6 televiziuni anti occidentale și proruse din Republica Moldova, interzise de autorități

Data:

spot_img

6 posturi de televiziune, care ar fi finanțate de către oligarhul Ilan Șor, potrivit presei de la Chișinău, au fost interzise în urma unei decizii de vineri a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de la Chișinău.

Suspendarea licențelor de emisie este valabilă timp de șase luni, pe perioada stării de urgență, care a fost impusă în Republica Moldova ca urmare a crizei energetice generate de atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina, la care țara vecină era conectată. De asemenea, Gazprom a diminuat cantitatea de caz livrată moldovenilor, ca răzbunare pentru că Chișinăul îi susține pe ucraineni.

În scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare sau a tentativelor de manipulare publică (…), având la bază lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale (…) și informațiile disponibile privind controlul exercitate de acestea asupra unor furnizori de servicii media, precum și multiplele constatări din rapoartele de monitorizare ale Consiliului Audiovizualului, implicit aplicarea sancțiunilor pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina, pe perioada stării de urgență se suspendă licența de emisie”, se arată în decizia CSE.

Vezi aici documentul complet.

Este vorba despre: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV.

De ce au fost interzise

„Aceste instituții media au încălcat grav și în repetate rânduri Codul Serviciilor Audiovizuale, reflectând în mod tendențios și manipulatoriu evenimentele din țara noastră, dar și cele legate de războiul din Ucraina.

La aproape 300 de zile de război în Ucraina,  propaganda în Republica Moldova nu a contenit, ba mai mult – aceasta s-a intensificat.

În situația în care împotriva țării noastre se desfășoară nu doar un război energetic, dar și unul informațional, avem responsabilitatea și chiar obligația de a ne proteja cetățenii și țara”, a explicat premierul din Republica Moldova, Natalia Gavriliță.

Citește și: Judecătoarele care aveau în lucru dosarele Puiu Popoviciu și Duță, excluse din magistratură

Cine este Ilan Shor, presupusul proprietar al televiziunilor interzise

Ilan Șor este unul dintre cei mai influenți politicieni din Republica Moldova, deși e fugit din țară de trei doi ani. Cntrolează Partidul Șor, pro-rus, anti-reformist și anti-european.

S-a născut la Tel-Aviv pe 6 martie 1987, dar a ajuns în Republica Moldova împreună cu familia sa când avea doi ani. Tătăl său, Miron Șor, un prosper om de afaceri în Israel, decisese să revină acasă în Republica Moldova. 

Ilan Șor intră și în anturajului politicienilor influenți din Republica Moldova, precum Vlad Filat sau Veaceslav Platon (și el fugit azi). Așa va începe ascensiunea în lumea mare a afacerilor. În 2011, la numai 23 de ani, se căsătorește cu vedeta pop din Rusia Jasmin. La nunta sa, desfășurată cu mare fast, au fost invitați toți cei mai importanți oameni din Republica Moldova.

În august 2013, Aeroportul Internațional Chișinău a fost dat în concesiune firmei „Avia Invest”, afiliată lui Ilan Șor, pentru 49 de ani. Firma lui Șor se obliga să ofere o redevenţa anuală de 1% din venitul realizat de întreprinderea concesionară şi să facă investiţii de 244,2 milioane de euro.

Abia în noiembrie anul acesta, aeroportul a revenit în gestiunea statului. „Gruparea coruptă, care a preluat abuziv Aeroportul în 2013, iar în ultimele luni încearcă să destabilizeze situația din țara noastră, de teamă că va pierde cele furate, a suferit astăzi o înfrângere.

Vom continua să reformăm sectorul justiției pentru a ne asigura că hoții și corupții întorc toate activele furate de la stat și cetățeni, iar oamenii se conving că în Moldova se poate face dreptate”, a reacționat în noiembrie președintele Maia Sandu.

Citește și: Expert în politici europene: „Veto-ul trebuie exclus, nu mai este un instrument realist de gestiune a relaţiilor intraeuropene”

Implicat în furtul miliardului. Și în protestele împotriva Maiei Sandu

Ilan Șor, care a fost și primar la Bălți, a fost implicat în „furtul miliadului” de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Schema s-a desfășurat cu girul transpartinic al clasei politice de la Chișinău și sub nasul autorităților compenențe în prevenirea infracțiunilor economice, dar și a Băncii Naționale a Moldovei.

Anul acesta, partidul lui Ilan Șor a fost acuzat că a finanțat proteste împotriva Maiei Sandu și a guvernului PAS, sub pretextul nemulțumirilor create de criza economică și energetică care au afectat Republica Moldova de la debutul războiului din Ucraina.

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
1 COMENTARIU
  1. Gingășia aceea de femeie, președinta Maia Sandu poate face dreptate în țărișoara ei corupta.
    Prăjina noastră NU. Dimpotrivă adâncește răul moștenit. Ce rușine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related