5 întrebări pentru candidații la președinția USR. Radu Hosu: Acest partid este pe moarte acum

Data:

spot_img

5 întrebări pentru candidații la președinția USR. Întrebări identice, adresate de PRESShub, celor patru care au rămas în cursa electorală pentru a deveni președinte al Uniunii Salvați România.

4 candidați pentru salvarea USR

Primul tur al alegerilor pentru președinția USR a început luni și se încheie marți, la finalul zilei. Dacă este cazul, va avea loc un tur II, pe 27-28 iunie.

Se luptă pentru șefia USR Elena Lasconi, primar în Câmpulung Muscel, Cristian Seidler, deputat, Radu Hossu, consultant politic, și Vasile Gabriel Filip, expert IT.

Am vrut să aflăm de la cei patru cum văd situația în care a ajuns partidul, de la apogeul politic al alegerilor europarlamentare din 2019 până la eșecul de la alegerile europarlamentare din 2024, care sunt planurile lor pentru USR și cum se vor poziționa în raportul cu criticile membrilor, unul dintre punctele nevralgice ale vechii conduceri.

Am trimis aceleași 5 întrebări pentru candidații la președinția USR.

Citește răspunsurile lui Gabriel Filip: Poziționarea spre centru-dreapta este benefică acum pentru România

Citește răspunsurile lui Cristian Seidler: Este nevoie de restabilirea unor mecanisme democratice interne

Citește răspunsurile Elenei Lasconi: Auditul membrilor este imperativ

5 întrebări pentru candidații la președinția USR. Răspunsurile lui Radu Hossu

Radu Hossu este consultant politic și activist civic. S-a remarcat în ultimii doi ani prin campania filantropică de succes în care a strâns peste 700.000 de euro pentru a sprijini victimele invaziei rusești asupra Ucrainei. Banii au fost folosiți, printre altele, pentru crearea unui spital mobil, care să salveze răniții de pe frontul ucrainean.

1. Care sunt principalele greșeli făcute de USR din 2019 încoace?

Principala greșeală este că s-a îndepărtat de spiritul care a creat USR-ul. USR-ul este un partid atipic, născut din stradă, din spiritul celor care au ieșit la proteste și din munca unor fondatori ai USB, respectiv Nicușor Dan și echipa lui, care se luptau cu mafia imobiliară din București.

Acel spirit s-a pierdut din cauza conducerilor succesive care, prin diferite metode de sus în jos, au reușit să închidă gura membrilor, să înlocuiască conduceri ale filialelor care le erau potrivnice, să excludă membri care aveau curajul să critice conducerea.

Asta a dus la o inducere a apatiei membrilor USR și la un dezinteres față de partid.

De ce? Pentru că ADN-ul, acel spirit liber și anti-sistem s-a transformat în „dacă nu pupi inelul, ești zburat”.

Iar oameni de calitate din partid au plecat. Și când spun de calitate, nu o spun de dragul de a o spune. Este dovedit: Nicu Ștefănuță este primul europarlamentar român independent. Mihai Polițeanu a ajuns primar luptând și cu mafia, dar și cu o filială USR la Ploiești care i-a fost potrivnică.

Citește și: Cum a reușit Nicu Ștefănuță. Momentele cheie ale campaniei de succes a unui candidat independent

Vreți să reamintesc episodul Dan Barna „nu e treaba USR-ului să salveze România”, când pentru numele lui Dumnezeu, avem statuat în numele partidului exact asta?

Sau să reamintesc o extrem de gravă alegere a ultimei conduceri când a pus din pix primii 5 candidați la Europarlamentare, printre care și pe Elena Lasconi, pe care apoi injust, în urma unor declarații controversate, au eliminat-o tot din pix. Aceasta a fost din nou o greșeală și o injustețe adusă Elenei.

Însă repet, principalul motiv este îndepărtarea de spiritul liber, al dezbaterii, al curajului de a spune ce gândești în interior, de a critica puterea.

