luni, 24 ianuarie 2022
AcasăNewsletter3 milioane tone de praf toxic amenință Bihorul

3 milioane tone de praf toxic amenință Bihorul

O bombă cu ceas ticăie la marginea Oradiei, iar autorităţile nu reuşesc să o dezamorseze. În urma defunctei fabrici Alumina au rămas aproape 3 milioane de tone de şlam roşu, un praf toxic care ar trebui curăţat.

Responsabilitatea ecologizării haldelor a fost pasată ani la rând şi nici măcar condamnarea României de către Curtea de Justiţie Europeană n-a mobilizat autorităţile. În timp ce Comisia Europeană ameninţă cu amenzi, proprietara haldelor, firma Fibrocim, nu poate accesa fonduri pentru ecologizare deoarece terenul pe care se află a rămas al statului. Care nu îl vrea.

Cele patru halde de şlam roşu ale fostei Alumina reprezintă cea mai gravă problemă ecologică a Oradiei. Pe Calea Borşului, pe o suprafaţă totală de 332.000 mp, fosta întreprindere a depozitat din 1965 până în 2006, când a fost închisă, 2,8 milioane tone de şlam, un amestec solid de apă cu particule fine de substanţe minerale rezultate din prelucrarea aluminei. Praful caustic contaminează deopotrivă solul, apa din pânza freatică şi aerul, fiind purtat de vânt. Orădenii, şi nu numai, îl inhalează fără să-şi dea seama.

România a promis Uniunii Europene că până cel târziu în 2009 va curăţa toate depozitele de deşeuri periculoase, dar nu s-a ţinut de cuvânt. A lăsat neatinse 68 de asemenea situri, inclusiv haldele din Oradea, motiv pentru care Comisia Europeană a reclamat ţara noastră la Curtea de Justiţie a UE, care în octombrie 2018 a condamnat Statul Român cerând un calendar clar de închidere pentru fiecare depozit.

Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE