7 luni pentru cetățeni, 7 zile pentru primar. Certificatele de urbanism și PUG-ul expirat | Reporter de Iași

Data:

spot_img

7 luni pentru cetățeni, 7 zile pentru primar. Certificatele de urbanism și PUG-ul expirat din 2009.

Haos total în Urbanism. Iașul funcționează cu un Plan Urbanistic General (PUG) aprobat în 1999, expirat din 2009, a cărui valabilitate este prelungită, anual, de Ministerul Dezvoltării. Actualizarea PUG-ului, începută în 2008, nu a fost finalizată nici până astăzi.

Acum doi ani, Primăria a demarat alte 8 planuri urbanistice zonale (PUZ) pentru perimetrele istorice protejate cu scopul de a împrospăta PUG-ul actualizat, dar neaprobat.

Și aceste PUZ-uri avansează extrem de greu, într-un an a fost avizată abia delimitarea zonelor.

Experții au două opinii: reluarea actualizării PUG-ului de la zero sau aprobarea PUG-ului inițiat în 2008 și declanșarea, de urgență, a altuia.

Citește și: 5 întrebări pentru candidații la președinția USR. Elena Lasconi: Auditul membrilor este imperativ

Supranumit „biblia construcțiilor”, un PUG nu stabilește doar reguli în edificarea clădirilor, ci imprimă și direcțiile de dezvoltare a orașului, cuprinzând investițiile publice, reglementările de trafic, dar surprinde și evoluția vieții socio-economice.

S-a discutat doar despre delimitarea teritorială, nu despre PUZ-ul propriu-zis

În august 2022, Primăria a anunțat realizarea a 8 PUZ-uri ale construcțiilor protejate. Aceste documente urmau să fie parte a noului PUG. În 2023, au fost încredințate contractele pentru: Copou Nord, Copou Sud, Trei Ierarhi, Galata, Frumoasa, Lunca Cetățuii, Centru și Sărărie. Bugetul total a fost de 10 milioane de lei.

„În lucru sunt PUZ-urile de zonă centrală. Ele au fost discutate la noi în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice și au fost înaintate spre aprobare la Ministerul Culturii.

Citește și: 5 întrebări pentru candidații la președinția USR. Cristian Seidler: Este nevoie de restabilirea unor mecanisme democratice interne

Dar, de fapt, în legătură cu aceste PUZ-uri de zonă centrală s-a discutat despre delimitarea teritorială a lor, nu despre PUZ-ul propriu-zis.

E o discuție preliminară privind întinderea, de la strada cutare până la strada cutare”, a declarat Bobi Apăvăloaei, șeful Direcției Județeane pentru Cultură (DJC). Adică, încă nu s-a intrat pe analiza de fond.

Continuarea în Reporter de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: reporteris.ro)

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related