A fost inaugurat Centrul European de Instruire F-16 din România. Va instrui și piloți ucraineni

Data:

spot_img

A fost inaugurat Centrul European de Instruire F-16 din România. Acesta va funcţiona în Baza Aeriană 86 Feteşti, fiind inaugurat de ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, şi omologul din Regatul Ţărilor de Jos, Kajsa Ollongren.

La ceremonia de inaugurare au fost prezenţi ambasadorii Danemarcei, Ţărilor de Jos, Statelor Unite şi Ucrainei şi reprezentanţi ai companiei americane Lockheed Martin. Au participat, de asemenea, şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul-locotenent Viorel Pană, şefi ai unor structuri centrale ale MApN.

Potrivit MApN, acest proiect, primul la nivel european, reprezintă o bornă importantă atât pentru cooperarea româno-olandeză, cât şi pentru reflectarea practică a solidarităţii aliate. Totodată, va accelera pregătirea piloţilor români pentru operarea avioanelor F-16 achiziţionate de România din Norvegia şi care urmează să intre curând în dotarea Forţelor Aeriene Române.

Noi calificări pentru aceia care operează deja avioane F-16

„Centrul European de Instruire F-16 va avea un rol vital în pregătirea piloţilor români pentru operarea acestor aeronave performante. Prin această ambiţioasă iniţiativă, ne propunem nu doar să antrenăm un număr semnificativ de piloţi, ci şi să obţinem noi calificări pentru aceia care operează deja avioane F-16 în România”, a spus ministrul român al Apărării.

Citește și: Legea pensiilor adoptată în mare viteză de PSD, în ciuda opoziției PNL

Angel Tîlvăr a evidenţiat că Centrul din Baza Aeriană 86 îşi propune să creeze un răspuns adecvat nu doar pentru nevoile actuale şi viitoare ale Forţelor Aeriene Române, ci şi pentru sprijinirea aliaţilor şi partenerilor, precum Ucraina.

„Am semnat, în marja Summit-ului NATO de la Vilnius, participarea României la înfiinţarea Coaliţiei Internaţionale F-16, alături de un număr semnificativ de state.

Acest lucru a demonstrat ce putem realiza împreună în sprijinul Ucrainei, concomitent cu furnizarea unei platforme propice pentru calibrarea eforturilor noastre cu cele ale Aliaţilor şi partenerilor regionali. În prezent, analizăm cele mai eficiente moduri de a integra cât de curând posibil şi instruirea piloţilor ucraineni în program”, a declarat ministrul Apărării.

Citește și: România se înarmează, dar tot fragilă rămâne în fața Rusiei?

Ce va face Centrul European de Instruire F-16 din România

Lockheed Martin (NYSE: LMT) și subcontractanții, Daedalus Aviation Group, Draken International, GFD, o filială a Airbus Defence and Space, și ILIAS Solutions vor lucra ca o singură echipă pentru a asigura pregătirea F-16 la centrul nou format, care este rezultatul unei colaborări unice între Ministerul Apărării Naționale din România, Forțele Aeriene Române și Forțele Aeriene Regale Olandeze, în parteneriat cu Lockheed Martin.

Ca parte a acordului, echipa va fi responsabilă de organizarea, programarea, operarea și întreținerea avioanelor de luptă F-16 furnizate de Forțele Aeriene Regale Olandeze (RNLAF) în sprijinul pregătirii F-16.

Mai exact, GFD și Draken vor furniza piloți instructori de F-16 experimentați, cu experiență recentă în prima linie de zbor pe F-16 în cadrul Forțelor Aeriene ale SUA și al forțelor aeriene din Europa.

Pentru a completa și mai mult instruirea, Daedalus va aduce expertiză în cadrul de reglementare al cerințelor europene de navigabilitate militară, inclusiv partea 145, care se concentrează pe întreținerea, repararea și revizia aeronavelor, precum și CAMO – prescurtarea de la Continuous Airworthiness Management Organization – care se concentrează pe navigabilitatea continuă a aeronavelor.

În plus, Daedalus va efectua activități de întreținere, reparații și logistică pentru F-16 cu sprijinul tehnicienilor experimentați ai aeronavelor Draken, potrivit unui comunicat de presă.

Pentru a completa echipa de instruire, ILIAS Solutions va fi responsabilă de furnizarea de soluții software integrate de apărare pentru logistică și întreținere, gestionarea instruirii și programarea zborurilor.

„F-16 continuă să joace un rol crucial în misiunile de securitate ale secolului XXI pentru Statele Unite, Europa, NATO și aliații din întreaga lume”, a declarat OJ Sanchez, vicepreședinte și director general al Grupului integrat de luptători, Lockheed Martin.

Ca parte a acordului dintre Olanda și Lockheed Martin, RNLAF va continua să dețină aeronava și să păstreze drepturile suverane.

Ministrul Apărării român, mulțumiri colegilor olandezi

În marja acestui eveniment, ministrul român al Apărării a avut o întrevedere bilaterală cu omologul olandez.

„În cadrul discuţiilor, cei doi oficiali au abordat dezvoltările politico-militare şi de securitate, cu accent asupra situaţiei actuale din Regiunea Mării Negre, dar şi din Orientul Mijlociu, precum şi coordonatele şi oportunităţile de aprofundare a cooperării româno-olandeze în domeniul apărării, cu accent pe consolidarea securităţii regionale şi pe sprijinul pentru partenerii din zonă.

Oficialul român a exprimat mulţumiri pentru angajamentul şi contribuţia consistentă a Regatului Țărilor de Jos la proiectele operaţionale aliate din România şi a subliniat angajamentul ţării noastre privind dezvoltarea cooperării în domeniul apărării, atât pe palierul dialogului strategic, cât şi al proiectelor concrete din domeniul militar, în special cele vizând profilul prezenţei aliate în România, instruirea, exerciţiile şi apărarea cibernetică”, a precizat MApN.

Citește și: VIDEO 199 de cruci pe 85 de kilometri de pe DN2. Aproape 300 de persoane au murit în 10 ani pe „Drumul Morţii”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene)

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related