5 întrebări pentru candidații la președinția USR. Elena Lasconi: Auditul membrilor este imperativ

Data:

5 întrebări pentru candidații la președinția USR. Întrebări identice, adresate de PRESShub, celor patru care au rămas în cursa electorală pentru a deveni președinte al Uniunii Salvați România.

4 candidați pentru salvarea USR

Primul tur al alegerilor pentru președinția USR a început luni și se încheie marți, la finalul zilei. Dacă este cazul, va avea loc un tur II, pe 27-28 iunie.

Se luptă pentru șefia USR Elena Lasconi, primar în Câmpulung Muscel, Cristian Seidler, deputat, Radu Hossu, consultant politic, și Vasile Gabriel Filip, expert IT.

Am vrut să aflăm de la cei patru cum văd situația în care a ajuns partidul, de la apogeul politic al alegerilor europarlamentare din 2019 până la eșecul de la alegerile europarlamentare din 2024, care sunt planurile lor pentru USR și cum se vor poziționa în raportul cu criticile membrilor, unul dintre punctele nevralgice ale vechii conduceri.

Am trimis aceleași 5 întrebări pentru candidații la președinția USR. 

Citește răspunsurile lui Radu Hosu: Acest partid este pe moarte acum

Citește răspunsurile lui Gabriel Filip: Poziționarea spre centru-dreapta este benefică acum pentru România

Citește răspunsurile lui Cristian Seidler: Este nevoie de restabilirea unor mecanisme democratice interne

5 întrebări pentru candidații la președinția USR. Răspunsurile Elenei Lasconi

Elena Lasconi este primar al orașului Câmpulung Muscel, la al doilea mandat. Pe 9 iunie, a fost reconfirmată în funcție cu 69,58% din voturi. Elena Lasconi și-a construit cariera în domeniul jurnalismului, dar în 2020 a decis să intre în politică.

1. Care sunt principalele greșeli făcute de USR din 2019 încoace?

Adevărul este că au fost mai multe greșeli. Nu o să le fac public acum pe toate, prefer să vorbesc despre asta în interiorul partidului.

Dar ce trebuie să facem acum este să reconstruim USR-ul. Să recăpătăm încrederea electoratului.

Și, ca să nu ziceți că nu vă răspund, să nu mai promovăm personaje necredibile pentru electorat.

2. Care sunt soluțiile lor pentru a repara aceste greșeli?

Soluțiile sunt cele pe care le propun în platforma mea. Pe termen scurt, trebuie să ne concentrăm pe cele două rânduri de alegeri care vin acum.

Iar din ianuarie trebuie să începem reconstrucția partidului după liniile pe care le enunț în program.

Auditul membrilor, de exemplu, este imperativ într-un organizație unde votul membrilor este colosal de important.

3. Ce șanse credeți că mai are USR la alegerile parlamentare și președințiale?

Foarte bune. USR a făcut și face multe lucruri bune. Pe lângă primarii care au reușit performanțe pe 9 iunie, avem și parlamentari care au credibilitate.

Au credibilitate prin inițiativele legislative pe care le au și care devin lege. Dar și prin activitatea lor de transparentizare a statului.

Vă dau un exemplu: un parlamentar USR s-a judecat doi ani cu ASF ca să obțină contractul colectiv de muncă pe care ei îl secretizaseră și în care aveau 16 salarii pe an de peste 10.000 de euro/lună.

Toate astea sunt lucruri care fără USR nu s-ar fi aflat.

4. Care ar trebui să fie poziționarea reală ideologică a USR? În prezent, USR se consideră partid de centru dreapta. Totuși, mulți alegători ai partidului sunt mai degrabă de centru stânga.

Ambiguitatea doctrinară și poziționările contradictorii ne-au făcut rău în trecut și electoratul a penalizat asta. Eu cred că USR este un partid liberal.

Adică un partid care nu-și propune să spună oamenilor cum să-și trăiască viața, ci care să-i lase să-și facă propriile decizii în viața lor.

Un partid care să reducă taxarea muncii, care în România e cea mai mare din Europa pe salariile mici.

Un partid care să dea mai multă putere cetățenilor și nu politicienilor și funcționarilor.

5. Cum vă veți raporta, ca președinte al USR, la criticile pe care le vor primi în viitor de la membri?

Așa cum m-am raportat și la criticile câmpulungenilor. Le voi asculta pe toate. Îi voi trata pe toți cu bună credință. Și voi încerca să le interiorizez ca să facem tot timpul mai bine.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Inquam Photos / George Calin

