5 multinaționale sunt responsabile pentru un sfert din poluarea cu plastic din lume, arată un studiu care a examinat 1,87 milioane de deșeuri de plastic din mediul înconjurător.
Gunoaiele au fost colectate între 2018 și 2022. Pentru jumătate nu a mai putut fi identificată originea. Din jumătatea cu originea identificată, pentru 24% din tot plasticul analizat doar 5 multinaționale sunt responsabile.
5 multinaționale sunt responsabile pentru poluarea cu plastic
Coca Cola este în fruntea listei de ani de zile, dar nici locurile fruntașe ocupate de Nestlé și PepsiCo nu sunt o surpriză. Top 5 include Danone și o companie de tutun, Altria.
Potrivit cercetătorilor, deși este o veste relativ bună faptul că originea acestor deșeuri poate fi depistată, problema mai mare este că altele nu pot fi identificate, astfel că nu există suficientă presiune asupra companiilor, pentru a le convinge să treacă la ambalaje reutilizabile.
Nici din partea publicului, nici din partea pieței, deoarece atât timp cât este mai ieftin să produci sticle de unică folosință, multinaționalele sunt reticente în a trece la soluții mai scumpe, dar mai ecologice, scrie Qubit.
Citește și: Foști judecători „apolitici”, candidați pe liste de partid
Odată cu emisiile mari vine și o mare responsabilitate
Dacă aceste mari companii ar face mai mult pentru mediu, impactul ar fi spectaculos: nu numai că ar da un bun exemplu, dar, așa cum arată datele studiului, ar putea reduce în mod semnificativ cantitatea de deșeuri de plastic.
Cea mai mare problemă este reprezentată de alimentele și băuturile consumate în deplasare: ambalajele acestora au mai multe șanse de a ajunge în mediul înconjurător decât produsele de uz casnic, pe care oamenii le deschid, de obicei, acasă, potrivit cercetătorilor.
Acestea ajung mai des în coșurile de reciclare.
5 multinaționale sunt responsabile. Ce fac?
În timp, materialele plastice se vor transforma în microplastice, care pot prezenta diverse riscuri pentru sănătate atunci când pătrund în corpul uman – nu se știe încă exact care sunt aceste riscuri, dar este cert că poluarea excesivă cu plastic va cauza în cele din urmă probleme.
Autorii acestui studiu spun că, pe lângă schimbările din partea marilor companii, acest lucru ar putea fi ajutat de o reglementare mai strictă și de o reducere a emisiilor de deșeuri.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!