24 de jurnaliști au fost uciși în războiul dintre Israel și Hamas

Data:

spot_img

24 de jurnaliști se numără printre cele peste 6.000 de persoane care au fost ucise în războiul dintre Israel și Hamas, potrivit ultimului bilanț publicat miercuri de Comitetul pentru protecția jurnaliștilor (CPJ).

Pe lângă numărul mare de victime pe care l-au cauzat luptele în rândul civililor din regiune, conflictul din Gaza a dus la cel mai mare număr de jurnaliști uciși din Israel și din teritoriile ocupate de când comitetul a început să monitorizeze decesele jurnaliștilor în 1992, a declarat pentru NPR directorul pentru situații de urgență al organizației, Lucy Westcott.

Citește și: Slovacia nu va mai acorda ajutor militar Ucrainei

Dintre cele două duzini de jurnaliști care au murit, 20 erau palestinieni, trei erau israelieni și unul libanez. Cel puțin alți opt jurnaliști au fost raportați ca fiind răniți, în timp ce alți trei sunt considerați dispăruți sau prizonieri, potrivit CPJ.

Citește și: Atac armat în SUA. Cel puțin 22 de morți și zeci de răniți

Ultima dată când jurnaliștii s-au confruntat cu un pericol atât de ridicat în Israel a fost în timpul celei de-a doua Intifade de la începutul anilor 2000, când peste 4.300 de persoane au murit în peste patru ani de lupte. CPJ a documentat moartea a 13 jurnaliști în acea perioadă – un număr depășit acum de cele mai recente evenimente.

„Acest lucru este fără precedent”, a declarat Westcott.

Numărul real este mai mare

Cel mai probabil, cel mai recent bilanț al comitetului este o subestimare, deoarece oficialii CPJ spun că investighează, de asemenea, cel puțin 100 de rapoarte suplimentare privind jurnaliști uciși, dispăruți, reținuți sau amenințați. Printre aceste cazuri se numără și rapoarte de daune aduse birourilor și locuințelor jurnaliștilor, a declarat Westcott.

„Pe baza rapoartelor preliminare, am estimat, de asemenea, că 48 de instituții media din Gaza au fost lovite sau distruse”, a spus ea, potrivit NPR.

Atacul din 7 octombrie al Hamas care a declanșat conflictul din Gaza a dus la peste 1.400 de decese în rândul israelienilor și la aproximativ 5.000 de răniți.

Asociații de jurnaliști cer încetarea războiului

În ciuda solicitărilor repetate de încetare a focului din partea grupurilor umanitare și a unor politicieni, războiul nu dă nici un semn de încetare.

Asociația Jurnaliștilor Arabi și din Orientul Mijlociu a emis o declarație în această săptămână în care condamnă recenta ucidere a jurnaliștilor în teritoriile palestiniene, Israel și Liban.

„Vizarea jurnaliştilor este o încălcare gravă a libertăţii presei şi a dreptului internaţional al drepturilor omului”, a spus asociaţia de presă.

„AMEJA solicită responsabilitate bazată pe investigații rapide, amănunțite și transparente asupra uciderilor colegilor noștri jurnalişti”.

Asociația Presei Străine a cerut, în mod similar, atât Israelului, cât și Hamas „să asigure siguranța și libertatea de raportare a membrilor noștri palestinieni de pe teren în Gaza, care raportează știrile în ciuda circumstanțelor extrem de periculoase”, scrie NPR.

Mai mult, organizația a cerut tuturor autorităților „să asigure siguranța jurnaliștilor din Israel, unde reporterii au fost supuși abuzurilor verbale și fizice de către civili, dar și de forțele de ordine în mai multe ocazii”.

Jurnaliştii palestinieni s-au confruntat cu cel mai mare pericol

Jurnaliștii palestinieni uciși aveau sediul în Gaza și erau „incredibil de vitali pentru înțelegerea evenimentelor care se întâmplă în Gaza”, a spus Westcott.

