52 de muncitori români exploatați in Spania

Data:

România este membră a UE încă din 2007, ceea ce a adus cetățenilor români o serie de avantaje, printre care și libertatea de mișcare în interiorul spațiului european. In consecință, milioane de oameni au decis să-și încerce norocul pe piața de muncă a altor state europene. Spania reprezenta o destinație în acest sens încă dinaintea aderării României, în principal datorită ușurinței de a învățare a unei limbi de origine latină. În momentul de față, începând cu 2023, în jur de 630.000 de români locuiesc în Spania. Din motive economice, ce au determinat o crescândă migrație spre alte țări UE, cifra lor este într-o ușoară scădere, față de cea de 1 milion înregistrată în 2022.

În ultimii ani în presă nu prea se mai vorbește de diaspora românească din Spania – integrarea și asimilarea românilor ce trăiesc și muncesc acolo fiind inevitabilă și facilitată de politica actualului guvern, care, atunci când se referă la imigranți, nu mai discută de persoanele proveniente din spațiul european (fie el și de Est), ci de cele din Africa, îndeosebi de religie musulmană.

Și totuși, recent, un caz atipic a atras atenția asupra românilor din Spania.

În luna februarie 2025, ziarele au titrat: “nu mai puțin de 52 de români exploatați prin muncă, eliberați de pe o plantație din apropiere de Sevilla, Andalucia”. “oamenii erau atrași prin anunțuri false pe rețelele de socializare”, “Coșmarul muncitorilor români, transformați în sclavi în Spania”. Surprinzător sau nu, cei 6 capi ai rețelei erau și ei români și aduceau muncitori din România pentru a lucra în agricultură, promițându-le locuri de muncă bine plătite, cazare și transport gratuit.

Evident, acest caz a dat naștere unor întrebări… prin urmare, am dorit să aflăm de la autoritățile române din Spania care sunt drepturile românilor ce muncesc pe teritoriu spaniol – ce drepturi aveau înainte de aderarea la UE și de ce drepturi se bucură acum, post aderarea la UE?

Cel ce ne-a oferit răspunsurile a fost d-nul consul general Cosmin Mitrea, care a explicat cum se pot combate cazurile de trafic de persoane și ce anume fac autoritățile spaniol și românești în acest sens.

In concluzia interviului, am discutat despre ce se poate învăța din recentul caz de trafic de persoane din Andaluzia și cum o mai bună informare poate combate astfel de cazuri grave.

YouTube video

Citește și: Cât câștigă o îngrijitoare la domiciliu în Austria și ce capcane pot apărea în contracte – primul episod al PODCAST-ului PRESShub dedicat Diasporei

Citește și: „Decepția a stat la baza votului diasporei românești în noiembrie” – spune istoricul Konrad Gündisch de la München

Citește și: Lansat pe 15 martie, „Manifest pentru Europa” a strâns peste 10 mii de semnături. Vineri ajunge în Parlament

Citește și: Marea Britanie: cum se adaptează românii la multiculturalism?

Citește și: Bacalaureatul internațional e posibil pentru elevii români la United World College

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

O flacără care nu s-a stins: 15 ani de Occidentul Românesc

Când am început să scriem povestea Occidentului Românesc, bagajul...

Bacalaureatul internațional e posibil pentru elevii români la United World College

De mai mulți ani o instituție internațională care reunește...

Marea Britanie: cum se adaptează românii la multiculturalism?

În timp ce România se pregătește pentru campania electorală...