rapid Guvernul, prin CNI, să aloce fondurile necesare.

Continuarea, în Reporteris.ro

Citește și: O experiență școlară inedită: transformarea unor texte despre Holocaust în benzi desenate

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related