6 întrebări pentru ministrul Justiției despre desființarea SIIJ: Dacă DNA și DIICOT fac abuzuri, de ce nu sunt prezentate clar?

Data:

spot_img

Ministrul de Justiție a justificat înlăturarea DNA și DIICOT din anchetarea magistraților care săvârșesc infracțiuni printr-o hotărâre a instanței supreme în care DNA a pierdut procesul prin care contesta raportul întocmit de Inspecția Judiciară (IJ) privind presupuse abuzuri ale Direcției față de magistrați.

Cătălin Predoiu a făcut afirmația în cadrul dezbaterilor publice pe proiectul de lege prin care urmează să fie desființat Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), urmând ca atribuțiile acesteia să fie transferate în cadrul unei structuri din Parchetul General.

Demnitarul a vorbit despre „anomalii” în activitatea DNA care au provocat „o anumită temere, reală, puternică”.

Citește și: EXCLUSIV Cum desființează Ministerul Justiției Secția Specială: a dat răgaz doar câteva ore CSM să vină cu observații la proiect

Totuși, ministrul nu a precizat că procesul DNA împotriva CSM și Inspecției Judiciare de la instanța supremă a fost pierdut pe motiv că acțiunea a fost introdusă tardiv, că a intervenit termenul de prescripție, fără ca instanța să analizeze pe fond spusele IJ care reclamau anchetarea abuzivă a mii de magistrați.

Citește și: Predoiu în dezbaterile pe desființarea SIIJ: „Dacă mergi în Parlament cu un proiect care nu are avizul CSM-ului și al sistemului judiciar, nu treci”

Afirmațiile lui Cătălin Predoiu despre DNA și DIICOT ridică mai multe întrebări la care ministrul trebuie să răspundă public:

1. Dacă există derapaje la DNA, de ce nu este public raportul Inspecției Judiciare și de ce nu se iau măsuri pentru a fi eliminate aceste derapaje? Dacă sunt derapaje la DNA, cum zice Predoiu, să vedem raportul Inspecției Judiciare.

2. Dacă DNA și DIICOT nu sunt bune pentru anchetat magistrați, de ce ar fi bune pentru restul cetățenilor? Fac abuzuri doar cu prima categorie, nu și în dosarele „obișnuite”?

3. De ce magistrații pot să își aleagă procurorii care să îi ancheteze, dar nu și cetățenii simpli?

4. De ce scoate proiectul pentru desființarea SIIJ și DIICOT din anchetarea grupurilor organizate de magistrați corupți? Sunt și la DIICOT derapaje?

5. Dacă sunt atât de multe abuzuri, cum lasă de înțeles ministrul și susțin unele asociații de magistrați, de ce nu acționează pentru a-i apăra pe cei abuzați?

6. Teza „derapajelor” DNA a fost susținută intensiv de către fostul lider PSD Liviu Dragnea, care a avut o campanie de atac asupra justiției. Cum explică ministrul Cătălin Predoiu că a preluat această abordare?

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Românii și nostalgia comunismului. De ce îl consideră un trecut „mai sigur și mai bun”

Marea majoritate a populației recunoaște o serie de aspecte...

Psihologul Mircea Miclea: Nemulțumirea socială, nu TikTok, a decis rezultatul alegerilor

Într-un podcast realizat de publicația locală Cluj24, profesorul universitar...

SRI anunță că a dejucat o operațiune de sabotaj instrumentată de Rusia pe teritoriul României

România a fost vizată, în intervalul iulie-august 2024, de...