A câștigat licitația, dar Chirica refuză să semneze contractul. O firmă depune plângere la CNSC împotriva Primăriei | Reporter de Iași

Data:

spot_img

A câștigat licitația, dar Chirica refuză să semneze contractul. O firmă depune plângere la CNSC împotriva Primăriei.

Primăria Iași refuză de un an și jumătate să semneze contractul cu Geiger Transilvania pentru reabilitarea Pasajului Alexandru cel Bun, atingând o nouă culme a penibilului.

O firmă care depune plângere la CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor) împotriva unei Primării care refuză să semneze contractul, după o licitație câștigată, este un caz fără precedent în administrația din România.

Citește și: „La început ești agent străin, apoi organizație indezirabilă, apoi susținător al grupărilor extremiste. Apoi pușcăriaș.” Interviu cu un disident rus

Reparațiile capitale la Pasajul Alexandru au fost anunțate pe tot parcursul anului 2020. Mihai Chirica era în campanie electorală și a fost unul din subiectele sale favorite. Planul era mai vechi, iar indicatorii tehnico-economici au fost actualizați de mai multe ori.

Imaginile realizate în ultimii ani de presa locală dar și de politicienii din Opoziție arată o erodare masivă a stâlpilor de susținere și a grinzilor.

Citește și: Cum vrea Rusia să ne facă să nu mai ținem cu Ucraina

Pasajele Alexandru cel Bun și Socola au fost tratate în tandem de Primărie, evaluarea costurilor fiind cumulată, dar cele două lucrări au fost licitate separat.

La Socola s-a găsit o finanțare prin Programul „Anghel Saligny” și reabilitatarea a fost integrată în planul mai mare de modernizare a zonei Poitiers-Bucium.

Reprezentanții firmei au cerut audiență la primarul Chirica, dar nu au fost primiți

La Pasajul Alexandru s-a vorbit permanent de bugetul local ca sursă de finanțare, dar primarul și toată suflarea din Consiliul Local au fost de acord că această reabilitare este o necesitate reală și urgentă.

Licitația a fost pregătită abia în 2022 și adjudecată la începutul anului 2023. O asociere condusă de Geiger Transilvania a câștigat procedura, anunțul de atribuire a fost publicat în luna mai și nu au existat contestații. Prețul adjudecat: 69,85 milioane de lei.

Ce a urmat a fost un calvar pentru Grupul Geiger, Mihai Chirica eschivându-se în a semna contractul.

Au trecut 15 luni, constructorul plătise o garanție de 1,4 milioane de lei și, în disperare de cauză, a depus o plângere la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) cerând obligarea Primăriei Iași de a parafa urgent contractul de execuție.

Un asemenea demers n-a mai existat în administrația ieșeană.

Reprezentanții Geiger povestesc în plângerea care poate fi studiată pe site-ul CNSC momente penibile: au cerut o audiență la primarul Mihai Chirica, dar acesta nu i-a primit.

Continuarea în Reporter de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: reporteris.ro)

spot_imgspot_img
Gabriel Gachi
Gabriel Gachi
Gabriel Gachi este jurnalist, editor al publicației Reporter de Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

De ce refuză părinții să semneze „Contractul educațional”? Precizările ISJ Iași | Ziarul de Iași

De ce refuză părinții să semneze „Contractul educațional”, deși...

Prefectul județului Galați cere avizul pentru declararea stării de alertă

Prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, a solicitat ministrului Afacerilor...