4 (mari) probleme structurale ale pieței muncii din România

Data:

spot_img

Deși ca structură demografică, populația României este similară celei statelor din vecinătate și mediei europene, în general, datele privind participarea populației în vârstă de muncă (15-64 de ani) la activitatea economică ridică anumite semnale de alarmă, reiese din datele Eurostat.

Lume puțină în piața muncii

Circa 65% din populația României are între 15 și 64 de ani, echivalentul a 12,4 milioane de persoane. Dintre acestea, doar 8,1 milioane, respectiv 65%, sunt active în piața muncii, cel mai redus procent de la nivel european, cu zece puncte procentuale sub media UE. Cu alte cuvinte, aproape patru milioane de persoane nu vor să participe la piața muncii.

„Avem o participare a forței de muncă teoretic disponibilă la activitatea economică semnificativ mai mică decât mediile europene sau decât țările din jurul nostru”, comentează Ionuț Dumitru, economist-șef al Raiffeisen Bank.

Cea mai scurtă perioadă activă în câmpul muncii din UE

Una dintre consecințele acestui fenomen este faptul că România are cea mai scurtă perioadă de activitate în câmpul muncii din UE.

Durata perioadei active în câmpul muncii din România este de 31,3 ani, cu cinci puncte procentuale sub media UE, potrivit datelor Eurostat aferente anului 2021. Doar Italia are un nivel similar, de 31,6 ani.

Este însă cu peste un deceniu mai puțin decât cei mai buni performeri de la nivel european, Țările de Jos, Suedia și Danemarca.

Continuarea în Curs de Guvernare.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related