80 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau. 27 ianuarie 1945 va rămâne în istorie drept ziua eliberării celui mai mare lagăr de concentrare nazist, aici găsindu-și sfârșitul 1.1 milioane de persoane, dintre care 90% evrei, 10% polonezi, romi, prizonieri de război sovietici, dar și alți deținuți, se arată auschwitz.org.
„Ne amintim în mod solemn de cele șase milioane de evrei care au fost uciși sistematic în întreaga Europă de către naziști și colaboratorii lor, precum și de milioanele de alte persoane care au fost ucise. Îi onorăm pe cei care au supraviețuit, le mulțumim eliberatorilor și ne reînnoim angajamentul comun față de libertatea și justiția umană”, a transmis secretarul de stat american, Marco Rubio.
Evitarea repetării unor astfel de evenimente este esențială, iar în acest sens, de-a lungul timpului s-au făcut pași importanți. Decizia Comisiei Europene din 20 ianuarie este un exemplu. Înființarea Infrastructurii Europene de Cercetare a Holocaustului are „rolul continuării cercetării istoriei Holocaustului în devenirea unor societăți deschise dialogului intercultural, care împărtășesc valori democratice”, arată Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel, într-o postare pe pagina de Facebook.
„Europa a înviat din cenușa Auschwitz-ului”
Inaugurarea EHRI (European Holocaust Research Infrastructure) a avut loc, ieri, 26 ianuarie 2025, la Muzeul Polin din Varșovia, Polonia.
„Analizarea trecutului este cea mai bună cale către un viitor mai bun”, a spus Ministrul olandez al Educației și Culturii, Eppo Bruins, prezent la eveniment.
„Din suflet îmi doresc ca EHRI (European Holocaust Research Infrastructure) să poată da o față ororilor Holocaustului pentru generațiile mereu noi. Această cunoaștere și cercetare a trecutului nostru poate fi un antidot puternic împotriva antisemitismului din societățile noastre și o reamintire a faptului că Europa a înviat din cenușa Auschwitz-ului”, a adăugat ministrul Bruins.
Citește și: Cum s-a transformat un castel ruină într-un Castel Viu. Experimentul Posmuș
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: AGERPRES FOTO)