Cel mai recent, CPJ și-a actualizat bilanțul miercuri pentru a include moartea lui Mohammed Imad Labad, un jurnalist al site-ul de știri al Fundației Al Resalah. El a fost ucis într-un atac aerian israelian în cartierul Sheikh Radwan din orașul Gaza, potrivit CPJ.

Luni, jurnalistul, regizorul palestinian și co-fondatorul Ain Media Roshdi Sarraj a fost ucis într-un atac aerian israelian în Gaza, potrivit companiei sale.

Ain Media l-a numit pe Sarraj „un fotojurnalist și regizor de film strălucit”.

„Odată cu uciderea lui Roshdi, Ain Media își pierde o altă parte prețioasă a sufletului său. În 2012, Yasser și Roshdi, au lucrat împreună la un proiect documentar foto despre viața de zi cu zi în Fâșia Gaza, nu despre moarte. Gaza este viață. Roshdi și Yaser sunt viață”, a spus compania citată de NPR.

Moartea lui Sarraj și a altor colegi subliniază riscurile cu care se confruntă jurnaliștii din Gaza. Zona a fost supusă unor atacuri aeriene continue din partea Israelului ca răspuns la atacul din 7 octombrie.

Jurnaliști uciși în timp de relatau despre conflict

„Jurnaliştii locali şi foto-jurnaliştii independenţi sunt în mod deosebit expuşi pericolului din cauza însăşi naturii muncii lor”, a spus Westcott. Aceasta implică adesea captarea de imagini și videoclipuri ale luptei.

Investigațiile CPJ au dezvăluit că „unii jurnaliști au fost împușcați și uciși în timp ce relatau despre conflict, în timp ce unii au fost uciși în atacuri aeriene, în unele cazuri, împreună cu familiile lor”, a spus Westcott.

Chiar înainte de izbucnirea acestui război, guvernul israelian a fost asaltat de grupuri umanitare pentru moartea jurnaliştilor. 

Anul trecut, armata israeliană a negat inițial că unul dintre soldații săi l-a împușcat pe jurnalistul american palestinian Shireen Abu Akleh de la Al Jazeera. În acel moment, ea purta o cască și o vestă care era etichetată cu „presă”, potrivit NPR.

Atacurile cibernetice au crescut

Dincolo de riscurile focurilor de armă și atacurilor aeriene, Westcott a spus că acest conflict provoacă pericole și asupra jurnaliştilor din afara liniei de front.

Cercetările efectuate de CPJ au constatat că au existat peste 10 incidente de atacuri, arestări, amenințări, atacuri cibernetice și cenzură care vizează jurnaliștii din Israel și din teritoriile palestiniene Gaza și Cisiordania.

Jurnalistul israelian Israel Frey s-a ascuns după ce „sute de oameni de dreapta au luat cu asalt casa mea și au încercat să mă rănească pe mine și pe copiii mei”, a spus el într-un videoclip postat dintr-un loc secret, scrie NPR.

De asemenea, a fost supus unui val de mesaje de amenințare.

„Da, îmi este frică, dar nu mă voi da bătut”, a spus Frey în videoclip. „Au venit după mine pentru că am vorbit despre nevoia de empatie și de rugăciune pentru copiii din Gaza care sunt măcelăriți”.

CPJ este îngrijorat și de noile reglementări adoptate în Israel, care îi permit ministrului comunicațiilor din țară să închidă instituțiile de presă străine în timpul stării de urgență, dacă există convingerea că acesta dăunează securității naționale.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Atacuri israeliene în Liban: Cel puțin 52 de morți și 72 de răniți

Atacuri israeliene în Liban. Ministerul libanez al Sănătății a...

Tragedie în Serbia: Cel puțin opt morți după prăbușirea unui acoperiș la gara din Novi Sad

Tragedie în Serbia: Opt persoane au murit după ce...

Frică și repulsie în campania electorală | Universul.net

Frică și repulsie în campania electorală. Te poți doar...