8 septembrie, Sfânta Maria Mică. Obiceiuri în culturală populară în această zi de sărbătoare religioasă | Săptămâna Online

Data:

spot_img

Cea dintâi mare sărbătoare din anul bisericesc ortodox este Naşterea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mică), prăznuită la 8 septembrie.

”8 septembrie – Sfânta Maria Mică. La mulți ani tuturor celor ce poartă numele Maicii Domnului! Icoană purtată de Cotul Gherasim din Rodna, la piept, în Primul Război Mondial! S-a întors cu bine acasă!” este mesajul Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud în această zi specială.

Sursa imagine: Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud / Facebook

Specialiștii de la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud prezintă și o serie de obiceiuri practicate în lumea satului tradițional în această zi importantă din calendarul religios.

Citește și: RO-ALERT pentru județele Tulcea şi Constanţa despre posibilitatea căderii resturilor de drone

• Se spune că nu e voie să se aprindă focul în casă în preajma acestei sărbători, oricât ar fi de frig, fiindcă aduce ghinion şi boală.

• În această zi, femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage. Şi pentru că Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, femeile însărcinate se pot ruga pentru o naştere uşoară şi un copil sănătos.

• Se mai spune că în fiecare casă trebuie să fie câte o candelă aprinsă pentru alungarea spiritelor rele şi pentru preamărirea Naşterii Fecioarei Maria.

• Pe 8 septembrie, bărbaţii nu au voie să meşterească sau să facă treabă prin gospodărie, iar femeile nu au voie să coasă şi să spele rufe pentru a nu atrage răul asupra lor şi a familiilor lor.

Citește mai multe, în Saptamana.online

Citește și: Despre cum și cu cine se face politica externă a României. Selectarea ambasadorilor

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa imagine: basilica.ro)

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related