60 de producţii, calificate în finala Festivalului Internaţional de Film şi Televiziune SIMFEST

Data:

spot_img

În finala celei de-a 21-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film şi Televiziune SIMFEST, singura competiţie de film şi televiziune din România, care se desfăşoară la Târgu Mureş, s-au calificat 60 de producţii, juriul format din 10 specialişti având de ales din cele 150 de producţii, provenite din toată lumea, înscrise în preselecţie.

„Aş vrea să subliniez o caracteristică specifică acestei ediţii. SIMFEST a apărut ca un festival dedicat televiziunilor local-regionale, cu foarte multe ştiri. Ei bine, ediţia aceasta a XXI-a consemnează dispariţia ştirilor în calitate de categorie care concurează la festival. De ce? Pentru că ştirile sunt într-un declin permanent după 2000, odată cu apariţia internetului (…). Cotidianele au dispărut, ele s-au transformat în portal de ştiri cu foarte multe imagini, sunete. Deci este o transformare care este impusă de tehnologie, de internet, presa tradiţională, radioul au devenit total audiovizual pe internet. Dar în mod special, subliniez, această ediţie consemnează dispariţia ştirilor la categoria respectivă de concurs, de la ultima ediţie şi până acum. Festivalul SIMFEST a consemnat, de-a lungul timpului, toate transformările tehnologice care au apărut şi felul în care acestea s-au manifestat în cadrul producţiilor. Şi ca ultimă observaţie, sunt producţii de foarte bună calitate şi mie mi s-au părut scenariile foarte coerente, spre deosebire de alţi ani, adică ideea era urmărită foarte bine de la început până la sfârşit şi cu o imagine din ce în ce mai bună”, a declarat conferenţiar universitar doctor Ion Stavre, de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, membru al juriului, citat de Agerpres.

Citește și: Livia Grama Medilanski (Düsseldorf): „Avem nevoie de un institut cultural «Carol I al României» pentru miile de români care sunt aici și pentru cultivarea relațiilor cu germanii”

În acest an, SIMFEST va premia nouă producţii la categoriile „Cel mai bun documentar”, „Animaţie”, „Reportaj”, „Anchetă”, „Lungmetraj ficţiune” şi „Creaţie studenţească ficţiune”.

Proiecţiile filmelor din competiţie pot fi urmărite în Cetatea Medievală şi la Bastionul Croitorilor (Teatrul Scena), între orele 10,00 şi 17,00, în acest sfârşit de săptămână.

Din juriul SIMFEST face parte şi John Alexander, câştigător al Premiilor Emmy.

„Doi câştigători ai premiilor Emmy sunt prezenţi anul acesta la Târgu Mureş. Regizorul John Alexander a fost desemnat membru al juriului pentru selecţiile oficiale din competiţia festivalului, iar JC Guest va susţine un masterclass despre cinematografia independentă internaţională, joi. Cei doi au câştigat Premiul Emmy pentru documentarul ‘Little Satchmo’, realizat pentru PBS, despre fiica secretă a legendei jazzului Louis Armstrong”, au precizat organizatorii SIMFEST.

Gala de decernare a premiilor va avea loc sâmbătă, începând cu ora 19,00, la Palatul Culturii din Târgu Mureş, iar evenimentul va include momente artistice speciale, susţinute de Monica Ristea, tenorul Gyorgy Levente, Corul de Cameră Preludiu, condus de Voicu Enăchescu, de la Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”, alături de alţi artişti locali.

Citește și: Comisia Europeană trimite Ungaria în fața CJUE din cauza „Legii Apărării Suveranității”

În cadrul SIMFEST, o secţiune de mare interes o reprezintă Zilele Filmului Românesc, în cadrul căreia şapte filme importante din cinematografia contemporană au fost selectate pentru proiecţii speciale, oferite gratuit publicului. Printre acestea se numără „Libertate” (regia Tudor Giurgiu), „21 de rubini”, „Maria, inima României” şi „Secretul Insulei Pin-Up”, care au fost prezentate în proiecţii de seară şi într-un matineu dedicat elevilor din oraş.

Joi seara, de la ora 20,00, la Centrul Cultural Mihai Eminescu, spectatorii pot viziona filmul „Brâncoveanu”, regizat de Dan Piţa, iar vineri, secţiunea de proiecţii speciale se va încheia cu „Castelul Crăiţei” (regia Liviu Mărghidan), într-un nou matineu pentru copii, de la ora 12,00, şi seara cu „Visul”, în regia lui Cătălin Saizescu, de la ora 20,00.

Festivalul Internaţional de Film şi Televiziune SIMFEST este organizat de Asociaţia culturală SIMFEST, cofinanţat de Municipiul Târgu Mureş şi susţinut de Consiliul Judeţean Mureş şi Primăria comunei Sângeorgiu de Mureş.

Citește și: Târgul Pâinii, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Simfest România / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Evadatul din Arad a fost prins. A fost ajutat de soția lui să fugă | Aktual24

Evadatul din Arad a fost prins. A fost prins...

Fragmente de dronă de origine rusească, descoperite în zona canalului Litcov din Delta Dunării

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că a fost...

”Pensionarul” român oprit pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro este Adriean Videanu | G4Media

Adriean Videanu și soția sa sunt ”pensionarii” români opriți...

A murit jurnalistul Ioan Ceaușescu, fondatorul Festivalului SIMFEST

Jurnalistul Ioan Ceaușescu, fondatorul și directorul Festivalului de Film...