Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a transmis către Parchetul General, secția Parchetelor Militare, 6.702 de documente cu privire la activitatea desfăşurată de 169 de foşti ofiţeri de Securitate, care au fost implicaţi în activităţi de recrutare şi dirijare a unui număr de peste 2.300 de elevi minori în ultimii ani ai regimului comunist.
„Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii continuă astfel identificarea şi transmiterea documentelor necesare instrumentării probaţiunii în dosarul deschis de Parchetul General – Secţia Parchetelor Militare de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în urma sesizării depuse în luna aprilie a acestui an”, se arată într-un comunicat al CNSAS.
Abuzuri sistematice
În aprilie 2021, Colegiul a decis trimiterea către Secţia Parchetelor Militare a unei sesizări in rem, privind posibile infracţiuni contra păcii şi omenirii, săvârşite de foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie, cu precădere în ultimele două decenii ale dictaturii comuniste din România, prin recrutarea ca surse a mii de elevi care nu împliniseră vârsta de 18 ani. „Aceste abuzuri, comise de angajaţi ai instituţiilor statului desemnate prin lege să apere Constituţia şi drepturile civile, au avut un caracter sistematic şi au vizat grupuri mari de persoane minore, fapt care justifică aducerea acestor măsuri în atenţia opiniei publice şi a justiţiei, în condiţiile legii”, arăta atunci CNSAS.
La momentul respectiv, Consiliul a transmis Parchetului General datele profesionale ale ofiţerilor implicaţi în recrutarea minorilor, însoţite de documentele doveditoare din arhiva Securităţii. În prima fază, Colegiul a aprobat trimiterea către Parchetul General a documentaţiei referitoare la 43 ofiţeri de Securitate, care au recrutat 696 elevi în ultimii ani ai regimului comunist din România.
[…] mai departe pe Presshub.ro, platforma jurnaliștilor în serviciul […]