UE ne obligă să mâncăm carne artificială susține un video fals, care a devenit viral pe rețelele de socializare.
O serie de dezinformări care contestă valorile democratice menite să scadă încrederea publicului larg în proiectele europene, dar și să crească eurospecticismul au luat amploare în majoritatea statelor europene, iar România nu face excepție.
Asistăm la un asalt al discursurilor populiste, anti-europene, dezbinătoare, extremiste și o creștere a simpatiei populare pentru abordările naționaliste, suveraniste în care teoriile conspirației se răspândesc tot mai mult.
În fața unui război informațional în care dezinformarea câștigă teren, încrederea în mass media se prăbușește, iar comunicarea publică este lentă și ineficientă, cetățenii devin victime, pierd încredere și capacitatea de a lua decizii bazate pe fapte reale, potrivit unui analize realizată în cadrul proiectului „Cine și cum: combaterea dezinformării care îndepărtează cetățenii de proiectul european”, sprijinit de European Education and Culture Executive Agency, realizat de un consorțiu al Freedom House România, Centrul Român de Politici Europene, G4Media cu Amapola – Progetti per la sicurezza delle persone e della comunita Asociazione (Italia) și think tank-ul Center for the Study of Democracy (Bulgaria).
Nivelul redus al educației media și scăderea încrederii românilor în politicile UE au creat mediul perfect pentru ca aceste dezinformări să se dezvolte la noi în țară. Situația este și mai gravă dacă ne gândim la anumite categorii ale populației: comunități mici urbane și rurale, tineri, persoane în vârstă, cetățeni care trăiesc în diaspora – vizați în mod specific de campaniile de dezinformare.
UE ne obligă să mâncăm carne artificială – o minciună de succes
Una dintre aceste teorii ale conspirației este cea potrivit căreia UE ne va obliga să mâncăm carne artificială.
Adevărul este că mai multe cercetări științifice au arătat că, pe fondul crizelor legate de schimbările climatice, reducerea consumul de carne este absolut necesară. Astfel, carnea artificială care se realizează în laborator, ar putea să fie o soluție în acest sens. Însă, nu a fost niciodată vorba ca UE să forțeze cetățenii să consume acest aliment.
Cercetătorii au folosit mai multe platforme și instrumente de monitorizare a audienței pentru studia modul în care această informație s-a propagat în spațiul public românesc.
Total general apariții: 1.781
Distribuția pe mediile monitorizate:
Presa: 264;
TV: 41;
Radio: 1;
Social media: 1.475.
230.000 de vizualizări la un singur clip despre carnea artificială
Peste 80% dintre informațiile care susțineau că UE ne obligă să mâncăm carne artificială au fost răspândite prin intermediul rețelei de socializare Facebook.
Unul dintre cei mai vocali legat de acest subiect a fost jurnalistul Luis Lazarus, care a a adunat la un clip legat de acest subiect peste 230.000 de vizualizări, 18.000 de aprecieri și 10.000 de comentarii.
Din păcate, informațiile care vin să combată astfel de narative anti-europene nu se bucură de același succes pe rețelele de socializare. Spre exemplu, un articol care explica de unde a pornit toată această poveste a adunat doar 118 de aprecieri, arată studiul.
Urmărește PressHUB și pe Google News!
Foto: PEXELS.com
Articol realizat în cadrul proiectului „Cine și cum: combaterea dezinformării care îndepărtează cetățenii de proiectul european”, sprijinit de Comisia Europeană prin European Education and Culture Executive Agency, realizat de un consorțiu de organizații în România, Bulgaria și Italia.