3 imagini false, create de Inteligența Artificială: Trump în cătușe, Papa cu haine de lux și Putin în genunchi

Data:

spot_img

Imagini false create cu ajutorul inteligenței artificiale (AI) în care Donald Trump apare ca fiind arestat au circulat pe rețelele de socializare în contextul procesului care îl vizează pe acesta. O altă fotografie, în care Papa Benedict pare că poartă o haină extrem de scumpă a fost creată tot cu ajutorul AI. În fine, Putin în genunchi este ultima din seria de falsuri cu personalități create folosind noile platforme.

Lumea intră într-o nouă eră: cea a fake-news-urilor foarte greu de combătut, pentru că sunt create cu inteligența artificială.

Nu există fotografii reale cu Trump în cătușe

Multe dintre fotografiile care îl vizează pe Donald Trum prezintă arestarea fostului președinte, pus sub acuzare pentru deturnarea unor fonduri din campania electorală pentru a cumpăra tăcerea unei femei cu care ar fi avut o aventură.

Dacă existența unui rechizitoriu al procurorilor este un fapt real, nu există nici o fotografie adevărată cu Trump în cătușe, pentru simplul fapt că liderul republican nu a reținut și nici băgat în arest preventiv până acum. Va fi judecat în libertatea, în cadrul unui proces care cel mai probabil va începe abia anul viitor.

Citește și: Procesul lui Trump. Care sunt cele mai grave acuzații aduse fostului președinte

Mulți dintre cei care au distribuit imaginile au subliniat că sunt false, potrivit BBC, dar câțiva oameni au fost păcăliți de acestea.

Pe de altă parte, chiar Trump a distribuit la rândul său, pe propria platformă de socializare, Truth Social, o imagine generată de inteligența artificială. Imaginea îl arată în genunchi, la rugăciune.

Trump îngenunchează, după punerea sa sub acuzare. Imagine generată de AI
Trump îngenunchează, după punerea sa sub acuzare. Imagine generată de AI

Cum poți distinge o fotografie reală de una falsă, generată cu AI

Imaginile care circulă în online par scoase din realitate – aduc mai mult a fotografii artistice puse în scenă de fotografi, notează BBC.

O privire mai atentă dezvăluie câteva indicii evidente că ceva nu este în regulă.

Brațul lui Trump este mult prea scurt, spre exemplu, iar ofițerul de poliție din stânga apucă ceva care seamănă mai mult cu o gheară decât cu o mână de om.

Arestarea lui Trump, o imagine falsă, generată de inteligența artificială
Arestarea lui Trump, o imagine falsă, generată de inteligența artificială

În mod similar, dacă vă concentrați pe gâtului lui Trump, veți observa că capul său pare ca și cum ar fi fost suprapus pe imagine.

Henry Ajder, expert în inteligență artificială și prezentator al serialului radiofonic BBC „The Future Will be Synthesised” (Viitorul va fi sintetizat), spune că tehnologia actuală nu se pricepe foarte bine la reprezentarea anumitor părți ale corpului, în special a mâinilor.

„Dacă măriți imaginile, puteți vedea adesea neconcordanțe, cum ar fi numărul de degete.”

Henry Ajder, expert în inteligență artificială

Papa Francisc, în haine Balenciaga

O altă imagine falsă creată cu ajutorul inteligenției artificiale îl vizează pe Papa Francisc, care a fost portretizat îmbrăcat într-o geacă albă care pare a fi de la casa de modă de lux Balenciaga. Imaginea a făcut turul rețelelor de socializare, mai mulți utilizatori lăudând „stilul” șefului Bisericii Catolice, în vârstă de 86 de ani.

Imaginea a fost generată de instrumentul AI Midjourney și postată pe Reddit de u/trippy_art_special, înainte de a ajunge pe Twitter și TikTok, conform Forbes.

