miercuri, 27 octombrie 2021
AcasăNewsletter„Însămânțarea”, metoda de furt a unor români din Spania

„Însămânțarea”, metoda de furt a unor români din Spania

Doi cetățeni români în vârstă de 39 și 40 de ani și-au dedicat viața furtului, sau așa mărturisesc dosarele lor de poliție, încă din România, unde au petrecut perioade la închisoare, dar care se extind până în Belgia, Spania și Statele Unite.

Poliția spaniolă îi urmărea din noiembrie anul trecut, când un bărbat în vârstă a depus o plângere pentru jaf, care a ajuns la o instanța din Madrid. Oamenii legii au început să cerceteze și au descoperit că au acumulat plângeri în Madrid, Valencia, Alicante, Córdoba si Granada, printe altele.

Până în prezent, anchetele au reușit să rezolve 54 de jafuri, toate cu același modus operandi cunoscut sub numele de metoda „însămânțării”, constând în aruncarea unei facturi la pământ, atragerea atenției potențialei victime și subtilizarea banilor sau a cardului. Ori a ambelor, în timp ce victima retrăgea bani de la un bancomat.

Astfel, potrivit surselor anchetei, cei doi ar fi furat 120.000 de euro într-o perioadă de șapte luni.

Înarmați cu documente false, „celule de identitate și pașapoarte românești”, desfășurau „campanii” de două săptămâni în Spania. Își alegerau victimele, „aproape întotdeauna în vârstă, de preferință cu un aparat de mers, pentru a-și spori vulnerabilitatea și a le limita capacitatea de a reacționa”, spun surse din poliție.

Se ascundeau în pensiuni și hoteluri și foloseau vehicule închiriate pentru a se deplasa în Spania. După ce jefuiau, se întorceau în țara lor, folosind mereu autobuzul, unde locuiau fără luxuri excesive, deși fără niciun loc de muncă cunoscut.

Chiar dacă operațiunea era cunoscută de un an, abia pe 24 septembrie au fost reținuți în interiorul unui vehicul pe care tocmai îl închiraseră pe aeroportul Barajas (Madrid).

După ce au fost aduși în fața justiției, judecătorul i-a trimis la închisoare.

Ancheta a început în noiembrie 2019, după plângerea unui bărbat, de la care au sustras peste 6.000 de euro, arată un comunicat de presă de la Policia Nacional al Spaniei.

Furtul prin intermediul procedurii de „însămânțare” este un mod de operare destinat în special persoanelor în vârstă, în care, printr-o procedură de distragere orchestrată de minimum doi indivizi, făptașii aruncă în mod normal un document lângă un bancomat unde viitoarea victimă scoate bani.

Raul Sanchez
Jurnalist spaniol care colaborează cu HotNews și Euronews. A lucrat pentru agenție de presa EFE la București și a fost corespondent pentru România al cotidianului El Pais.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE