4 cauze pentru care lumea nu mai are lideri politici puternici

Data:

spot_img

Avem o policriză, iar războiul adevărat a izbucnit în coasta Europei. De ce avem impresia că liderii politici sunt slabi, indeciși, par să nu înțeleagă prea clar realitatea și nu se ridică la înălțimea provocărilor momentului și a schimbărilor pe care el le declanșează?

„În trecut, liderii se impuneau prin faptele lor. Acum, ei pot fi construiți de echipe care se pricep la big data și au logistica digitală adecvată. Ele fac regia. Jocul de rol e mai important decât faptele. Calitatea leadershipului politic este într-un regres profund.

E suficient să-i comparăm pe J.F. Kennedy cu John Biden, pe Charles de Gaulle cu Macron, pe Margaret Thatcher cu Boris Johnson, pe Helmut Kohl cu „cârnațul ofensat” Olaf Scholz (ambasadorul Ucrainei dixit!), ca să ne dăm seama de amploarea declinului. Aceeași situație e și în România.” – scrie psihologul și profesorul Mircea Miclea în revista (exclusiv print) CRONICILE Curs de guvernare nr. 83.

Psihologul analizează cauzele acestei contraselecții la nivelul clasei politice și se oprește asupra câtorva dintre ele.

Organizațiile opace sunt tot mai puternice

Numesc „opace” organizațiile care nu dau socoteală cetățeanului pentru structura și deciziile lor. Serviciile secrete și corporațiile transnaționale intră în această categorie. Guvernele, instituțiile publice, dimpotrivă, sunt organizații „transparente”, dau seamă în fața cetățeanului, chiar dacă o fac cu întârziere și doar parțial. Puterea economică a corporațiilor transnaționale a crescut enorm în ultimele decenii. Dintre primele 100 de entități cele mai puternice din punct de vedere economic la nivel planetar, trei sferturi sunt corporații (Pușcaș, 2022).

Puterea lor economică se convertește în influență politică. Noam Chomsky (2017) prezintă o serie de studii și autori prin care demonstrează că elitele economice și grupurile organizate ale marilor corporații domină deciziile politice esențiale.

Continuarea în Curs de Guvernare.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Raport US Helsinki Commission. Acțiunile țărilor din Europa de Est și Asia Centrală în fața influenței Rusiei

Rusia încurajează Beijingul și Teheranul să încalce normele internaționale,...

Cum votează românii și care sunt prioritățile lor la urne

Cum votează românii și care sunt prioritățile lor la...

Fiecare lume are eroii ei

„Fiecare lume are eroii ei. Activismul civic înseamnă adesea...