15 copii cu simptome de enterocolită, aflați în tabără la Păltiniș, transportaţi la spital

Data:

spot_img

15 copii cu simptome de enterocolită au fost transportaţi de la un hotel din staţiunea Păltiniş, la Urgenţa Spitalului Clinic de Pediatrie din Sibiu, conştienţi, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Andreea Ştefan.

„În urma evaluării medicale efectuate la faţa locului, 15 copii, cu vârste cuprinse între 8-14 ani, au fost transportaţi la Camera de Primiri Urgenţe a Spitalului de Pediatrie din municipiul Sibiu, conştienţi. Planul Roşu de intervenţie a fost dezactivat”, a precizat Andreea Ştefan.

Potrivit ISU Sibiu, 147 de copii ar fi fost cazaţi la unitatea turistică. Aceştia au fost evaluaţi de către echipajele medicale alocate la caz.

Contactat de corespondentul Agerpres, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, Horaţiu Cojocaru, a declarat că se află la Urgenţa Spitalului Clinic de Pediatrie pentru evaluarea situaţiei, în timp ce deja inspectori ai DSP s-au deplasat la hotelul din Păltiniş, unde li s-a făcut rău copiilor, pentru a preleva probe din mâncarea servită de aceştia, care vor fi duse la laborator, pentru a aflat cauza îmbolnăvirii minorilor.

Anchetă DSP

DSP a început ancheta epidemiologică la hotelul din Păltiniş de unde 15 copii au fost transportaţi cu simptome de enterocolită, sâmbătă seara, fiind vorba despre o suspiciune de toxinfecţie alimentară, a declarat, sâmbătă, pentru Agerpres, directorul instituţiei, Horaţiu Cojocaru.

Potrivit directorului DSP Sibiu, Horaţiu Cojocaru, s-au recoltat probe din mâncarea preparată copiilor, dar şi din dozatoarele de apă şi din piscina hotelului, plus probe biologice de la cei 15 copii internaţi în spital.

Citește și: Cutremurul de pe burse, avertisment sau panică nejustificată? Ce prevăd analiștii

„În data de 09.08 in jurul orei 22,00 am fost anuntaţi prin serviciu de permanenţă despre o posibilă situaţie de toxinfecţie alimentară la o locaţie din staţiunea Păltiniş. DSP a mobilizat două echipe formate din medici epidemiologi şi asistenţi medicali. Una s-a deplasat la CPU al Spitalului de Pediatrie şi a demarat ancheta epidemiologică şi împreună cu personalul CPU recoltează probe biologice de la cei 15 copii (lichid de vărsătură, coprocultură şi sânge). A doua echipă de inspectori sanitari s-a deplasat în Staţiunea Păltiniş, la locaţia unde se aflau copiii, pentru evaluarea la faţa locului şi recoltare de probe din toate alimentele consumate, de pe suprafeţele unde acestea au fost preparate şi servite, de la personalul care a participat la pregătirea şi servirea alimentelor şi probe de apă (de la reţeaua de alimentare, de la dozatoarele din incita locaţiei şi de la piscina hotelului)”, a precizat directorul DSP Sibiu, Horaţiu Cojocaru.

Potrivit acestuia, în cursul nopţii au fost deja duse probele recoltate la laboratorul DSP pentru a începe analizele şi a stabili cauza îmbolnăvirii copiilor.

„Ancheta epidemiologică şi prelevare de probe a continuat pe tot parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă şi vom reveni cu date suplimemtare pe măsură ce ele vor fi disponibile”, a mai spus directorul DSP Sibiu, Horaţiu Cojocaru.

Cei 15 copii internaţi în Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu sunt din Bucureşti şi judeţul Mehedinţi şi erau în tabără începând de miercuri, la un hotel din staţiunea Păltiniş. În total, în tabăra de la Păltiniş sunt 128 de copii, potrivit DSP. Primele simptome de enterocolită au apărut la o parte dintre copii după masa de dimineaţă, iar la restul după mâncarea de la prânz. Copiii au servit printre altele lactate, produse de patiserie, brânzeturi, mezeluri, legume, paste, dar şi preparate din carne de porc şi pasăre.

Citește și: Un avion cu 62 de persoane la bord, prăbușit în Brazilia

Majoritatea copiilor au fost externaţi

Cei 15 copii din tabăra din Păltiniş, internaţi cu simptome de gastroeneterocolită, „nu au avut forma severă a bolii”, 13 dintre ei fiind externaţi în cursul nopţii, iar ceilalţi doi – internaţi în secţia Boli Infecţioase, a declarat pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Pediatrie, Ioana Mătăcuţă.

„Copiii s-au prezentat în serviciul CPU în cursul nopţii cu simptomatologie digestivă sugestivă pentru o gastroeneterocolită acută, respectiv greaţă, vărsături, scaune diareice. S-a ridicat suspiciunea de toxiinfecţie alimentară. Niciun copil nu a avut forma severă de boală. Dintre aceştia, doi au fost internaţi în secţia Boli Infecţioase pentru tratament, iar restul de 13 au fost externaţi cu recomandări”, a precizat Ioana Mătăcuţă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / Alexandru Busca)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un TIR încărcat cu electrocasnice a luat foc şi a ars complet în Vama Nădlac II

Un TIR încărcat cu electrocasnice a luat foc şi...

Geoparcul UNESCO Ţara Haţegului: Arta şi ştiinţa se întâlnesc în proiectul ”The Big Green”

Proiectul european „The Big Green” (TBG), care aduce împreună...

Expert Forum a lansat platforma votcorect.ro pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024

Expert Forum (EFOR) a lansat platforma votcorect.ro pentru alegerile...

Incendiu la Parlament. Vinovatul este căutat de polițiști

Incendiu la Parlament. Vinovatul este căutat de polițiști, acesta...