2025, anul provocărilor financiare, poate deveni și anul economiilor inteligente. Specialiștii în educație financiară susțin că, prin renunțarea la obiceiuri costisitoare, precum cafeaua scumpă sau mesele în oraș, poți economisi 3-4 salarii și gestiona mai bine banii într-un context economic dificil.
Irina Chițu, analist financiar, manager Finzoom.ro, și Adrian Căruceru, consultant finanțe personale, au fost invitați într-un podcast găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), unde au oferit câteva sfaturi practice pentru a face față provocărilor financiare ale noului an. CSALB ajută gratuit consumatorii să negocieze cu băncile sau IFN-urile contractele în derulare, în mai puțin de trei luni. Anul trecut, CSALB a primit 18 cereri de la consumatori din județul Iași, 8 dintre ele fiind acceptate de bănci pentru negociere.
Citește și: Totuși, Putin a decis să înghețe Transnistria | Analiză Deutsche Welle
Reducerea cheltuielilor necontrolate poate contribui la îmbunătățirea stabilității financiare pe termen lung. Notarea tuturor veniturilor și cheltuielilor poate permite identificarea unor economii semnificative. Trebuie văzut unde pot fi reduse costurile – de exemplu, renunțarea la cheltuielile mici și dese, cum ar fi mesele în oraș sau cafeaua scumpă, ar putea aduce economii importante, susțin specialiștii.
De asemenea, este esențial să fie strânși bani pentru un „fond de urgență” care să acopere măcar trei luni de cheltuieli, astfel încât să existe o plasă de siguranță în cazul unor situații neprevăzute. Dacă este nevoie de un împrumut, acesta trebuie făcut doar pentru investiții utile, de exemplu pentru montarea unor panouri solare, care pot reduce factura la energie electrică, sau un curs care poate aduce venituri mai mari. Cel mai important este să se facă diferența între ceea ce este cu adevărat necesar și ceea ce reprezintă doar un moft, arată experții în planificare financiară.
„Pe parcursul unui an întreg poți ajunge să economisești valoarea a 3-4 salarii minime pe economie”
Irina Chițu: „Din păcate, la noi în țară, peste 70% dintre familii se bazează pe un singur venit, iar de aici vin multe riscuri asociate cu dispariția sau cu reducerea acestuia. De aceea, venitul poate fi susținut prin tăierea de pe listă a cheltuielilor mărunte, neesențiale, care pot fi eliminate. (…) De exemplu, dacă realizezi că ai niște cheltuieli zilnice, precum un prânz luat la un restaurant de tip fast-food sau o cafea pentru care plătești 20 de lei, le poți înlocui cu mâncarea gătită acasă și cafeaua la termos. Vei vedea că suma economisită este considerabilă. Pe parcursul unui an întreg poți ajunge să economisești valoarea a 3-4 salarii minime pe economie, doar prin ajustarea unei singure subdiviziuni de cheltuieli”, arată analistul financiar.
Irina Chițu subliniază că economisirea nu este imposibilă, chiar și pentru persoanele cu venituri mici. Totul ține de adoptarea unui stil de viață organizat și controlat, cu o mai mare atenție la cheltuieli. Apoi, crearea unui fond de siguranță de minimum trei venituri lunare poate oferi o plasă de siguranță în fața evenimentelor neprevăzute, cum ar fi pierderea locului de muncă sau problemele medicale.
Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro
Citește și: Opera Națională Română din Iași deschide anul 2025 cu „Bărbierul din Sevilla”
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Ziarul de Iași)