153 de saci cu „cadavre”, întinşi în faţa Guvernului. Protest față de blocarea Planului pentru bolnavii de cancer

Data:

153 de saci cu „cadavre”, întinşi în faţa Guvernului de membrii comunității Declic, care au organizat, marţi, un protest prin care a cerut Executivului deblocarea Planului Naţional pentru Combaterea Cancerului.

Scopul acţiunii este acela de a convinge Guvernul să prioritizeze şi să finalizeze normele pentru punerea în aplicare a Planului Naţional de Combatere a Cancerului.

„153 de oameni mor zilnic de cancer în România. Ca să arătăm că nu sunt doar nişte cifre în statistici, am adus 153 de saci cu «cadavre» în faţa Guvernului.

Pentru că cei care mor zilnic de cancer sunt părinţii, copiii, fraţii sau surorile cuiva. Iar cancerul nu aşteaptă după birocraţie, a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatoarea campaniei Declic „Deblocaţi Planul Naţional pentru Combaterea Cancerului”:

Acest plan prevede acces rapid şi gratuit pentru bolnavii oncologici la tratamente personalizate şi performante, ca în străinătate, la servicii psihologice, precum şi la screening-uri care ajută la depistarea cancerului în stadii incipiente. De asemenea, pentru aplicarea PNCC ar putea fi accesată finanţare europeană.

Citește și: Cum își înghit cuvintele pro-rușii din Reni

La acţiunea din Piaţa Victoriei au venit şi zeci de cetăţeni, printre care chiar pacienţi cu cancer, care au ţinut în mână mesaje precum „Bolnavii de cancer au dreptul la viaţă!”, „Rafila, Ciolacu, uitaţi-vă în ochii celor care suferă!” sau „Cancerul nu aşteaptă birocraţia”.

„Am văzut reacţia cinică a Ministerului Sănătăţii, cum se laudă cu o listă de lucruri făcute pentru Planul de Cancer. Ce e grav e că lista nerealizărilor e mai lungă decât lista iniţiativelor întreprinse.

O reacţie de acest fel, în ziua în care pacienţii cu cancer au venit în faţa Guvernului să ceară o şansă la viaţă, arată lipsa de empatie şi interes real din partea ministrului Rafila faţă de pacienţii în suferinţă”, a adăugat Cătălina Hopârteanu.

Citește și: România riscă să piardă până la 300 de milioane de euro din finanţarea pentru calea ferată Braşov-Sighişoara

Potrivit Declic, Ministerul Sănătăţii nu a finalizat şi publicat încă normele care ar face aplicabil planul. Ele ar fi trebuit să fie gata în urmă cu 4 luni.

Reprezentanţii Declic au fost în audienţă luni, la Consilierul de Stat, Carmen Orban, şi la şeful cancelariei premierului, Mihai Ghigiu. Cei doi nu au putut oferi un termen concret pentru finalizarea normelor. Or, fiecare săptămână pierdută cu birocraţie înseamnă 1000 de vieţi pierdute.

Peste 62.000 de cetăţeni au semnat deja petiţia „Deblocaţi Planul Naţional pentru Combaterea Cancerului”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Captură video)

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Cu o experiență de peste 25 de ani în presa locală și națională, a condus mai multe redacții de ziare și televiziuni locale. A câștigat mai multe premii ca regizor de documentar și două burse de jurnalism în SUA – Marshall Memorial Fellowship (2010) și Rosalynn Carter Fellowships for Mental Health Journalism (2010 - 2011). A fost inclusă în Enciclopedia Personalităților din România “Who is Who in Romania”, Ediția a IV-a, 2011.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Sechestru pe averea lui Bercea Mondialu: 40 de imobile, 41 de conturi bancare şi şapte maşini

Procurorii DIICOT au pus sechestru pe averea deţinută de...

De ce nu știm adevărul despre Mineriadă | Deutsche Welle

Ion Iliescu e din nou trimis în judecată împreună...

“Așa era îmbrăcată” – expoziție cu haine ale victimelor abuzului sexual

“Așa era îmbrăcată”, o expoziție „manifest” care vrea să...