Și mai adaug atât: acest partid este pe moarte acum.

Singurul lucru care-l ține în viață sunt inimoșii membri care trag zi de zi și noapte de noapte în campanii și nu numai, de la lipit afișe la convins oameni din ușă în ușă că USR-ul este încă o alegere rezonabilă.

2. Care sunt soluțiile pentru a repara aceste greșeli?

În primul rând trebuie justețe față de membri. Față de cei care au fost pe nedrept dați afară, suspendați, admonestați și ignorați de conducerile consecutive ale faimoasei echipe Barna-Ghinea.

Oameni ca Barna, Ghinea și ai lor colportori nu mai ai ce căuta în conducerea partidului.

Nu spun că trebuie dați afară din partid, departe de mine, însă și-au demonstrat competența politică: de la 23% în 2019 când eram în alianță doar cu PLUS, la 8% în alianță cu alte 2 partide.

Apropo de asta. De ce nu am negociat și nu am dialogat cu REPER sau alți oameni care au același ADN politic ca al nostru, înainte să discutăm cu PMP și FD?

Apoi, pentru a redeveni ceea ce am fost între 2016 și 2019, partidul speranței unei generații, trebuie să ducem o campanie politică bazată pe încredere și onestitate.

O politică no-bullshit, scuzați-mi expresia.

Partidul acesta, USR, trebuie să se întoarcă spre electoratul său, să accepte greșelile, să le asculte, nu doar să le audă și să și le asume. Eu pentru asta candidez, pentru membri și pentru electoratul nostru.

3. Ce șanse credeți că mai are USR la alegerile parlamentare și președințiale?

Vom vedea cum se va comporta partidul dacă un alt candidat în afară de mine va câștiga. Dacă voi câștiga eu, atunci cu siguranță vom avea șanse mai mari pentru Parlamentare.

Am demonstrat deja că pot să inspir oamenii pentru un scop nobil, chiar dacă acesta avea legătură cu dărâmarea Guvernului Ponta (organizând protestele de la Colectiv din Brașov) sau Guvernul Grindeanu (organizând protestele de la OUG13 din Brașov) sau că a fost vorba de ajutorul acordat Ucrainei.

Este nevoie de candidați care nu doar să fie onești, ci să comunice clar, ferm, direct și pe limbajul oamenilor.

Ce însemna „socialism cu epoleți” al lui Cătălin Drulă? Că aveai nevoie de două DEX-uri ca să înțelegi la ce se referă, iar el se aștepta ca electoratul nostru să achieseze la mesaj. Astfel de comunicare este o glumă politică.

4. Care ar trebui să fie poziționarea reală ideologică a USR? În prezent, USR se consideră partid de centru dreapta. Totuși, mulți alegători ai partidului sunt mai degrabă de centru stânga.

USR-ul a încercat să fie un partid „catch-all” și a ajuns un partid „catch-none”. A vrut să apeleze la masele de electorat și a ajuns ca tot electoratul nostru cel mult să umple o masă de nuntă. Exagerez, evident, însă asta denotă o greșeală de poziționare.

Pot spune că ceea ce trebuie făcut și ce voi face după ce voi deveni președinte este să apelez la case de sondare sociologică și bazat pe ce spun și numai după o dezbatere cu TOȚI membri USR vom decide care este direcția bună pentru USR.

Însă vă spun un lucru: peste România vine Revoluția AI și Încălzirea Climatică, iar România nu este pregătită pentru asta.

Clasa politică este nu doar nepregătită, este total necunoscătoare a subiectelor despre care vorbesc. USR-ul trebuie să redevină partidul curajos, în avangardă, care să pregătească o asimilare cât mai lină a acestor două mari fenomene.

Revoluția AI va afecta fiecare român. Va pune presiune pe sistemul social de stat, pe sistemul de sănătate, pe buget.