Papa Francisc, într-o haină Balenciaga. O imagine falsă, creată de AI
Papa Francisc, într-o haină Balenciaga. O imagine falsă, creată de AI

„Dacă ne uităm cu atenție, imaginea poate fi ușor identificată ca fiind o creație AI; urechea papei este pătată, ochelarii se topesc în umbra de pe fața sa, iar mâna cu care ține în mână o ceașcă de cafea este deformată.

Textura pielii, ca întotdeauna, pare puțin cerată, dar la prima vedere, mulți au presupus că imaginea este reală”, arată un raport de analiză a imaginii.

Deși imaginea cu „Papa Balenciaga” nu a fost nici pe departe la fel de înșelătoare ca cea cu „Donald Trump arestat”, viteza cu care s-a răspândit imaginea, împreună cu credulitatea unor utilizatori de social media, a stârnit îngrijorarea că publicul nu este pregătit pentru valul de dezinformare generat de ascensiunea inteligenței artificiale generative, se arată în raportul Forbes, care indică modul în care instrumentele publice de generare a imaginilor de inteligență artificială au devenit suficient de puternice pentru a genera imagini realiste.

Citește și: Sunt „doctor”, vând și cumpăr organe umane | Campanie PRESShub 

Putin în genunchi în fața lui Xi Jinping

O altă personalitate care a apărut într-o imagine controversată este Vladimir Putin. Vizita președintelui chinez Xi Jinping în Rusia a făcut subiect de știri răspândite în întreaga lume.

Având în vedere contextul războiului din Ucraina și a unei supuneri tot mai mari a Moscovei în fața Beijingului de care are disperată nevoie economic și militar, o imagine care a devenit virală pe rețelele de socializare l-a vizat pe dictatorul de la Kremlin.

Poza îl arată pe Vladimir Putin îngenuncheat în fața lui Xi Jinping. Ar fi un gest de supunere cu mult simbolism – dacă imaginea ar fi reală, relatează DW.

Putin în genunchi în fața lui Xi
Putin în genunchi în fața lui Xi

Adevărul este că Putin nu a îngenuncheat în fața lui Xi Jinping, fotografia este falsă. Pe lângă faptul că un astfel de gest de supunere ar fi extrem de nerealist din partea unui șef de stat, se pare că imaginea a fost generată de o aplicație de inteligență artificială.

Citește și: Cum crește puterea Chinei în perioada războiului, speculând atât fricile Estului, cât și ale Vestului

Cum identifici că e fals?

La o examinare mai atentă, mai multe detalii din imagine atrag atenția. Pantoful din spate al persoanei în genunchi – despre care se pretinde că este Putin – este disproporționat de mare și de lat.

Capul persoanei este, de asemenea, foarte mare și nu se potrivește cu proporțiile corpului. Urechea este și ea deformată și prezintă câteva detalii ciudate care nu apar în alte poze ale lui Putin, scrie DW.

Urechea lui Xi Jinping pare, de asemenea, ciudat de deformată dacă imaginea este mărită. Dar cea mai evidentă discrepanță nu îl privește nici pe Xi, nici pe Putin, ci pe omul care stă în stânga lor. Mâinile acestui bărbat par să fie contopite.

Experiența a arătat că toate acestea sunt probleme clare care apar în imaginile generate de AI. Acestea sunt în realitate grafice create de aplicații cu ajutorul AI.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Read the English version: 3 fake images created by Artificial Intelligence: Trump in handcuffs, the Pope in luxury clothes and Putin on his knees


spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fost procuror general, în cazul jafului din Olanda: „Muzeele noastre sunt de 10 ori mai slab apărate”

Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, susține că...

Invitația la furt

Pedeapsa simbolică primită de fostul deputat PSD Daniel Tudorache,...

80 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau

80 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare...

Ministrul Educației, apel la candidatul coaliției: „România are nevoie de o nouă revoluție a bunului simț și unității”

Ministrul Educației, Daniel David, apel la candidatul coaliției: „România...