A devenit România veriga slabă în NATO și UE? | Analiză

Data:

spot_img

Pe termen scurt, România n-ar putea să-și crească bugetul apărării la 5% din PIB, cu toate că alocările pentru armată sunt în creștere și ar trebui să ajungă la 2,5% anul acesta, potrivit evaluărilor guvernamentale.

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump a declarat ieri, după ce s-a plâns că țările NATO nu fac destul pentru a-și asigura protecția, că acestea trebuie să aloce 5% din PIB pentru apărare pentru că „toate pot să-și permită”. România, care a început un program de austeritate după alegerile parlamentare de la finele anului trecut, se confruntă cu mișcări de stradă. Cel mai grav de până acum e protestul polițiștilor care amenință să blocheze întreg sistemul ordinii publice. Polițiștii sunt nemulțumiți că pierd mai mult de 200 de euro net la salariu, după adoptarea Ordonanței de Urgență 156/2024, numită și „ordonanța trenuleț” prin care se elimină majorările pentru orele lucrate sâmbetele și duminicile, iar pensiile speciale nu se mai actualizează cu rata medie anuală a inflației. Bugetarii din toate domeniile sunt nervoși pentru că pierd o serie de facilități, iar salariile lor vor fi înghețate.

Citește și: Românii vor putea călători în SUA fără vize. Intrarea României în programul Visa Waiver, oficializată la Washington

România devine astfel instabilă atât pe orizontală cât și pe verticală: pe orizontală, economia este în cădere liberă, iar Fitch Ratings a confirmat ratingul „BBB-” al României, a revizuit perspectiva, de la „Stabilă” la „Negativă”, iar țara se află sub presiunea retrogradării spre categoria Junk, ceea ce înseamnă că nu e recomandată investițiilor. Apoi, a crescut continuu datoria publică, dezechilibre externe s-au accentuat, nivelului de trai a scăzut și mișcările de stradă pot avea efecte impredictibile; pe verticală, președintele e considerat ilegitim prin prelungirea mandatului său la Cotroceni, guvernul e instabil, fiindcă are o majoritate la limită, e necredibil pentru că e condus de același Marcel Ciolacu, liderul PSD care a ieșit pe locul al treilea la prezidențiale, iar partidul său a avut cel mai mic scor din istoria sa. În această logică, verticalei nevralgice, cea mai înaltă instanță, Curtea Constituțională este pusă la colț după anularea alegerilor și interzicerea candidaturii Dianei Șoșoacă. Toată această situație complicată îi favorizează pe extremiști.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Rusia ține în frig Transnistria pentru a-și face jocurile în Republica Moldova

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Forțele Aeriene Române / Facebook)

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorii DNA verifică dacă Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au încălcat controlul judiciar

Procurorii DNA verifică dacă generalii SRI (r) Florian Coldea...

Ce spune SRI despre desființarea înainte de alegeri a Direcției Apărarea Constituției | HotNews

Direcția Apărarea Constituției a fost structura SRI care s-a...

Protest al polițiștilor din Constanța împotriva „Ordonanței trenuleț”

Protest al polițiștilor din Constanța. Aproximativ o sută de...