Încălzirea Globală și fenomenele extreme vor afecta fiecare român, de la țăranul cu agricultură de subzistență până la cei care acum cred că un aer condiționat îi va feri de temperaturile crescânde, furtunile care vor face ca un copac să le cadă pe mașina de 100.000 de euro sau grindina care va distruge recoltele marilor fermieri.

Soluția este ca USR să preseze pentru inovare și cercetare în domeniile astea, pentru a aduce și joburi bine plătite, dar și pentru a preveni dezastrele de care vorbesc.

Educația trebuie reformată total, cu curaj, pentru că astăzi scoatem de pe băncile școlii tineri care sunt pregătiți de către sistemul educațional pentru anii ’90, acum când lumea se pregătește să colonizeze Marte, iar ChatGPT 4.0 este deja un asistent personal foarte dezvoltat.

Și astfel, ca să vă răspund la întrebare: avem nevoie de politici publice de stânga, pentru protejarea celor care vor fi direct și foarte grav loviți de aceste fenomene, dar și de dreapta pentru a întări mediul de afaceri, care este singurul ce se poate adapta îndeajuns de rapid la aceste modificări socio-economice.

Citește și: USR își alege următorul președinte. Şase candidaţi s-au înscris în cursă

5. Cum vă veți raporta, ca președinte al USR, la criticile pe care le vor primi în viitor de la membri?

Știu cum nu mă voi raporta: nu mă voi raporta cu aroganță sau dispreț. Ei, membri, sunt cei care fac ca acest partid să existe în acest moment. Nu sunt nici ei perfecți și nu sunt nici eu. Dar eu sunt candidatul lor și ei merită respectați mult mai mult decât au fost respectați în ultimul an.

Eu sunt criticabil din multe privințe și-mi asum asta, iar după cum m-ați văzut în toate ieșirile mele publice, am considerat tot timpul că un om stăpân pe el trebuie să-și cunoască limitările. Doar așa poate conduce. Doar așa poate primi critici, doar așa poate inspira.

Am făcut-o de mulți ani deja, sunt obișnuit nu doar cu criticile, ci cu amenințările cu moartea.

Sunt pe lista de asasinat a FSB, sunt atacat constant, amenințat, hăituit și hărțuit de pro-putiniști și nu cred că m-ați văzut vreodată să sar calul.

Iar dacă față de acești oameni nu am avut o atitudine de dispreț, cum aș putea vreodată să-i tratez urât pe membri USR care dacă mă critică, o fac pentru a îmbunătăți partidul în primul rând.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Inquam Photos/Alex Nicodim

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
1 COMENTARIU
  1. „… episodul Dan Barna „nu e treaba USR-ului să salveze România”___–___nu stiam de acest episod, dar daca este adevarat, intelegem cat de porc a fost-si este acest dulap de Sibiu, (insa nr.2, dar tot plin de boarfe!), nu poate fi altfel- acest barna, care -in cea mai mare proportie- a distrus USR-ul si o reala speranta politica, imposibil sa nu fie pion avansat al fostei nomenclaturi si securitati( ca si iohanis), rolul lor este sa distruga structurile progresiste, din interior…Iar in context, sunt de acord, acest partid este pe moarte daca nu chiar mort-mort, cateva zile inainte de alegeri-pe aici- spuneam ca nu au nicio sansa, iar marea problema rezida -in continuare- in luptele intestine…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Marcel Ciolacu și abandonarea liniei NATO-UE-SUA de susținere a Ucrainei

Marcel Ciolacu și abandonarea liniei NATO-UE-SUA de susținere a...

Ședința pentru învestirea Guvernului propus de Ciolacu. Cătălin Drulă: „la vremuri noi, tot voi”

Ședința pentru învestirea Guvernului propus de Ciolacu. Cătălin Drulă:...

Triada PSD-PNL-UDMR, o echipă aproape identică cu cea care a guvernat

Triada PSD-PNL-UDMR, o echipă aproape identică cu cea care...

România reciclată: Guvern Ciolacu 2, cu prezidențiabil comun | Deutsche Welle 

Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. PSD,...