15 Noiembrie 1987 – Ziua care nu se uită. 34 de ani de la revolta anticomunistă de la Brașov

Data:

spot_img

S-au împlinit 34 de ani de la revolta anticomunistă de la Brașov, din 15 Noiembrie 1987. Literele de pe Tâmpa și clădirea primăriei au fost luminate, în această seară, în culorile tricolorului, pentru a marca momentul.

Au trecut 34 de ani de la revolta anticomunistă de la Braşov, când muncitorii de la întreprinderea de autocamioane, urmați de alți brașoveni, au ieșit în stradă.

Revolta de la Brașov 1987

Început inițial ca un protest al angajaților de la ,,Steagu Roșu” împotriva conducerii întreprinderii din cauza reducerii salariilor, acest protest s-a transformat într-o revoltă împotriva regimului politic, care a așezat Brașovul și România pe harta luptei împotriva comunismului din Europa de Est.

În prima parte a marșului, de la Întreprinderea de camioane spre Comitetul Județean de Partid (actuala clădire a prefecturii) protestatarii au avut în principal revendicări sociale. „Vrem mâncare și căldură!”, „Vrem banii noștri!”, „Vrem mâncare la copii!”, „Vrem lumină și căldură!” și „Vrem pâine fără cartelă!”, sunt câteva dintre sloganurile strigate de coloana de manifestanți care a plecat de la Steagul Roșu. În dreptul Spitalului Județean, protestatarii au cântat imnul revoluției de la 1848, „Deșteaptă-te române!“, iar după ce au ajuns în centrul orașului, când coloanei i s-au alăturat mii de muncitori de la fabricile Tractorul Brașov și Hidromecanica, elevi, studenți și alți locuitori, au început să scandeze „Jos Ceaușescu!”, „Jos comunismul!”, „Jos dictatura!” sau „Jos tiranul!”.

Pentru a înăbuși această revoltă, autoritățile au trimis trupele de intervenție ale Securității, pregătite să intervină în forță împotriva manifestanților. În fața baricadei Securității, mulțimea se dispersează, iar, în zilele următoare, au început arestările. În perioada 16-25 noiembrie 1987, peste 190 de persoane au fost arestate şi cercetate la Braşov şi la Bucureşti, inclusiv prin bătaie și tortură. În data de 30 noiembrie 1987, în urma încheierii cercetării, 61 de persoane au fost trimise în judecată, pentru ca la 3 decembrie să fie condamnate la pedepse cuprinse între 6 luni şi 3 ani de închisoare, care erau realizate prin muncă corecţională.

15 Noiembrie 1987

Ca să marcheze importanța acestui moment în istoria luptei împotriva comunismului în Europa de Est, în acest an, Parlamentul României a adopta Legea 215/2021 prin care ziua de 15 noiembrie este declarată ca Ziua Revoltei Anticomuniste de la Braşov din 1987.

,,A fost prima revoltă anticomunistă din România. La 34 de ani, din păcate, nu putem să organizăm evenimentele cum ne-am fi dorit noi. Un lucru îmbucurător este că anul acesta a apărut o lege prin care data de 15 Noiembrie este recunoscută ca Zi de luptă anticomunistă, ziua revoltei de la Brașov.

Un lucru foarte important, nu numai pentru Brașov, ci și pentru țară, și de la anul ne așteptăm ca autoritățile locale să organizeze ziua de 15 Noiembrie cum se cuvine, având în vedere că 15 noiembrie este un simbol nu numai pentru Brașov, este un simbol al României.

Brașovul a fost pus cu această ocazie pe lista orașelor de luptă anticomunistă din toată Europa de Est”, a declarat Marius Boeriu, președintele Asociației 15 Noiembrie.

Un strigăt pentru libertate

Din cauza restricțiilor impuse pentru reducerea riscului de răspândire a virusului COVID – 19, anul acesta nu s-au putut organiza manifestări pentru marcarea acestui moment așa cum se cuvine.

La troița din fața Spitalului Județean a fost o ceremonie de depunere a coroanelor de flori din partea Asociației 15 Noiembrie 1987, a Asociației Foștilor Deținuți Politici, a Asociației Luptătorilor, Răniților și Urmași Eroilor, și a autorităților publice locale.

YouTube video

,,Pentru Brașov, și în mod egal, și pentru România a fost un strigăt pentru libertate și pentru normalitate, un strigăt într-un moment de opresiune, de foarte multe restricții și de neajunsuri. Un strigăt care a dus, de fapt, la scânteia care a aprins Revoluția din 1989.

Este important ca, indiferent de context și de restricțiile pe care situația pandemică ni le impun, să ne amintim de acest moment și să cinstim memoria celor care atunci au avut curajul să se lupte și să strige pentru libertate”, a declarat primarul Allen Coliban.

Literele de pe Tâmpa și clădirea Primăriei Brașov au fost iluminate în culorile tricolorului.

Lterele de pe Tâmpa și clădirea Primăriei Brașov au fost iluminate în culorile tricolorului
Lterele de pe Tâmpa și clădirea Primăriei Brașov au fost iluminate în culorile tricolorului

Citește și: Niciun deces cauzat de COVID-19 în Argeș, în ultimele 24 de ore (presshub.ro)

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Putin a cerut gravarea inițialelor sale pe cruciulițele purtate de soldaţi | The Epoch Times

Putin a cerut gravarea inițialelor sale pe cruciulițele purtate...

Maia Sandu: Rusia folosește din nou energia ca armă, în Republica Moldova

Frig, întuneric, incertitudine și multă propagandă – este atmosfera...