40 de percheziții ale Parchetului European în România, pe fraude cu scrisori bancare

Data:

spot_img

Parchetul European a efectuat miercuri patruzeci de percheziții domiciliare în mai multe orașe din România și Franța, în cadrul unei anchete în curs de desfășurare privind suspiciuni de fraudă cu fonduri europene și naționale, în valoare de peste 30 de milioane de euro.

Procurorii investighează o presupusă schemă infracțională de furnizare de scrisori de garanție false către beneficiarii de proiecte finanțate din fonduri UE, care pretindeau că le asigură astfel împotriva unor eventuale daune.

În România, perchezițiile s-au desfășurat în București, Alba, Arad, Cluj, Constanța, Hunedoara, Hunedoara, Iași, Mureș și Olt. De asemenea, se efectuează percheziții și în Roquebrune-Cap-Martin, în sudul Franței.

„Potrivit anchetei, în perioada 2020-2023, în cadrul mai multor proiecte care beneficiau de finanțare europeană, au fost emise mai multe scrisori de garanție de către bănci fictive sau entități financiare dubioase care nu dispuneau de lichiditățile necesare pentru a acoperi daunele asigurate.

În special, o bancă fictivă care aparent funcționa în Insulele Comore a emis scrisori de garanție prin care a asigurat autorităților publice din România plata unor sume în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro.

În mod similar, instituții financiare care aparent operează în Cehia, Letonia și Spania au emis scrisori de garanție care urmau să fie utilizate în România, fără a avea dreptul de a face acest lucru și fără a dispune de fondurile necesare pentru a acoperi daunele asigurate”, a notat Parchetul European.

Citește și: Ce domenii cred românii că ar trebui reformate și ce reforme își doresc ceilalți cetățeni din UE

Cum funcționează schema suspectată de procurori

În cazul proiectelor care beneficiază de finanțare din partea UE, câștigătorul contractului finanțat de UE trebuie să prezinte o scrisoare de garanție de bună execuție, emisă de o instituție financiară care se angajează să plătească anumite sume de bani (valoarea garanției), în cazul în care serviciile nu sunt executate în mod corespunzător.

„În plus, în cazul în care beneficiarul fondurilor primește un avans, acesta trebuie să prezinte, de asemenea, o scrisoare de garanție către autoritatea contractantă, care să asigure recuperarea avansului.

Se crede că autorii suspectați au emis scrisori de garanție în numele unor entități financiare fictive sau cu resurse financiare fictive. În schimbul emiterii scrisorilor de garanție, se presupune că suspecții au încasat sume mari de bani, pe care le-au folosit în interes propriu”, menționează Parchetul European.

În cazul în care un contractant nu își îndeplinea obligațiile contractuale, autoritățile contractante nu puteau executa aceste scrisori de garanție, deoarece entitățile emitente nu dispuneau de resursele financiare necesare.

Schema similară, folosită pentru a obține un contract pentru colectare deșeuri

PRESShub a scris în martie despre un caz care se încadrează în tiparul deschis de Parchetul European. De altfel, reclamația către această instituție de anchetă a fost făcută de Banca Națională a României.

Un contract semnat la finalul anului trecut pentru colectarea și transportul deșeurilor în județul Neamț între o asociație publică, din care fac parte Consiliului Județean și Primăria, a ajuns în atenția Parchetului European, în urma unei sesizării depuse de Banca Națională a României (BNR).

BNR a constatat că o scrisoare de garanție bancară, depusă de asocierea de firme care a câștigat licitația, nu provine de la o instituție de credit sau de la o entitate autorizată ca instituție de plată, cum prevede legea română și condițiile licitației.

Miza: milioane de lei

Proiectul intitulat „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Neamț”, în valoare de 150 de milioane de lei, a început să fie implementat în urmă cu 12 ani, potrivit presei locale. Banii provin din Fondul European de Dezvoltare Regională, dar și de la bugetul statului.

La această sumă se adaugă „cheltuielile pentru lucrările considerate neeligibile în cadrul POS Mediu, dar necesare pentru implementarea proiectului”, respectiv 14 milioane de lei, după cum a informat Consiliul Județean (CJ) Neamț, parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) EcoNeamț.

În urma acestui proiect, au apărut 3 stații de transfer pentru deșeuri, un depozit și o stație de sortare, iar județul Neamț a fost împărțit în 4 zone.

Cu toate acestea, contractul de concesionare a serviciilor pentru Zona 1, cea din jurul municipiului Piatra Neamț, nu este funcțional nici în prezent, deși trebuia publicat încă din 2016.

Citește articolul integral: BNR a reclamat la Parchetul European o posibilă fraudă într-o licitație pentru colectarea gunoaielor din Neamț


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Horia Alexandrescu despre Călin Georgescu: „Mi l-au trimis aia de la SIE, au zis că e om serios” | Aktual24

Horia Alexandrescu, tatăl Ancăi Alexandrescu, le-ar fi spus colegilor...

Albania interzice TikTok timp de un an. Decizia a fost luată după ce un adolescent a fost ucis luna trecută

Albania a anunțat, sâmbătă, că va interzice TikTok timp...

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...