54 de tancuri „Abrams” venite din SUA pentru Armata Română

Data:

spot_img

54 de tancuri „Abrams” venite din SUA pentru Armata Română. tatele Unite au aprobat nu demult vânzarea către România a 54 de tancuri „Abrams” și a 12 platforme derivate pe sașiu de tanc, plus muniţie şi simulatoare pentru instruire, pentru suma de 2,53 miliarde de dolari. Mașinile de luptă care vor intra în înzestrarea Armatei Române în anul 2026 vor fi livrate în cea mai modernă versiune, M1A2 SEPv3, model aflat și în dotarea armatei SUA.

Achiziţia a fost aprobată şi de Parlamentul României, în luna mai 2023, pentru suma de 1,07 miliarde de dolari. Conform Ministerului Apărării Naţionale, Congresul SUA a fost notificat cu o valoare mai mare deoarece aşa prevede legislația americană, însă tranzacţia se va realiza la suma aprobată de România.

Citește și Bihor: doar 58% dintre candidați au luat note de peste 5 la limba română de la simularea de Bacalaureat

Dincolo de asta, se pune problema unde va disloca România cele 54 de tancuri. Potrivit generalului (r) Virgil Bălăceanu, care a fost comandant al Brigăzii Multinaţionale Sud-Est şi reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles, tancurile vor trebui repartizate cât mai aproape de direcțiile de amenințare cele mai mari. „Soluția cea mai bună e cea de înzestrare a unităților aflate pe direcțiile cele mai amenințate, Est și Sud, cu predilecție Est”, a declarat generalul Bălăceanu, la podcastul site-ului DefenseRomania.

Acesta a subliniat că primul batalion de tancuri „Abrams” va ajunge, cel mai probabil, într-o zonă de unde poate să acționeze fără să fie nevoie de transport pe distanțe mari, iar prima opţiune ar fi dotarea cu „Abrams” a Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă” din Galați, în locul actualelor TR-85M1 „Bizonul”, din zona noastră putându-se acţiona atât spre Dobrogea, cât şi spre Iași.

Trebuie precizat faptul că, în actuala organizare a NATO, un batalion de tancuri este format din 54 de unităţi. În viitor, România şi-a propus să achiziționeze în total aproximativ 200 de tancuri „Abrams”, titrează Viața Liberă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Viața Liberă
Viața Liberăhttps://www.viata-libera.ro/
Are 6 ediții săptămânal și din 1998 este auditat BRAT. Este distribuit în județul Galați prin rețeaua proprie și Poșta Română. www.viata-libera.ro este ediția online și are aproximativ 20.000 de vizitatori unici zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alfred Bulai a fost dus din arest la spital

Alfred Bulai a făcut infarct chiar în ziua în...

A murit Dorin Presecan, fost actor al Teatrului Regina Maria din Oradea | Bihoreanul

Dorin Presecan, fost actor al teatrului Regina Maria din...