Șeful Parchetului Militar București, procurorul Bogdan Pîrlog, critică investiția de aproape 3 milioane de euro în sediul Parchetului Militar Iași, suma care reprezintă bugetul pe 5 ani a tuturor parchetelor militare din țară.
Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași a anunțat că a finalizat renovarea unei clădiri cu 14 milioane de lei, inclusiv TVA. Inițial, lucrarea a fost adjudecată pentru 8,9 milioane de lei fără TVA, dar după 4 ani a ajuns la 12,1 milioane la care se adaugă taxa pe valoare adăugată.
La eveniment au participat inclusiv preoți care au sfințit noua clădire.
În timp ce la Iași e sărbătoare, la București e înmormântare. „Constatăm cu stupoare pe ce a fost cheltuit bugetul de investiții al sistemului parchetelor militare în ultimii 5 ani. Nu înțelegem, noi cei de la PMTM București, necesitatea unei astfel de investiții, al cărei beneficiar este a doua cea mai mică unitate de parchet militar, în condițiile în care principala unitate de parchet militar, care are pe rol cele mai complexe cauze și ca volum, 60% din totalul cauzelor penale din sistemul parchetelor militare, nu are un sediu propriu și stă într-o locație absolut improprie împrumutată de la MAI, a cărei suprafață nu depășește 500 mp”, ne-a declarat Pîrlog.
Lucrările la clădirea din Iași au început în 2020, ele fiind atribuite în urma unei licitații simplificate firmei Elitconstruct SRL.
Licitație simplificată
Potrivit portalului licitațiilor publice, contractual a purtat denumirea „Pavilion nou în Cazarma 398 Iași” și licitația a fost organizată de Unitatea Militară 02543 Iași.
Potrivit caietului de sarcini, „prin proiectul de investiţie Pavilion nou în cazarma 398 Iași” se propune realizarea infrastructurii necesare pentru îndeplinirea cerințelor operaționale specifice activității din cazarma 398 Iași: dezafectarea clădirii existente și realizarea unei construcții noi cu funcțiunea de parchet militar care va avea toate facilitățile necesare în concordanță cu normativele în vigoare”.
Pîrlog mai arată că nu înțelege ridicarea unei clădiri de 4.000 metri pătrați și cu 50 de birouri pentru cel mult 10 angajați cu tot cu șoferi. „Nu înțelegem magnitudinea angajării unor cheltuieli enorme pentru a edifica o clădire de 4000 de mp cu 50 de birouri, sala de conferință, etc., care, în final va deservi în jur de 10 oameni cu tot cu șoferi. Asta în situația în care sediul central DIICOT, unde funcționează circa 400 de oameni are în jur de 11.000 de mp. De asemenea nu înțelegem de ce, de exemplu, nu i se dă respectivei clădiri o utilitate care să justifice cheltuielile din banul public, cum ar fi mutarea, până la momentul în care vor avea un sediu adecvat a unuia dintre parchetele civile din Iași.
Ar putea păstra parchetul militar un sfert din suprafața, care oricum ar depăși spațiul alocat unității noastre, unde în prezent funcționează peste 30 de oameni, iar restul de 3.500 de mp ar putea fi oferit colegilor civili. Până la urmă, suntem parte a Ministerului Public și este normal să fim solidari cu colegii noștri. Aceasta este o idee pentru a da o utilitate unei cheltuieli care nu ar fi trebuit să fie angajată vreodată, dar cum nu mai putem întoarce timpul, măcar să îi dăm o utilitate socială reală”, mai arată șeful Parchetului Militar București.
Cine a realizat investiția
Potrivit platformei termene.ro, Eliteconstruct SRL din Negrești Vaslui este în insolvență, fiind deținută de Maria Cioncu. În octombrie 2020, Bogdan Cioncu ieșea din acționariatul firmei. În 2017, fostul acționar și Eliteconstruct erau trimiși în judecată de DNA sub acuzația de obținerea pe nedrept de fonduri europene, prejudiciul fiind de 553.000 de lei.
În august 2020, Bogdan Cioncu era condamnat definitiv la o pedeapsă de 2 ani cu suspendare, iar firma Eliteconstruct avea interdicția de a participa la licitații publice pentru 3 ani.
Anticipând sentința, cel supranumit „constructorul de casă al PSD Vaslui” în 2021, societatea Eliteconstruct se divizează, lucrările la parchetul militar fiind preluate de Katar Conneg SRL din Negrești Vaslui.
Katar Conneg este deținută de Ramona Daniela Cioncu, rudă a lui Bogdan Cioncu. Administrator al firmei este Andrei Gabriel Melniciuc, Katar fiind societatea care reabilitează sediul Consiliului Județean Iași și a Prefecturii Iași cu 10 milioane de euro, bani europeni.
Alt contract câștigat de Katar de la CJ Vaslui, finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență, pentru construirea secțiilor de Psihiatrie, Boli Infecțioase și a Centrului de Sănătate Mintală din cadrul Spitalului 2 este de 258 de milioane lei.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!