31% mai multe firme și-au suspendat activitatea în 2024. Care sunt cauzele? | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

31% mai multe firme și-au suspendat activitatea în 2024. Care sunt cauzele? În prima jumătate a anului, antreprenorii români au făcut câțiva pași înapoi în fața provocărilor economice și legislative, iar cei din Iași s-au conformat acestei tendințe.

Conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), numărul firmelor nou înmatriculate a scăzut semnificativ, în timp ce numărul companiilor care și-au suspendat activitatea sau au fost dizolvate sau radiate a crescut considerabil. Mai mult, s-a înregistrat și o creștere a numărului de profesioniști care au intrat în insolvență în acest an.

În total, în România și-au suspendat activitatea în prima jumătate a acestui an 10.412 firme (cu 31% mai mult decât în primul semestru din 2023), în timp ce totalul firmelor dizolvate a crescut cu 15,5%, iar cel al firmelor radiate cu peste 34%.

A crescut numărul profesioniștilor intrați în insolvență

Concomitent, numărul profesioniștilor intrați în insolvență a crescut cu 8% față de anul anterior, în timp ce înmatriculările de noi firme, PFA-uri, Întreprinderi Individuale sau Întreprinderi Familiale a scăzut cu 12%.

În Iași, creșterea numărului de firme suspendate și dizolvate a fost chiar mai accentuată decât la nivelul țării. În total, aici au fost suspendate, radiate, dizolvate sau au intrat în insolvență 3.045 de persoane juridice, în timp ce numărul celor nou înmatriculate a fost de 2.687.

Citește și: Hotelurile din Mamaia Nord au fost supraînălțate ilegal cu 20%, lângă plajele extinse cu fonduri de un miliard de euro

Suspendarea activității unei firme este o măsură temporară ce poate dura până la trei ani și implică întreruperea activităților economice, dar nu și a obligațiilor legale, cum ar fi depunerea declarațiilor fiscale.

În județul Iași, 467 de firme și-au suspendat activitatea în perioada ianuarie-iulie 2024, marcând o creștere procentuală de 43% față de anul anterior. Iașul ocupă astfel locul al treilea la nivel național în acest clasament, fiind depășit doar de București (1.236 firme suspendate) și Cluj (663 firme suspendate).

Continuarea în Ziarul de Iași

Citește și: Iran lansează atacuri cu rachete asupra Israelului

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com/  stevepb)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

TIFF Oradea 2024, ediția recordurilor  | Bihoreanul

TIFF Oradea 2024, ediția recordurilor. Proiecții și vânzări de...

Spectacolul De Bergerac. Fantasmele lui Cyrano | Puterea a Cincea

Spectacolul De Bergerac. Fantasmele lui Cyrano, de Michele Santeramo, este...

A crescut numărul cazurilor de violență domestică. Monitorizarea rămâne o variantă neagreată în Galați | Viața Liberă

A crescut numărul cazurilor de violență domestică. Monitorizarea rămâne...