60 de copii cu dizabilități înghesuiți în 8 apartamente. Unii n-au mai ieșit afară de 15 luni

Data:

spot_img

60 de copii cu dizabilități înghesuiți în 8 apartamente de la periferia Iașului. Locuințele în care au fost băgați câte 6-7 copii au devenit închisoarea acestor bătuți de soartă.

Soluția aleasă e nefericită: din ianuarie 2023 până în martie 2024, cu puține excepții, acești copii n-au mai fost scoși afară.

Apartamentele sunt propriul lor cavou: o îngrijitoare pe tură îi supraveghează, le dă să mănânce și-i schimbă. Acești copii nu mai au săli de joacă, nu mai au curte, nu ies la aer, nu mai văd soarele.

Decizia lui Ion Florin de a desființa Centrul „Sf. Andrei” a fost un mod de a se spăla pe mâini: 60 de copii cu afecțiuni psiho-motorii sunt ținuți ostatici în niște apartamente de la periferia Iașului.

Soarta lor e cumplită: o îngrijitoare îi hrănește, dar acești copii nu mai ies afară, nu se mai joacă, nu mai au spații să se miște, nu mai au suport psihologic, nu mai au copilărie.

Unii n-au coborât de la etajul 8, unde sunt cazați, din ianuarie 2023! Lipsa mișcării și a socializării le grăbește moartea.

Acești copii n-au părinți, n-au pe nimeni care să se intereseze de soarta lor, n-au pe cineva care să se revolte și să-i ajute. E doar grija statului, iar decizia șefilor de instituții a fost să-i uite în niște apartamente ținute în semi-întuneric și să arunce cheile de la intrare.

Citește și: România și statele din regiune colaborează cu Rusia la Marea Neagră. De ce nu este exclusă Federația Rusă din OCEMN

60 de copii cu dizabilități înghesuiți. Cine se ocupă de ei

Câte un kinoterapeut îi vizitează o dată la câteva săptămâni prin rotație. Îngrijirea medicală și psihoterapia sunt sporadice. Unii n-au ieșit din propriile camere de luni de zile! Rețeaua de apartamente a devenit un lagăr de exterminare a acestor copii cu sindroame psiho-motorii foarte grave.

„Chiar și la nivelul lor, acești copii socializează, știu să se joace, au nevoie de stimuli, de spațiu, de îngrijire atentă, trebuie scoși în natură, trebuie să le asiguri o copilărie cât mai apropiată de cea normală”, afirmă Livia Simion, psiholog specializat în autism.

Ce-a făcut statul român a fost să se spele pe mâini de soarta acestor copii. Centrul Sf. Andrei a fost renovat dar nu le va mai fi niciodată cămin.

Se caută acum alte soluții.

Acești copii n-au părinți și nu este nimeni care să se intereseze de soarta lor. E doar răspunderea statului, un secret bine păzit.

Articolul integral, în ReporterIS


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Ce așteptări aveți de la PRESShub? Apăsați aici pentru a răspunde la întrebările din sondajul nostru.

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru analiza legislaţiei privind infracţiunile de ură

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional...