Cazul Pantelimon. Mesajul SRATI: „În nici un caz NU poate fi vorba de omor cu premeditare”. Societatea Română de Anestezie – Terapie Intensivă (SRATI), alături de Federația „Solidaritatea Sanitară” din România și medici din toată țara trag un semnal de alarmă, reclamând lacunele din legislația și justiția din România.
Societatea Română de Anestezie – Terapie Intensivă (SRATI) a formulat o poziție în cazul celor două cadre medicale specialiste ATI de la Spitalul Panteliom.
În comunicatul transmis, SRATI demontează acuzațiile aduse medicilor, folosind informații și dovezi științifice, făcând trimitere la articole de specialitate, explicând rolul noradrenalinei (NA) și dozele recomandate.
„În nici un caz NU poate fi vorba de crimă / omor cu premeditare”
Astfel, la acuzațiile procurorilor potrivit cărora cei doi medici i-ar fi redus pacientului „doza de noradrenalină de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului”, SRATI arată, folosind studii de specialitate, următoarele:
- „Din datele puse la dispoziție de Parchet rezultă clar că este vorba despre o cunoaștere incompletă a laturii medicale a cazului și că de fapt era vorba de un pacient profund hipotensiv (TAM 33-45 mm.Hg) cu șoc refractar aflat sub doze mamut de NA (15-20 ml / oră!) la care s-a revenit la o doză recomandată (1 ml/oră).
- Deci în nici un caz NU poate fi vorba de crimă / omor cu premeditare”, transmit Președintele SRATI, Prof. Dr. Șerban-Ion Bubenek-Turconi și Președinte Comisia ATI a MS, Prof. Dr. Dorel Săndesc.
Comunicatul SRATI se menționează că pentru o analiză medicală corectă și pentru ca organele de justiție să ajungă la o concluzie pertinentă, informațiile științifice trebuie integrate în ansamblul datelor medicale ale pacientului.
Citește și: Vila lui Sorin Oprescu din Primăverii a fost confiscată de stat
În România nu avem un grup de experți medicali acreditați de sistemul de justiție care să poată oferi expertiză magistraților
Cazul Pantelimon pune în lumină lacunele sistemului de justiție din România și cadrul legislativ deficitatar:
- „Corpul medical își dorește colaborarea cu sistemul de justiție pentru o analiză comună, transparentă și profesionistă atât a malpraxisului cât și a unor astfel de cazuri și regretăm absența în România a unui grup de experți medicali acreditați de sistemul de justiție care să poată oferi expertiză magistraților.
Poate acest moment extrem de neplăcut va face ca și în România să fie adoptate reglementările legislative absolut necesare, prezente în legislația majorității țărilor europene, referitoare la acest domeniu extrem de sensibil”, mai transmite SRATI.
Medicii au reacționat
Reacția medicilor nu a întârziat să apără, mesajele acestora postate în social media / Facebook reflectă serioasele probleme cărora trebuie să le facă față medicii din România.
Ruxandra Jurcut, profesor la UMF „Carol Davila” Bucuresti, atrage atenția asupra justiției făcute la televizor:
- „Pana cand poate fi acceptabil intr-o tara unde cu mijloace putine se face o medicina incredibil de buna, sa se faca dreptate si medicina la televizor? Bravo vocilor de anestezisti capabili si asumati care incearca sa se ridice deasupra haosului si setei de senzational!”, a postat profesorul pe pagina sa de Facebook.
Prof. Dr. Bogdan Ovidiu Popescu, Șeful Clinicii de Neurologie – Spitalul Clinic Colentina (Clinica Profesorului Gheorghe Marinescu), membru fondator al Societății de Neurologie din România, transmite într-un mesaj postat pe Facebook:
- „Vă spun așa: nu le cunosc pe doamnele doctor care au fost reținute azi, printr-o procedură legală. Însă cred că aș fi privilegiat, dacă, Doamne ferește, aș avea nevoie să fiu în ATI, și aș ajunge pe mâinile lor.”
Dr. Gheorghe Alexandru Cristian, Rezident at Spitalul Universitar de Urgenta Elias, atrage atenția asupra stresului și reacției mass-media în acest caz:
- „Nu e normal ca o anchetă să nu fie încă finalizată iar la televizor să se dea deja verdictul. Jurnalistul nu trebuie să se creadă Judecător, așa cum toată lumea bine zice că nici medicul nu trebuie să se creadă Dumnezeu. Toată chestia asta a șubrezit și mai mult relația medic-pacient în România, și absolut toată lumea, și medici și pacienți au de pierdut din cauza asta.”
„Justiția nu se face în stradă sau la televizor”
Federația „Solidaritatea Sanitară” din România, într-o poziționare publică față de problema medicilor ATI din Spitalul Pantelimon, atrage atenția asupra acestui fenomen al justiției făcute în stradă și la televizor, care poate duce la erodarea încrederii medic-pacient, atât de necesară în realizarea actului medical:
- „gestionarea inadecvată a comunicării publice în acest caz determină amplificarea neîntemeiată a neîncrederii populației în profesioniștii din sănătate și nivelul presiunii negative nejustificate asupra acestora. Justiția nu se face în stradă sau la televizor, ci prin procedurile prevăzute de lege”, a transmis Federația „Solidaritatea Sanitară” din România într-un mesaj postat pe Facebook.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: Inquam Photos / George Călin)