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
5 COMENTARII
  1. „…taxarea muncii… cea mai mare din Europa, pe salariile mici.”__–__adevarat, iar cea mai buna solutie -este dovedit- ramane TAXAREA PROGRESIVA, in care salariile mici sa fie taxare obligatoriu sub 10 la suta( si-la sfarsit de an fiscal -chiar compensatii, unde este cazul) in care sa se mearga cu taxarea cu mult peste 50 la suta, NUMAI ASTFEL, toata populatia isi va aduce contributia la dezvoltarea generala, pentru ca cei care fac milioane NU LE POT face singuri, chiar daca inventeaza ceva fantastic, populatia este cea care cumpara/inchiriaza, etc., produsul sau serviciul lor…///
    2-Elena Lasconi are pe lista neagra pe dan barna si…”___–-___nu stim ce inseamna pentru ea „lista neagra”, insa banditul ar trebui exclus din partid si -evident- retras din toate functiie pe care le-a acaparat (prin UE), este clar ca individul este una dintre cele doua mari monstruozitati sociale, date de Sibiu, in ultimii 10 ani…

  2. „…ceva fantastic…”___–___(* si stim bine ca nu este cazul, imensa , uriasa, supermajoritatea bogatilor din Romania sunt escroci care au facut „afaceri cu statul”, adica impreuna cu guvernatii timpului, au devalizat-permanent- bugetele statului, practic talharirea organizata si legiferata, a populatiei muncitoare)

  3. „…Ambiguitatea doctrinara…”___–___exact, iara aceasta este o trasatura nationala, ambiguitatea si duplicitatea, rezolvarea nu se face la ordin sau pornind de la firul ierbii, CI de sus in jos, iar noi-permanent- avem sus, la varf, doar minus variante sociale si umane…:”Uniunea Salvați Reformiștii
    Toți cei care mai sperăm la ceva reforme în România avem mare nevoie de o altă uniune – Uniunea Salvați Reformiștii – care ar trebui să se gândească în primul rând cum ne poate salva de noi înșine.(Ciprian Cucu-25.06.20240 „…România are prostul obicei să rateze diverse oportunități..”___–___Total de acord, numai ca le „rateaza” la modul cel mai constient si conspirativ, practic o mana de „oameni”(zis fortat), manipuleaza permanent masele lucratoare, si asa „se intampla” (adica matemetic), sa se continue anarhia la foc mic, care domina in Romania de peste 70 ani, pentru ca asta este dorinta tuturor guvernantilor si conducerilor, singura forma de a putea continua exploatarea, talharirea si manipularea poporului…Iar-personal- NU vad nicio iesire din acest dezastru, daca NU se schimba sistemul, si anume Monarhie insa numai cu Printesa straina si Rege roman, dar care a demonstrat prin el insusi ca este un adevarat reformator, muncitor, inteligent, fidel principiilor, etc., iar la zi, oportunitatea este cea de aliere cu Casa Regala Spaniola si Spania, posibil CEA mai buna tara din lume, la zi, dar sigur din Europa…

  4. Proaspăt aleasă în fruntea USR, Elena Lasconi face un anunț important: Îmi voi depune candidatura pentru preşedinţia României (…)___–___Desi este preferabil o femeie in asa functie( inclusiv prin cota de reprezentare), si -desi- eu insumi o vedeam -candva- pe elena udrea ca si pres-edinte, la zi, mi se pare ca EL este o femeie cu gargauni, daca face un asa anunt din prima zi, fara sa aiba macar siguranta unei baze , macar din partid, care oricum este infim…La zi, pesede-penele poate fi batut doar de N.Dan, daca are acel as-amintit- pe maneca, adica daca are in programul sau macar 1-2 teme capitale, precum -concret-reducerea imensului parazitism institutionalizat, prin 10 judete, max. 300 parlamentari ,terminarea cu pensii speciale si iesiri la pensie inainte de 62 ani, etc., banuind ca nu are curajul sa ceara reducerea armatei cu peste 75%…

  5. E.L. se califica ca si varsta pentru aceasta functie, insa cineva ar trebui sa o intrebe despre o platforma CONCRETA, si nu de genul „vom face si vom drege”, practic daca este de acord cu platforma radicala propusa de mine de sute de ori, si chiar 3 luni in urma( si pe aceasta pagina) la art. „Cum trebuie „sa arate” un presedinte…”-de Roxana Hurezeanu, art. de la care aduc ultimul comentariu:

    „„Timpul este intotdeauna , imotriva noastra” , zice o ”linie” (dialog) din „Matrix”, si -iata!- alegerile bat la usa, iar natia romana este -iarasi- incremenita si uluita, incat va alege „raul cel mai mic”, ca si cum aceasta ar fi esenta si baza a toate, desi lucrurile se pot schimba rapid, e nevoie doar de un cap cu inteligenta, onestitate, vointa si curaj , care este dovedit, la masculii(nu barbatii desi se spune „barbati de stat”) Romaniei NU se gaseste, chiar si in istorie, a fost o raritate…De acea plusez pe o femeie, pentru ca pare imposibil ca dintre cele UN MILION de femei intre 40 si 60 ani, sa nu existe macar una care sa aiba taria sa purceada la a candida la postul suprem, pe baza platformei descrise mai sus si de sute de ori…Pentru ca este singura platforma salvatoare…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related