Judecătorul Cristian Bălan de la Curtea de Apel București a admis o contestație la executare în cazul lui Ovidiu Tender și a dispus ca statul să nu-l mai execute silit cu 162 miliuoane de lei, în urma unei condamnări din 2015.
„ Încetează executarea măsurii de siguranţă a confiscării speciale, dispuse faţă de contestator până la concurenţa sumei de 162.993.336 de lei şi drept consecinţă: – ridică măsurile asigurătorii instituite până la concurenţa sumei de 162.993.336,8 lei, asupra bunurilor contestatorului; – încetează actele de executare silită cu privire la bunurile care, prin efectul confiscării speciale, nu au trecut în patrimoniul statului, la data prezentei decizii penale”, arată în decizie președintele de complet.
Bălan a mai dispus trimiterea dosarului spre rejudecare la Tribunalul Bucureşti, „în vederea analizării cererilor contestatorului privind infracţiunile de constituire de grup infracţional organizat, spălare de bani şi înşelăciune, pentru care a fost condamnat prin sentinţa penală nr. 2858/16.12.2014 a Tribunalului Bucureşti”.
Pe 8 decembrie 2023, Tender a înregistrat la tribunal un proces cu obiect „intervenirea unei legi penale noi sau a unei decizii a Curţii Constituţionale (art.595 NCPP)”.
A pierdut la tribunal
Pe 3 aprilie 2024, Tribunalul a respins contestația la executare a lui Tender care a atacat-o la instanța superioară.
Pe 9 iulie, după un singur termen de judecată, Bălan și un alt coleg judecător „constată dezincriminată infracţiunea de abuz în serviciu şi implicit infracţiunea de instigare la abuz în serviciu” pentru care a fost condamnat Tender la 6 ani și 9 luni închisoare în urmă cu 9 ani.
În aceste condiții, instanța a anulat condamnare primită de Tender în dosarul Rafo Carom. Afaceristul fusese condamnat la 12 ani și 7 luni de închisoare, însă a fost eliberat condiționat în anul 2019.
foto: juridice.ro
Potrvit fanatik.ro, pentru infracțiunile de constituire de grup organizat, spălare de bani și înșelăciune, pentru care Tender a mai fost condamnat în 2014, Curtea de Apel București a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare, la instanța de fond. Cert este faptul că sechestrul pus de stat pe averea lui Tender a fost ridicat prin decizia unui judecător promovat la Curtea de Apel București la începutul anului.
În octombrie 2023, tot Curtea de Apel București a „iertat” compania Tender SA de plata despăgubirilor de 162 de milioane de lei, în dosarul RAFO-CAROM, ridicând sechestrul asupra bunurilor companiei. Decizia a fost luată de Ilie Cristian Răzvan, președintele Secției a II-a Penale și Bădoi Iulian Petrică.
Cine e Bălan de la CAB
Bălan este expert pentru formarea continuă a judecatorilor și procurorilor în cadrul Institutului Național al Magistraturii (din 2020). În perioada 2010-2012 a fost consilier juridic, între anii 2014-2016 a fost judecător stagiar la Judecătoria Giurgiu, iar între 2016-2019 a fost judecător la Judecătoria Buftea.
Cadru didactic la Universitatea București, Bălan a primit un salariu de 49.000 de lei anul trecut de la Facultatea de Drept.
Cristian Bălan este magistratul care a achitat-o pe Ana Maria Pătru, fosta șefă a Autorității Electorale Permanente (AEP) într-un dosar de trafic de influență și spălare de bani.
Jeux sont fait, rien va plus. Suntem gata.
Romania treci pe la Cassă!