5 întrebări pentru candidații la președinția USR. Cristian Seidler: Este nevoie de restabilirea unor mecanisme democratice interne

Data:

spot_img

5 întrebări pentru candidații la președinția USR. Întrebări identice, adresate de PRESShub, celor patru care au rămas în cursa electorală pentru a deveni președinte al Uniunii Salvați România.

4 candidați pentru salvarea USR

Primul tur al alegerilor pentru președinția USR a început luni și se încheie marți, la finalul zilei. Dacă este cazul, va avea loc un tur II, pe 27-28 iunie.

Se luptă pentru șefia USR Elena Lasconi, primar în Câmpulung Muscel, Cristian Seidler, deputat, Radu Hossu, consultant politic, și Vasile Gabriel Filip, expert IT.

Am vrut să aflăm de la cei patru cum văd situația în care a ajuns partidul, de la apogeul politic al alegerilor europarlamentare din 2019 până la eșecul de la alegerile europarlamentare din 2024, care sunt planurile lor pentru USR și cum se vor poziționa în raportul cu criticile membrilor, unul dintre punctele nevralgice ale vechii conduceri.

Am trimis aceleași 5 întrebări pentru candidații la președinția USR. 

Citește răspunsurile lui Radu Hosu: Acest partid este pe moarte acum

Citește răspunsurile lui Gabriel Filip: Poziționarea spre centru-dreapta este benefică acum pentru România

Citește răspunsurile Elenei Lasconi: Auditul membrilor este imperativ

5 întrebări pentru candidații la președinția USR. Răspunsurile lui Cristian Seidler

Cristian Seilder este în prezent deputat de București, la al doilea mandat, și vicepreședinte al partidului. Anterior implicării în politică, a avut o carieră de peste 10 ani în domeniul resurselor umane. Crede că implicarea civică e esențială pentru dezvoltarea comunităților.

1. Care sunt principalele greșeli făcute de USR din 2019 încoace?

Cea mai mare eroare cred că a fost diluarea democrației interne, care a fost principala cauză a fărâmițării, dar și interacțiunea insuficientă cu alegătorii.

2. Care sunt soluțiile pentru a repara aceste greșeli?

Trebuie să facem mai multe lucruri, dar cel mai important cred că estr reapropierea atât de cei mai mulți dintre cei plecați din partid cât și de electoratul plecat, temporar sper eu, de lângă USR.

Ca să poți face asta, este nevoie însă mai întâi de restabilirea unor mecanisme democratice interne.

Am dorința, forța și credibilitatea de a face aceste schimbări, pentru că dintre toți candidații cunosc cel mai bine partidul, fiind membru din 2016.

3. Ce șanse credeți că mai are USR la alegerile parlamentare și președințiale?

Vă aduc aminte că în 2020, de la alegerile locale până la alegerile parlamentare, USR și-a dublat scorul. Am auzit și înțeles mesajul din 9 iunie al susținătorilor noștri.

Urmează să facem și schimbările interne și externe necesare. Pentru funcția de președinte al României, eu o susțin pe Elena Lasconi.

În viața oamenilor, ce schimbări majore, în bine, au adus Iliescu, Constantinescu, Băsescu sau Iohanis? Aproape nimic.

Elena este o schimbare față de toți aceștia, nu doar pentru că este femeie, ci mai ales pentru că nu vine din același sistem mucegăit din care se trag și Ciolacu, Ciolacu sau Geoană.

Din perspectiva asta, cred că Elena Lasconi și USR vor fi surpriza plăcută a alegerilor prezidențiale și parlamentare din acest an.

4. Care ar trebui să fie poziționarea reală ideologică a USR? În prezent, USR se consideră partid de centru dreapta. Totuși, mulți alegători ai partidului sunt mai degrabă de centru stânga.

E nevoie de reorganizare rapidă a structurilor interne și de revenirea la firul ierbii, dar nu cred că se pune problema poziționării ideologice.

Suntem și rămânem un partid liberal de centru dreapta.

Ideea că alegătorii noștri ar fi de centru stânga nu reiese din nicio cercetare sociologică dintre cele pe care le-am văzut până acum. În interiorul partidului, nici chiar vocile cele mai critice nu au susținut nevoia de a schimba afilierea de la familia politică europeană a liberalilor spre orice altceva.

5. Cum vă veți raporta, ca președinte al USR, la criticile pe care le vor primi în viitor de la membri?

Suntem parte a unei comunități căreia îi pasă și asta e baza cea mai solidă pe care o avem. Îmi doresc să ne întâlnim cu vocile relevante din societatea civilă, acum și în viitor, să înțelegem cum putem fi mai buni.

Îmi doresc analize sociologice serioase pentru a înțelege ce așteptări au oamenii de la noi. Îmi doresc să testăm orice strategie politică înainte de a o pune în practică.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: INQUAM_Photos_Malina_Norocea

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
1 COMENTARIU
  1. „Ideea că alegătorii noștri ar fi de centru stânga nu reiese din nicio cercetare sociologică dintre cele pe care le-am văzut până acum. În interiorul partidului, nici chiar vocile cele mai critice nu au susținut nevoia de a schimba afilierea de la familia politică europeană a liberalilor spre orice altceva.”

    Ideea e ca habar n-aveti pe ce lume traiti… Acest individ are o minte ingusta de corporatist care daca el o duce bine are impresia ca toti sunt ca el. Radu Hosu este singurul care a venti cu un raspuns cum trebuie la intrebarea 4.

    Chiar daca sunt de stanga am votat USR in 2019. De ce? Pentru ca urasc tot ce reprezinta PSD/PNL, si ca mine sunt sunt foarte multi, dar asta nu inseamna ca suntem de dreapta.
    Anul asta am refuzat sa mai votez, pentru ca m-am saturat de toti. Din 2019 singurul lucru pe care ati reusit sa-l faceti este sa ma convingeti ca sunteti toti la fel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related