74 de proceduri de infrigment, de constatare a neîndeplinirii obligațiilor de către un stat membru care nu aplică legislația UE, au fost deschise României de către Comisia Europeană, potrivit senatorului REPER Dragoș Popescu.
„Procedurile de infringement, așadar de neîndeplinire a obligațiilor asumate la nivelul Uniunii Europene, sunt deschise de către Comisia Europeană ca urmare a încălcării dispozițiilor unor acte europene, a netranspunerii acestora, sau o transpunere defectuoasă, respectiv incompletă”, a explicat parlamentarul.
Comisia Europeană a deschis aceste acțiuni împotriva României la Curtea de Justiție care, în anumite cazuri, poate impune sancțiuni financiare.
„Am atras astăzi atenția în plen că este inacceptabil ca România să se afle într-o situație atât de gravă, iar prea înceata coaliție de la guvernare să nu fie în stare să stingă focurile pe care ni le arată cei de la Bruxelles.
O alegere trebuie făcută, fie calea europeană, fie guvernanții din executiv continuă să asiste pasivi cum numărul procedurilor de infringement la adresa României cresc sub ochii lor, iar discursul public este împins spre alternative extremiste”, a menționat Dragoș Popescu.
Infrigment pentru lipsa strategiei anti-poluare
Cea mai recentă astfel de acțiune a fost deschisă de Comisia Europeană săptămâna trecută, pe 29 septembrie, pentru că România nu a notificat strategia naţională pe termen lung privind guvernanţa uniunii energetice şi a acţiunilor climatice.
Prin Legea europeană a climei, UE a consacrat în legislaţie obiectivul neutralităţii climatice şi obiectivul intermediar clar de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55 % până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.
Regulamentul privind guvernanţa stabileşte un proces prin care statele membre ar fi trebuit să își pregătească, până la 1 ianuarie 2020, primele lor strategii pe termen lung cu o perspectivă de cel puţin 30 de ani şi, ulterior, noi strategii o dată la 10 ani.
Până în prezent, Bulgaria, Irlanda, Polonia şi România nu au prezentat încă Comisiei strategiile lor naţionale pe termen lung. Statele membre în cauză au acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a transmite Comisiei strategiile. În caz contrar, în absenţa unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.
4 scrisori în iulie, împotriva României
În iulie, Comisia Europeană a transmis 4 scrisori României pentru neîndeplinirea obligațiilor în cadrul unor proceduri de infringement deschise împotriva țării noastre pe mai multe domenii, de la justiție la economie. Scrisori similare au fost transmise și altor state membre UE, vizate de aceste proceduri.
Printre obligațiile neîndeplinite, se numără neaplicarea legislației UE privind dreptul de a avea acces la un avocat, neacordarea accesului anumitor întreprinderi eligibile la ghișeul unic al Uniunii în domeniul TVA, neasigurarea respectării aplicării directivei privind detașarea lucrătorilor, precum și transpunerea normelor UE privind capacitatea de absorbție a pierderilor și de recapitalizare.
În iunie, România a reușit să și închidă două dintre procedurile de infringement declanşate de Comisia Europeană, în domeniul protecţiei mediului.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
despre aceste situatii am mai amintit, raman la aceiasi concluzie, una mai plauzibila decat alta:1-faptul ca inca nu suntem in Spatiu Shng., plus muntele actual de reclamatii impotriva Romaniei, dovedesc (ar dovedi), ca UE este satula ca de zeci de ani sa taraie dupa ea bolovanul numit Romania, si -evident- vrea (ar vrea) sa ne dea sutul final, adica un Romxit fortat, sau 2- banditul iohan impreuna cu samuratul-gusat, de Plenita, si bandele lor politice (intercalate de nici dracu, nu le mai da de cap!)-impinsi de la spate de papusarii eterni, fosta nomenclatura si securitate- au scopul nedeclarat de A SCOATE Romania din UE si NATO, si -desigur- intorcerea spre Est(de acolo rasare si soarele, nu?), adica locul unde nu exista suparari, obligatii, responsabilitati, etc. ci doar privilegii pentru sefime, care taie si spanzura doar dupa pofta inimii, iar marele lor show va fi cand Ungaria va reclama Transilvania, iar ei vor accepta , desigur contra comision…Acesta este motivul pentru care INTENTIONAT, au ajuns la atatea proceduri judiciare, la un moment dat, facand pe indignatii si patriotii raniti, vor zice „Gata, Ne retragem, nu suntem colonie, etc.”, si o vor face…