4 mituri despre Viktor Orban, prăbușite. Chipul de lut al extremei drepte românești s-a spart

Data:

spot_img

4 mituri despre Viktor Orban. Premierul Ungariei a fost, fără îndoială, „vedeta” Consiliului European din decembrie. Dar exemplul liderului de la Budapesta nu trebuie urmat, chiar dacă fanii săi din România încearcă să-l promoveze drept un adevărat lider.

De fapt, ceea ce s-a întâmplat la Bruxelles a distrus principalele mituri pe care extrema dreaptă din România le vântură în legătură cu conducătorul autoritar al Ungariei. Iată cele 4 mituri despre Viktor Orban care s-au prăbușitt:

Viktor Orban apără interesele țării sale. 

Ferească Dumnezeu de asemenea apărători! După ce Comisia Europeană a anunțat, în noiembrie, că propune deschiderea negocierilor de aderare cu Kievul și Chișinăul, liderul de la Budapesta a anunțat că aderarea Ucrainei nu este în interesul țării sale. Dar de ce n-ar fi?

Ungaria ar câștiga un vecin stabil și predictibil. Reconstrucția Ucrainei ar oferi numeroase oportunități inclusiv pentru companii ungare. Schimburile comerciale ar cunoaște o nouă dinamică. Ucraina ar putea deveni un teren favorabil investițiilor ungare.

În plus, o Ucraină europeană ar garanta respectarea standardelor în privința minorităților. Ceea ce nu s-ar putea spune despre o Ucraină izolată și frustrată la gândul că a fost abandonată de aliații occidentali. Războiul se va termina, într-un fel sau altul. Reconstrucția va începe.

Cum-necum, Kievul va fi obligat să se liberalizeze și să livreze reforme. Ucraina va deveni noul teren virgin pentru investiții din partea statelor membre. Viktor Orban nu va avea mult de câștigat din toate acestea. El a clădit un nume prost țării sale în Ucraina, iar ucrainenii nu-l vor uita curând.

Citește și: Oana Popescu Zamfir: Europa se întinde până acolo unde găsește state dispuse să se alinieze cu UE

Viktor Orban este un mare negociator. 

Nu, doar vrea să pară. Bine, dar nu a plecat Viktor Orban din sala Consiliului European cu 10 miliarde de euro, în schimbul deschiderii negocierilor cu Ucraina și Moldova?

Nu tocmai. De fapt, Viktor Orban nu a câștigat nimic, chiar dacă mulți au impresia că UE a adus valiza cu bani ca să-l convingă pe conducătorul autoritar de la Budapesta.

Lui Viktor Orban i s-a permis accesul la mai puțin de jumătate din banii destinați oricum țării sale și pe care n-a putut să-i folosească în ultimii doi ani. Viktor Orban n-a câștigat nimic pentru țara sa.

De fapt, el continuă să piardă mai bine de 11 miliarde de euro, bani europeni care se cuvin Ungariei, blocați în continuare de instituțiile europene.

De fapt, suntem ca în bancul cu rabinul. După ce a băgat în casă găinile, gâștele, cățelul și capra, acum, că a scos capra, spune că e mult mai bine. Orban a primit, într-adevăr, permisiunea de a cheltui mai puțin de jumătate din banii săi.

În schimb, UE a obținut o deschidere strategică spre Ucraina și Republica Moldova. A dar Kremlinului un mesaj puternic și acum poate bate obrazul Statelor Unite, care continuă să blocheze ajutorul destinat Kievului. În cele din urmă, prețul pare rezonabil.

Viktor Orban este un lider demn, el nu cade în genunchi. 

Nu cade în genunchi, doar este invitat afară. Ieșirea lui Viktor Orban din sala Consiliului, în momentul votului privind Ucraina și Republica Moldova este un eveniment fără precedent în istoria summiturilor europene.

Ceea ce s-a întâmplat în seara de 14 decembrie nu este un titlu de mândrie pentru liderul de la Budapesta ci un semn al izolării sale. I s-au acordat niște firimituri din banii săi înainte de a fi poftit frumușel afară. Asta nu e mândrie. Este umilință.

După câteva ore, Orban a revenit, blocând revizuirea bugetului multianual, inclusiv sprijinul de 50 de miliarde pentru Ucraina. Se va mai discuta în ianuarie – dar statele membre au deja la dispoziție și alte mecanisme pentru a finanța guvernul de la Kiev.

Orban va rămâne mereu o problemă, iar ceilalți 26 vor căuta de acum metode pentru a-l izola și neutraliza.

Citește și: Moldova și Ucraina – în linie dreaptă pentru aderarea la UE

Viktor Orban este un exemplu de urmat. 

În niciun caz. Liderii extremei drepte din România și-au făcut o icoană vie din Viktor Orban – îi ridică ode, încearcă să-l imite și promit că se vor comporta ca el în Uniunea Europeană, atunci când vor dobândi puterea.

Ziua de 14 decembrie 2023 ar trebui să fie un exemplu amar pentru fanii din România ai lui Viktor Orban, dar mai ales pentru cei care sunt convinși că o astfel de politică nu folosește țării.

România are interese majore într-o Ucraină europeană, ca să nu mai vorbim despre Republica Moldova. Reconstrucția Ucrainei oferă oportunități imense companiilor românești.

În timp ce dezvoltarea noilor rute de comerț reprezintă șansa istorică pentru dezvoltarea celei mai sărace regiuni a României, Moldova. Urmând exemplul Ungariei lui Orban, România n-ar face decât să se împuște singură în picior.

Cu câteva ore înainte de reuniunea de la Bruxelles, șeful de la Kremlin, Vladimir Putin, spunea că în Europa au mai rămas doi lideri cu adevărat naționali: Viktor Orban și Robert Fico. Ei bine, unul a votat cu Europa. Celălalt a fost invitat să cânte la altă masă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.
2 COMENTARII
    • Viktor Orban are aceeași agendă revizionistă în Europa de Est ca și Vladimir Putin. Ce ignoră „patrioții” români care îl adoră, e că Orban bălește la harta Ungariei Mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Turul 2 care n-a fost

„Anul Nou care n-a fost” („The New Year That...

Suspendarea lui Iohannis, un joc împotriva României?

Rămânând la Cotroceni, Iohannis strânge ura și nemulțumirile oamenilor,...

O strategie îndoielnică

Ce vedem acum este o clasă politică amorțită, parcă...

De ce se află România pe lista lui Patrușev?

Rusia pune România pe lista prietenilor săi din UE...