15 foşti parlamentari ieșeni şi-au recâştigat definitiv pensiile speciale. Sumele neplătite vor ajunge la moştenitori

Data:

spot_img

15 foşti parlamentari ieșeni şi-au recâştigat definitiv pensiile speciale. Curtea de Apel a pronunţat decizia definitivă în procesul în care aceștia au atacat ordinele prin care înceta plata aşa-numitor „indemnizaţii pentru limită de vârstă”.

În ultima fază a procesului, în joc au intrat şi 7 moştenitori ai foştilor parlamentari PSD Anghel Stanciu şi Vasile Mocanu, decedaţi în timpul dezbaterilor.

Pe lista câştigătorilor se află foşti parlamentari din întreg spectrul politic, de la foşti reprezentanţi ai PSD, PD, PNL sau PRM, până la un reprezentant al Uniunii Elene şi un fost deputat independent.

În februarie 2021, PSD a propus desfiinţarea pensiilor speciale pentru foştii parlamentari. Proeictul a fost adoptat fără niciun vot împotrivă, aşa că la începutul lunii martie, plata indemnizaţiei pentru limită de vârstă a încetat. O lună mai târziu, cei 15 parlamentari reclamau ilegalitatea desfiinţării pensiilor.

Care au fost argumentele celor 15 foşti parlamentari

Acestor deschizători de drumuri aveau să li se adauge în timp şi alţii, care au deschis alte acţiuni în instanţă.

În faţa judecătorilor Tribunalului, foştii parlamentari au afirmat că pensia specială li s-ar cuveni întrucât devenind deputaţi sau senatori nu au mai încasat salarii de la locurile de muncă anterioare şi, în plus, au fost supuşi unor restricţii şi incompatibilităţi care le-au afectat posibilitatea de a câştiga bani şi din alte activităţi.

Citește și: Încă un an cu Iliescu în libertate

„Totodată, demnitatea publică de deputat are o durată limitată în timp prin natura sa (mandat de 4 ani), fiind caracterizată prin lipsa oricăror garanţii privind stabilitatea pe termen lung a activităţii profesionale desfăşurate”, au arătat foştii parlamentari.

Curtea Constituţională a făcut ca procesul să nu mai aibă aproape nicio miză

Un alt argument adus de aceştia a fost faptul că prin încetarea plăţii pensiilor speciale ar fi fost discriminaţi faţă de alţi beneficiari ai acestui tip de venit suplimentar, precum foştii primari sau preşedinţi de consilii judeţene.

Din iunie 2022, Curtea Constituţională a făcut ca procesul să nu mai aibă aproape nicio miză. Legea de desfiinţare a pensiilor speciale a foştilor parlamentari a fost declarată neconstituţională, iar plăţile au reînceput.

O a doua decizie a CCR a dus şi la anularea ordinelor secretariatelor Senatului şi Camerei Deputaţilor. Ca urmare, Tribunalul a dispus şi plata „din urmă” a indemnizaţiilor aferente perioadei februarie 2021 – iunie 2022. De aceste plăţi vor beneficia şi urmaşii lui Mocanu şi Stanciu, până la data deceselor.

Continuarea în Ziarul de Iași!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: Parlamentul României – Camera Deputaților / Facebook)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Concert cu muzică românească în Antarctica | Viața Liberă

Concert cu muzică românească în Antarctica. Pianistul gălăţean Ștefan...

Craiovean reținut pentru incitare la ură și promovarea antisemitismului | Știri Craiova

Craiovean reținut pentru incitare la ură și promovarea antisemitismului....

Începe restaurarea Bisericii lui Cujbă, un monument ieșean uitat în ruine | Ziarul de Iași

Începe restaurarea Bisericii lui Cujbă, un monument ieșean uitat...