2.400 de elevi din 33 de unități de învățământ din 11 județe au manifestat în mod inedit împotriva segregării școlare

Data:

spot_img

La începutul lunii aprilie, 2400 de elevi din 33 de unități de învățământ primar și gimnazial din județele Botoșani, Brașov, Constanța, Cluj, Iași, Ialomița, Maramureș, Mureș, Prahova și Suceava și municipiul București au manifestat împotriva segregării școlare.

Elevii au organizat flash-mob-uri sub motto-ul ”Suntem Toţi la Fel!” încercând în felul acesta să sensibilizeze opinia publică asupra fenomenului segregării și să tragă un semnal de alarmă asupra modului în care segregarea afectează accesul egal la educație. Fiecare școală a regizat propriul film de prezentare, fondul muzical și locul desfășurării flash-mob-ului, fiind alese de comun acord între cadrele didactice care au coordonat evenimentele și elevii protagoniști. Pentru realizarea conceptului grafic au fost folosite 200 de afișe, 2.000 de flyere și 2.400 de șepci.

Seria de flash-mob-uri face parte din campania de informare și conștientizare „Şi la Şcoală Suntem Toţi la Fel!”, lansată în luna noiembrie 2021, în cadrul proiectului Școală pentru toți Copiii!-II sub coordonarea Asociației Consultanților în Dezvoltare Comunitară – ACDC și reprezintă una dintre cele mai ample acțiuni de acest fel organizate la nivel național.

Pe lângă flash-mob-uri, campania a inclus și organizarea unor sesiuni de informare cu cadrele didactice din cele 11 județe, prioritatea fiind cadrele didactice din școlile care prezintă semne de segregare, precum și organizarea de sesiuni pentru informarea părinților și a membrilor comunităților unde au fost identificate cazuri de segregare.

Scopul campaniei este creșterea gradului de conștientizare a actorilor decizionali în asigurarea educației incluzive, a părinților și victimelor segregării, precum și a publicului larg privind impactul segregării la nivel personal, educațional și asupra societății și importanța dreptului egal la educație de calitate.

Campania va culmina prin realizarea unui film de scurt metraj privind segregarea școlară cu includerea unor testimoniale ale elevilor din şcolile segregate. Materialele video realizate de cele 33 de unități de învățământ din cele 11 județe pot fi vizionate, votate și distribuite pe pagina de facebook a campaniei: facebook.com/haicunoiscoalapentrutoticopiii.

Mai multe informații despre această campanie pot fi obținute la nr. tel: 0743189558, email: infopublice.acdc@gmail.com, (persoană contact: Ionuț Ruști, coordonator campanie).

Școala pentru toți copiii!-II este un proiect derulat de Centrul de Advocacy și Drepturile Omului – CADO în parteneriat cu Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară – ACDC, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Scopul proiectului este îmbunătățirea practicilor instituționale în aplicarea legislației de prevenire și combatere a segregării și discriminării rasiale datorită acțiunilor de watchdog, monitorizare și advocacy a ONG-urilor capacitate pentru a identifica și raporta discriminarea elevilor romi în educație sub forma segregării.

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.

Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Musicalul „Iată-ne aici!” – din ianuarie 2025, la TNB

Musicalul jukebox „Iată-ne aici!”, coproducție 2024 Touchstone Creative și...

Ligia Deca: Toţi elevii de liceu vor parcurge „Istoria comunismului din România”

Ligia Deca: Toţi elevii de liceu vor parcurge „Istoria...

FOTO Clădirea istorică a Evey Heyman din Oradea a fost parțial reabilitată | Bihoreanul

Clădirea din Oradea în care a copilărit Eva Heyman,...