30 august 1944, 80 de ani de la intrarea Armatei Roșii în București. Cum s-a schimbat viața locuitorilor | Aktual24

Data:

spot_img

30 august 1944, 80 de ani de la intrarea Armatei Roșii în București. Cum s-a schimbat viața locuitorilor orașului.

Momentul de la 30 august 1944 este unul deopotrivă simbolic și de cotitură în istoria României, marcând efectiv schimbarea dramatică de direcție a țării, începutul ocupației sovietice, instaurarea prin forța brută a regimului comunist, distrugerea vechii ordini sociale, exterminarea vechilor elite și reeducarea poporului pentru a se făuri „omul nou“: homo sovieticus.

Operațiunea, derulată deosebit de brutal și în spirit stalinist pe parcursul următorilor 45 de ani, a reușit în foarte mare măsură.

Viața s-a schimbat brusc. Au început omorurile, jafurile, bătăile, violurile

Consecințele intrării rușilor în București s-au văzut și simțit imediat, la toate nivelurile societății. Pentru cei peste un milion de locuitori ai Capitalei viața s-a schimbat brusc.

Citește și: Cei mai bolnavi angajați din județele României

Au început omorurile, jafurile, bătăile, violurile. Oamenilor – mai ales femeilor – a început să le fie frică să mai iasă pe stradă, dar nimeni nu era scutit.

În rândurile clasei politice au apărut oportuniștii interesați să se pună bine cu cotropitorii. Ofițerii NKVD și GRU au pornit arestările și execuțiile extrajudiciare.

Prețurile au crescut, se introduc cartelele pentru alimente

La nivelul populației de rând au explodat delațiunile, în timp ce în rândurile elitelor culturale a început lupta pe funcțiile eliberate de vechii titulari considerați colaboraționiști ai regimului Ion Antonescu.

Prețurile mărfurilor cresc, pe măsură ce rușii jefuiesc depozitele, băcăniile, magazinele și locuitorii. Se introduc cartelele pentru alimente și se interzic dansurile în localurile publice.

Citește și: Extensii ale Moscovei în România. „Clubul de Gândire Gold” împinge propaganda și în teritoriu

În librării apar cărțile sovietice, la deschiderea Librăriei Cartea Rusă călcându-se în picioare „crema societății bucureștene“ – toată lumea, grăbită să fie văzută la eveniment.

Această schimbare radicală, peste noapte, este surprinsă în câteva cuvinte de Stelian Tănase în cartea sa document „Zvonuri despre sfârșitul lumii: „(…) Odată cu ocuparea ei de către blindatele mareșalului Malinovski, Capitala și-a schimbat total aspectul. Înainte era un oraș plăcut, prosper, vesel. Deodată, atmosfera lui a fost de nerecunoscut“.

Continuarea în Aktual24

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Paradă de motociclete inedită. Zeci de motocicliste în fuste au ambalat motoarele în Miercurea – Ciuc

Paradă de motociclete inedită. Zeci de femei au participat,...

Surse. Marius Pieleanu nu intră în Comisia de Etică a SNSPA deoarece nu se face cvorum

Potrivit surselor Presshub, analiza sesizărilor depuse împotriva lui Marius...