190 de ani de la înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Data:

spot_img

190 de ani de la înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”. În 3 noiembrie 1834, prin Ordinul Princiar nr. 142, semnat de Alexandru Ghica, domn al Ţării Româneşti, la iniţiativa Marelui Ban Mihalache Ghica, a luat naștere Muzeul Național de Istorie Naturală și Antichități, actualmente „Grigore Antipa”.

Primul donator al muzeului a fost Mihalache Ghica, care „a oferit noii instituţii culturale şi ştiinţifice o colecţie de 1.250 monede greceşti, romane şi bizantine, o colecţie de 150 de minerale, una cuprinzând 213 cochilii de moluşte, precum şi un important număr de peşti, păsări, mamifere şi fosile”, potrivit agerpres.

Citește și: Exclusiv. Caroline Fernolend, Marele Premiu Europa Nostra: „Visul meu este ca autoritățile să-și asume faptul că de mulți ani ONG-urile din România identifică și suplinesc lipsurile în multe domenii.”

Influența lui Grigore Antipa

Muzeul a fost înființat pentru a strânge „felurite colecții spre iluminarea istoriei naturale a acestei țări cum și de a strânge acolo câte antichități se mai găsesc risipite prin acest Principat, care ar putea da oareșce lumină asupra istoriei nației noastre”, transmit reprezentanții instituției într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

Însă, perioada de apogeu a Muzeului este atinsă în perioada preluării conducerii instituției de către Grigore Antipa, director în perioada 1893-1944. În acest interval de timp a fost construit actualul sediu, iar „prin eforturi susţinute Grigore Antipa a îmbogăţit substanţial colecţiile instituţiei cu piese valoroase din toate colţurile lumii”, arată site-ul muzeului.

Citește și: Istoricul Dennis Deletant, despre actuala ofertă politică din România – „Oferta e nulă. Niște oameni care nu oferă mai nimic convingător electoratului român” | INTERVIU

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Premiere și rarități la Operă

Cum promiteam, revin cu noi episoade de operă și...

Biblioteca Batthyaneum, restaurată printr-o investiție de 16 milioane de euro

Biblioteca Batthyaneum, care adăpostește cea mai valoroasă colecție de...

„Luminile lui Caravaggio” aduc strălucirea artei europene la Timișoara

„Luminile lui Caravaggio” strălucesc la Timișoara, într-o expoziție impresionantă...