Start-Up Nation. Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a anunțat pe 8 august 2024 faptul că Guvernul României a aprobat Ordonanța pentru aprobarea și implementarea celei de-a patra ediții „Start-Up Nation” cu un buget total de aproximativ 450 de milioane de euro, finanțat din fonduri externe nerambursabile prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027.
Aproximativ 300 de milioane de euro se scurg pe cursuri pentru tinerii care vor să devină antreprenori, fiind vizați 25.000 de tineri care să participe la cursuri de formare şi dobândire de competenţe antreprenoriale. Astfel mai bine de 66% din bugetul pentru Start-Up Nation se duce pe cursuri de formare destinate tinerilor de până în 30 de ani, care se presupune că tocmai ce au terminat o formă de pregătire de lungă durată, dacă au urmat o facultate.
Citește și: „La început ești agent străin, apoi organizație indezirabilă, apoi susținător al grupărilor extremiste. Apoi pușcăriaș.” Interviu cu un disident rus
Pe cale de consecință, miza cea mare este pe cine prinde achiziția de 300 de milioane de euro pentru furnizarea de formare profesională și instruirea antreprenorială a grupului țință, un contract sau mai multe care urmează să fie adjudecat probabil de firmele abonate la furnizarea de pregătire pe bani europeni. Am participat la astfel de cursuri și din proprie experiență vă spun că este pur și simplu o pierdere de timp și toată afacerea este să se justifice cheltuirea fondurilor europene și nu pregătirea cursanților.
Dacă raportăm costurile totale de 300 milioane de euro la numărul de 25.000 de tineri din grupul țintă rezultă un cost per cursant de circa 12 mii de euro, ceea ce este o sumă foarte mare pentru România și care ar putea acoperi de departe costurile pentru cursurile la o facultate privată timp de 6 ani.
Continuarea, în Saptamana.online
Citește și: Cutremurul de pe burse, avertisment sau panică nejustificată? Ce prevăd analiștii
Urmăriți PressHUB și pe Google News!