Oamenii de afaceri români consideră că se vor confrunta cu o situaţie economică foarte dificilă în anul 2021, reiese din cea de-a 28-a ediţie anuală a Studiului Economic EUROCHAMBRES (EES), la care au contribuit peste 58.000 de antreprenori din 29 de ţări europene, inclusiv din România.
Atunci când se compară cu aşteptările antreprenorilor europeni după criza financiară din 2008 (EES2009-2010) sau criza datoriilor europene (EES2013), indicii EES actuali arată că firmele văd anul viitor cel puţin la fel de pesimist, dacă nu chiar mai pesimist.
Asociaţia Camerelor Europene de Comerţ şi Industrie (EUROCHAMBRES) reprezintă peste 20 de milioane de întreprinderi din Europa (98% dintre acestea fiind întreprinderi mici şi mijlocii – IMM) prin 45 de membri şi o reţea europeană de 1.700 de camere regionale şi locale. Potrivit rezultatelor, costurile forţei de muncă constituie principala provocare pentru firme.
Privind mai îndeaproape, întreprinderile din Europa de Vest sunt deosebit de îngrijorate cu privire la dificultăţile potenţiale cauzate de contribuţiile ridicate la asigurările sociale, impozitele pe salariile angajaţilor şi alte tipuri de costuri legate de forţa de muncă.
Cu toate acestea, capacitatea de a menţine aceeaşi dimensiune a forţei de muncă sau de a plăti alte costuri operaţionale poate diferi semnificativ în funcţie de poziţia şi sprijinul fiecărui guvern naţional.