35 de portrete românești în fosta Fâșie a Morții | Deutsche Welle

Data:

spot_img

Portrete românești în fosta Fâșie a Morții. La 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului și a regimului Ceaușescu, o expoziție amintește, în Capela Reconcilierii din capitala Germaniei, de oameni care au influențat schimbarea la față a României.

În zona de așa-zisă protecție militară, care îi „proteja” pe cetățenii est-germani de tentația de a sări Zidul Berlinului, a rămas în picioare și abandonată, zeci de ani, o biserică. Cortina de Fier trecea la doar câțiva metri de ușa principală a clădirii.

În 1985, regimul redegist a decis să dărâme clădirea construită în stil neogotic, cu fațadă din cărămidă. Nu exista pericolul ca niște cetățeni refractari față de drumul către comunism să se avânte în Fâșia Morții pentru a contesta regimul din interiorul pereților abandonați, cum se mai întâmpla în alte biserici din RDG. Dar era o biserică, era în no man’s land, ce să caute acolo? Așa că biserica a fost dinamitată.

Patru ani mai târziu, cetățenii redegiști refractari au dinamitat regimul. În 1989 aveau să cadă, pe rând, dictaturile est-europene și să se deschidă granițele dintre cele două blocuri politice ale Europei polarizate aproape jumătate de secol.

Citește și: Alegeri regionale în Germania: ce semnifică rezultatele pentru viitorul politic al țării?

Dincolo de zid – reconciliere pe ruine și amintiri

Terenul pe care se aflase biserica a fost, după schimbarea din 1989, retrocedat comunității religioase, care a construit acolo, din materiale ecologice combinate cu molozul rămas după dinamitarea Bisericii Reconcilierii, o capelă păstorită, la fel ca vechiul lăcaș, de cultul evanghelic. Noua capelă, cu un design minimalist, a recuperat și o bucată din altarul vechii biserici, căreia i-a și preluat numele. A fost dedicată în mod special amintirii celor care și-au pierdut viața de-a lungul Zidului Berlinului, pentru a semnala durerea divizării forțate a Germaniei – și a Europei – dar și bucuria reunificării pașnice. Servicii religioase și evenimente special organizate aici sunt ocazii de reflecție, de comemorare a victimelor și de rememorare a trecutului recent.

Greu de găsit un loc mai potrivit pentru ca două națiuni care au trăit cu nu mult timp în urmă totalitarisme să-și împărtășească experiența acelor vremuri. La 35 de ani de la căderea pașnică a Zidului Berlinului și de la prăbușirea sângeroasă a regimului ceaușist de la București, capela de pe fosta Fâșie a Morții găzduiește o expoziție despre oameni și putere în România. Sunt expuse 35 de portrete și prezentate poveștile unor personalități relevante pentru o serie de momente de inflexiune ale istoriei recente a României. Autor al seriei este fotograful Cornel Brad.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Un rege prea român

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Imagine: Diana Paun / DW)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Trei cine-concerte, bijuterii cinematografice din secolul trecut, în programul TIFF Oradea

Programul TIFF Oradea. Organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania...

„Evadarea tăcută” a Oanei Pellea la Luxemburg: turneu cu două spectacole în septembrie

Spectacolul Teatrului Național I.L.CARAGIALE „Evadarea tăcută”, regizat și interpretat...